x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: E absurd ce solicită primarul din Miercurea Ciuc, limba română este limba oficială

Antonescu: E absurd ce solicită primarul din Miercurea Ciuc, limba română este limba oficială

26 Feb 2013   •   17:07
Antonescu: E absurd ce solicită primarul din Miercurea Ciuc, limba română este limba oficială
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi că i se pare "absurd" ce a solicitat primarul din Miercurea Ciuc - ca limba maghiară să fie obligatorie în anumite zone, precizând că doar limba română este limba oficială a statului, informează mediafax.ro.

Antonescu a fost întrebat cum vede propunerea primarului de Miercurea Ciuc, Raduly Robert, pentru ca limba maghiară să devină obligatorie pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în zone cu populaţie majoritar maghiară.

"Singura limbă oficială în statul român este limba română, singura limbă pe care trebuie să o ştie oricare dintre cetăţenii acestei ţări este limba română. Este foarte normal şi foarte bine ca toţi etnicii maghiari din Miercurea Ciuc, sau de oriunde s-ar găsi ei, din Bucureşti că sunt destui, să ştie foarte bine limba maghiară, pentru că este parte a identităţii lor, culturale, istorice, lingvistice. A obliga pe teritoriul statului român nişte cetăţeni să înveţe o limbă care nu e limbă oficială a statului român nu se poate", a susţinut Antonescu.

El a dat exemplul Cataluniei, din Spania, unde există un regim autonom, nu sunt obligaţi toţi cetăţenii să cunoască limba catalană, chiar dacă e limbă oficială alături de cea spaniolă.

"Mi se pare absud, nu pot fi de acord cu domnul Raduly ca cineva să fie obligat să înveţe o altă limbă decât limba oficială a statului român", a mai afirmat Antonescu.

Un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat, luni, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

Cu această ocazie, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR) - amendat de CNCD pentru impunerea cunoaşterii limbii maghiare ca şi condiţie de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului - a spus că în municipiu "cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie".

"Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă", a afirmat Raduly Robert de pe scena improvizată în apropierea catargului drapelului secuiesc. 

×