x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea pensiilor revoltă sindicatele

Legea pensiilor revoltă sindicatele

de Diana Scarlat    |    06 Oct 2009   •   00:00



Decizia luată ieri de guvernul PD-L, de a-şi asuma răspunderea în Parlament pentru legea pensiilor, a stârnit un nou scandal. Sindicatele contestă această decizie, considerând-o un abuz, şi cer amânarea asumării răspunderii pe această nouă lege.

Liderii confederaţiilor sindicale acuză încă o dată Guvernul de totală lipsă de transparenţă în luarea deciziilor, arătând că nu a existat nici o discuţie cu partenerii sociali pe tema asumării răspunderii pe Legea pensiilor. Sindicatelor nu li s-a adus la cunoştinţă nici structura legii, nici nu li s-a prezentat proiectul, iar la discuţiile cu reprezentanţii Eexcutivului vor solicita ministrului interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, să prezinte acest proiect. "Vom discuta cu Pogea să vedem ce determină asemenea precipitare şi vom cere o amânare. Fără o consultare consistentă a partenerilor sociali practic Guvernul ne lansează o nouă provocare", a declarat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

GRĂBA ELECTORALĂ. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie transmis Parlamentului, în vederea asumării răspunderii, până la alegerile din noiembrie. Conform actului normativ, vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, până în 2030. Asta înseamnă şi reducerea numărului locurilor de muncă. Vârsta medie de pensionare este în prezent 58,9 ani pentru femei şi 63,8 ani pentru bărbaţi. Pe de altă parte, primul-ministru Emil Boc susţine că noua lege a pensiilor exclude discriminările actuale şi ar rezolva problema raportului dintre pensia minimă, de 350 de lei începnd cu 1 octombrie 2009, şi cea maximă, de 35.000 de lei, prin eliminarea pensiilor speciale şi recalcularea celor aflate deja în plată.

×
Subiecte în articol: politic