x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cozonacul, usturoiul și bulionul, pe lista produselor cu prețuri plafonate

Cozonacul, usturoiul și bulionul, pe lista produselor cu prețuri plafonate

de Redacția Jurnalul    |    27 Oct 2023   •   16:20
Cozonacul, usturoiul și bulionul, pe lista produselor cu prețuri plafonate
Sursa foto: gov.ro

UPDATE Carnea tocată, usturoiul, orezul, bulionul de roșii, cozonacul, margarina, drojdia, smântâna și perele au fost adăugate de Guvern pe lista produselor alimentare pentru care adaosul comercial este limitat.

Guvernul a decis vineri prelungirea cu trei luni a perioadei în care se aplică limitarea adaosului comercial, „având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente”.

Actul normativ prevede și extinderea listei cu produse agricole și alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere.

O altă măsură nou introdusă în actul normativ vizează produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare.

„În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l”, a transmis Ministerul Agriculturii.

De asemenea, Ordonanța adoptată „aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de maximum 2%, care poate fi aplicat comercianților de către unitățile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora. Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență”.

Instituirea măsurii cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale a determinat scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populaţiei, subliniază Ministerul Agriculturii.

 

Știre inițială: Guvernul va extinde de la 14 la 21 lista produselor alimentare care sunt vizate de măsura limitării adaosului comercial. De asemenea, măsura va fi prelungită cu trei luni.

„Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură la 21 de categorii de produse, față de 14 în prezent. Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici”, a declarat la începutul ședinței de Guvern de vineri premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a anunțat că va fi introdusă o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate aici, în România.

„Acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a mai spus Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

×