x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea vaccinării, adoptată luni în plen Senatului

Legea vaccinării, adoptată luni în plen Senatului

23 Oct 2017   •   18:04
Legea vaccinării, adoptată luni în plen Senatului

Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere, proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România, prioritate legislativă a Guvernului. 

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, care are ca obiect de reglementare activitatea de vaccinare în vederea prevenirii şi limitării răspândirii bolilor transmisibile ce pot fi prevenite prin imunizarea populaţiei generale. 

Proiectul de act normativ instituie obligaţia imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie. 

În forma Guvernului, actul normativ urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar Comisia de sănătate a Senatului, sesizată pentru raport la acest proiect de lege, a eliminat această prevedere. Raportul Comisiei de muncă a fost însuşit de plen. 

"Vaccinarea este intervenţia medicală cu cel mai înalt grad de eficienţă din istoria omenirii. Vaccinarea a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introdusă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000, în America s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple, cred că e suficient să vă demonstrez importanţa acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu, dacă aş fi mai mare, aş lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare, care a adus omenirii cele mai mari beneficii", a susţinut în plen decanul de vârstă al senatorilor, liberalul Leon Dănăilă. AGERPRES

×