x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii spun NU Alianţei D.A.

Liberalii spun NU Alianţei D.A.

de Monica Iordache Apostol    |    09 Dec 2009   •   00:00
Liberalii spun NU Alianţei D.A.
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Liberalii i-au dat un vot de încredere preşedintelui Crin Antonescu pentru a purta toate discuţiile cu celelalte partide privind formarea unei eventuale coaliţii guvernamentale, dar acest vot nu le dă prea multe speranţe că vor ajunge iar la putere.

Crin Antonescu s-a pronunţat ieri în şedinţa Biroului Permanent Central (BPC) al partidului împotriva unei alianţe cu PD-L, iar la finalul şedinţei a declarat că PNL nu va participa la formarea unui guvern-"marionetă" al lui Traian Băsescu.

În şedinţa de aseară a CNEx liberalii au adoptat o declaraţie politică în care reafirmă că exclud posibilitatea de a face parte dintr-un guvern-marionetă al lui Traian Băsescu, nefiind dispuşi la nici un compromis cu forţele politice şi aşteaptă cu încredere decizia CCR privind alegerile. "PNL face precizarea pentru toţi cei interesaţi că exclude orice participare la un guvern-"marionetă" al lui Traian Băsescu, că exclude orice colaborare la guvernare cu lideri politici care înţeleg să se comporte cu o dictatură a bunului plac, ca un partid unic, care înţeleg, au înţeles şi înţeleg în continuare să folosească instituţiile statului în folosul unui singur partid", declarase Crin Antonescu după şedinţa de dimineaţă a BPC.

Liderul liberal avea în buzunar, în timpul discuţiilor din forurile de conducere a partidului, invitaţia oficială de la PD-L la o discuţie despre o guvernare comună. Antonescu şi-a precizat din start poziţia anti-PD-L, în jurul său raliindu-se lideri precum Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe. Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu n-a mai avut prea mult succes în a-şi susţine pledoaria pro-PD-L şi a transmis doar mesajul că PNL ar trebui să rămână deschis discuţiilor cu toate partidele.

Liderii liberali au brodat pe tema guvernării de la o extremă la alta:

Teodor Meleşcanu ar fi vrut un guvern de uniune naţională, iar Puiu Haşotti "opoziţie neagră", după cum comentau liberalii pe holuri. Deşi cu o zi înainte pe mulţi liberali îi tenta reintrarea la guvernare, puşi în faţa unui vot pro sau contra Antonescu, în BPC, n-au prea avut loc de întors. "Au înghiţit toţi găluşca", se bucura un antipedelist.

ANTONESCU SE PROPUNE PREMIER
Revenind însă la condiţia enunţată cu o zi în urmă, aceea ca PNL să dea premierul într-un guvern cu PD-L, Antonescu s-a arătat dispus să preia el această funcţie. "Dacă ar exista o majoritate parlamentară sau PNL i-ar reveni postul de premier, aş fi gata să-mi asum această funcţie. Nu cred însă că este o variantă probabilă. Altă variantă nu ar fi. Este normal ca preşedintele partidului să-şi asume acest lucru", a declarat Antonescu la finalul şedinţei Biroului Permanent Central. Deocamdată, liberalii au temporizat o decizie clară, liderul PNL spunând că vor discuta cu toate partidele despre formarea unei majorităţi, dar după ce preşedintele României va fi validat de Curtea Constituţională şi după ce actualul premier desemnat, Liviu Negoiţă, îşi va depune mandatul. Criticat fără menajamente de Crin Antonescu pentru vina de a fi vorbit la telefon cu Traian Băsescu, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a părut stingher la reuniunea liberalilor, deşi în ultimele zile a avut discuţii cu mulţi lideri de filiale dornici să guste iar din plăcerile guvernării.

TĂRICEANU SE PROPUNE NEGOCIATOR CU PD-L

Fostul premier a declarat că PNL ar trebui să aibă o poziţie pragmatică şi să nu se comporte "autist". Mai mult, el s-a declarat disponibil să fie negociator cu PD-L şi a criticat faptul că Antonescu pune condiţiile înaintea discuţiilor propriu-zise. "Eu am să pornesc de la obiective şi apoi să mă refer la mijloace: ieşirea din criză şi la asta putem să aducem soluţii, iar apoi trebuie să avem garanţii politice că lucrurile nu se vor deteriora. Sunt unul care am avut conflicte cu Traian Băsescu. În politică între situaţia ideală şi cea reală, dacă nu ţinem cont de situaţia reală, dacă ne lipseşte pragmatismul, suntem autişti. Nu înseamnă să tolerăm anumite derapaje politice. De aceea trebuie să cerem garanţii, iar dacă nu avem încredere în aceste garanţii, avem varianta opoziţiei", a spus Tăriceanu.

BĂSESCU ÎL CONSIDERĂ PE TĂRICEANU "UN LIDER INFLUENT"
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a explicat de ce şeful statului l-a ales pe Tăriceanu emisar pentru oferta de guvernare comună. "Călin Popescu Tăriceanu este un lider influent în PNL", a declarat acesta, iar punţile de comunicare cu Antonescu "sunt rupte". "Eu cred că Antonescu, chiar dacă e preşedintele PNL, a luat foarte multe decizii între cele două tururi de scrutin - sigur, având o oarecare libertate din partea partidului pe care îl conduce - dar a luat multe decizii care pentru noi au fost greu de înţeles, începând cu acea alianţă cu PSD", a declarat Sebastian Lăzăroiu. Acesta a catalogat drept "lipsă de bun-simţ" condiţia pusă de Antonescu, privind premierul, şi a precizat că viitorul guvern va trebui să fie format în jurul PD-L, nu al PNL, deoarece "nici un partid care are cel mai mare număr de mandate în Parlament nu va accepta ca un partid pe jumătate să ia funcţia de premier". "Faptul că preşedintele a dat un telefon unui lider influent în PNL a fost un semnal de deschidere, pe care, de altfel, l-a dat public pe parcursul campaniei electorale. Preşedintele îşi doreşte în mod evident ca PNL să facă parte din acest guvern, să fie un guvern de dreapta. Mulţi lideri din PD-L îşi doresc asta, din câte ştiu eu", a declarat Lăzăroiu, adăugând că PSD are nevoie de o perioadă de opoziţie şi că este posibil ca lista propusă de Negoiţă să fie "reconstruită" pe baza negocierilor din aceste zile. În replică, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că afirmaţiile lui Lăzăroiu sunt "o măgărie a subalternului lui Traian Băsescu". Orban a spus că Lăzăroiu este un funcţionar angajat şi plătit de contribuabili şi ar trebui să se comporte instituţional şi conform cu legea şi cu bunul-simţ.


×
Subiecte în articol: politic