x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legile sigurantei, schimbate radical

Legile sigurantei, schimbate radical

de Aniela Nine    |    01 Sep 2006   •   00:00
Legile sigurantei, schimbate radical

Guvernul a modificat radical pache-tul de legi privind siguranta natio-nala, apreciind ca proiectele de la Cotroceni incalcau drepturile omu-lui si purtau amprenta trecutului securist. Prezentarea propunerii legislative a Executivului a fost marcata de un atac indirect la presedintele Basescu.
- Comenteaza pe forum legile sigurantei nationale -

Proiectul de legi privind siguranta nationala, in varianta Guvernului, a fost facut ieri public. Fata de varianta primita de la Cotroceni, pachetul elaborat de Guvern nu mai incalca Constitutia si drepturile cetateanului, sustin Radu Stroe si Marius Oprea.

Proiectul de legi privind siguranta nationala a fost prezentat la Palatul Victoria de seful SGG, liberalul Radu Stroe, impreuna cu consilierul lui Tariceanu pe probleme de securitate, Marius Oprea. Cei doi oficiali nu au ratat momentul de a marca un punct in favoarea lui Tariceanu, insistand asupra faptului ca Executivul a eliminat toate acele prevederi care incalcau flagrant drepturile omului, elaborate si promovate de Cotroceni. "Am pornit pe un drum la sfarsitul anului trecut, cand lucrurile s-au incurcat la un moment dat si problematica legilor securitatii a fost preluata la CSAT, la Cotroceni, mai degraba la Cotroceni decat la CSAT. Noi am fost foarte nemultumiti la acea etapa pentru faptul ca nu se stabilea un echilibru absolut esential, fundamental intre apararea drepturilor cetateanului si apararea securitatii Romaniei. Acum, toate acele prevederi au fost eliminate", a afirmat liberalul Radu Stroe.

MODIFICARI. Pachetul de legi privind siguranta nationala cuprinde cinci proiecte de lege: Legea securitatii Romaniei, Legea privind organizarea SRI, Legea privind organizarea SIE, Legea privind statutul ofiterilor de informatii si Legea informatiilor si contrainformatiilor. Prevederile cele mai importante ale pachetului de legi vizeaza reducerea numarului serviciilor de informatii, STS si SPP devenind departamente in cadrul ministerelor; ofiterii de informatii pot efectua acte de urmarire penala numai sub controlul procurorilor si in situatii speciale, precum suspiciuni de terorism, trafic de arme, droguri si persoane; serviciilor li se interzice sa mai aiba finantare din alte surse decat cele de la bugetul de stat si, de asemena, li se interzice sa aiba agenti acoperiti in presa, in politica, in sindicate sau in interiorul cultelor. In plus, proiectul Executivului prevede intarirea controlului parlamentar asupra activitatii serviciilor de informatii. Stroe spune ca va trebui ca aceste comisii sa poata si regla normele interne de organizare a serviciilor, care in prezent sunt elaborate de servicii si aprobate de CSAT. Si in privinta CNI sunt noutati, ea urmand sa treaca sub control parlamentar. Ministrul Radu Stroe a anuntat ca Executivul mai are in intentie ca, pana la sfarsitul anului sa elaboreze un proiect privind infiintarea unei autoritati care sa se ocupe cu interceptarea telefoanelor.

HOPUL DIN PARLAMENT
Dupa ce vor fi adoptate de catre cabinetul Tariceanu, legile sigurantei vor fi trimise in procedura normala spre dezbatere Parlamentului. Despre discutiile din comisii si apoi din plen, Oprea spune ca se asteapta sa fie "interesante", "pentru ca vom vedea acum cine apara linia dura, de forta reprezentata de proiectele initiale de la Palatul Cotroceni care reflecta preocuparea unor talibani din serviciiile de informatii pentru a-si pastra privilegiile si cei care doresc ca serviciile de informatii din Romania sa fie profesionalizate si sa lucreze cu respectarea Constitutiei".

PACHETUL LEGISLATIV PRIVIND SIGURANTA NATIONALA
×
Subiecte în articol: politic legea informaţii