x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea salarizării, gata până la 1 octombrie

Legea salarizării, gata până la 1 octombrie

07 Sep 2015   •   22:36
Legea salarizării, gata până la 1 octombrie
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Legea salarizării bugetarilor va fi elaborată de Ministerul Muncii până la 1 octombrie, dată la care va fi trimsă spre aprobare în Guvern, urmând ca de la 15 octombrie să intre în dezbatere la Parlament, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului, de ieri. Termenul iniţial era 1 septembrie.

Dragnea a declarat, după şedinţă, că i-a cerut ministrului Muncii un calendar clar privind elaborarea proiectului legislativ. "I-am cerut doamnei Rovana Plumb un calendar în ceea ce priveşte proiectul legii salarizării. Ne-a anunţat că până la 1 octombrie proiectul va fi depus la Guvern, iar de la Guvern, până pe 15 octombrie, va ajunge în Parlament pentru a intra în dezbatere", a spus Dragnea. Recent, acesta afirmase că atât puterea, cât şi opoziţia aşteaptă proiectul legii pentru a se consulta asupra acestuia, afirmând că doreşte ca arătând că doreşte ca această lege să fie discutată în Parlament concomitent cu ordonanţa privind majorarea salariilor demnitarilor. La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat că îşi doreşte ca pe marginea acestei legi să existe un consens al întregii clase politice, pentru a evita "retrimiterile" din partea preşedintelui ţării. Potrivit premierului, pe lângă legea salarizării, celelalte priorităţi ale Guvernului sunt Legea achiziţiilor publice şi Legea bugetului pe anul 2016. "Una este dacă le adoptăm doar noi, majoritatea, după aia se duc la preşedinte, preşedintele le retrimite, iese un scandal politic şi nu mai înţelege nimeni nimic. Va fi obligaţia miniştrilor să discute, să se convingă în primul rând pe ei, dar şi opoziţia. Să le avem votate şi să ne facem treaba mai departe", a spus premierul. Noua lege a salarizării bugetarilor prevede cinci clase de salarizare în locul celor 111 din prezent, fiecare clasă având un salariu minim şi unul maxim în care veniturile pot varia în funcţie de studiile, vechimea şi realizările angajaţilor. Legea afectează aproximativ 1,2 milioane de bugetari.

Conform unui prime variante a proiectului de lege, anumite categorii de bugetari ar putea beneficia de creşteri salariale de până la 60%. Astfel, un profesor cu 40 de ani de experienţă ar putea ajunge la un salariu de 4.500 de lei brut.

Legea salarizării ar fi trebuit să fie gata la 1 septembrie, urmând a fi adoptată până la finalul anului, conform primelor anunţuri ale Ministerului Muncii. Amânarea a fost pusă pe seama negocierilor cu sindicatele.

×