x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lista lui Cioloş. Și-a păstrat dorinţele din 2015. Dragnea acuză că i-a plagiat iluziile lui Ponta

Lista lui Cioloş. Și-a păstrat dorinţele din 2015. Dragnea acuză că i-a plagiat iluziile lui Ponta

de Marius Gîrlașiu    |    19 Oct 2016   •   20:20
Lista lui Cioloş. Și-a păstrat dorinţele din 2015. Dragnea acuză că i-a plagiat iluziile lui Ponta
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Dacian Cioloş a decis să intre în bătălia electorală şi aşteaptă acum sprijinul partidelor pentru platforma România100, un program de guvernare în toată regula, lansat luni seară pe Facebook. Premierul a criticat dur “unele partide” şi a avertizat că după alegerile din decembrie România riscă să încapă pe mâna unor politicieni corupţi, cercetaţi sau condamnaţi în diferite cauze penale. Jurnalul Naţional a comparat platforma lansată de Cioloş cu programul de guvernare propus acum un an la preluarea mandatului, iar concluzia este că premierul şi-a păstrat în mare parte obicetivele de acum un an.

În noiembrie 2015, premierul Dacian Cioloş se angaja să susţină “fără rezerve” independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. După un an de mers pe sârmă, Cioloş a făcut din reforma clasei politice şi consolidarea justiţiei cele mai importante principii ale platformei de guvernare.

“Nicio forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției, să slăbească justiția și statul de drept. După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul”, a avertizat premierul, o aluzie subtilă la figuri ca Liviu Dragnea, C.P. Tăriceanu, Victor Ponta sau Traian Băsescu – toţi implicaţi în diverse dosare penale.

Tot anul trecut, Cioloş făcea din eficientizarea administraţiei publice una dintre priorităţile mandatului, obiectiv pe care premierul şi-l asumă în continuare. “Românii merită un stat puternic, reformat, cu o administrație competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni. Este nevoie de o reformă profundă a administrației și de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetățeni trebuie scris în ADN-ul administrației”, sună acum promisiunea premierului.

Dacă în noiembrie 2015 nu s-a hazardat să le promită românilor “un milion de locuri de muncă”, Cioloş spune acum că o creştere economică sănătoasă poate fi menţinută numai dacă se vor crea mai multe locuri de muncă. ”Pentru aceasta avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat, dar și de capital de peste hotare. Oamenii trebuie să-și găsească de muncă nu numai la București, în Cluj sau în Timiș, ci și în Botoșani, Vaslui sau Dolj”, susţine premierul.

Autostrăzi, Sănătate, Educaţie

Tot anul trecut, premierul transferat de la Bruxelles îşi propunea prioritizarea proiectelor de investiţii, inclusiv în infrastructură, şi adoptarea unei strategii naţionale de dezvoltare prin consensul întregii clase politice. Acelaşi obicetiv a fost păstrat de Cioloş şi în noul program de guvernare. “La aproape 100 de ani de la Marea Unire, România nu are o autostradă care să treacă munții. Polul sărăciei din Europa este la noi și există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. România are nevoie de o viziune pentru dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naționale cu fondurile europene, care încurajează investițiile private și eficientizează investițiile publice”, susţine premierul în platforma lansată luni seară.

La fel ca acum un an, Sănătatea şi Educaţia au rămas obiective majore ale proiectului Cioloş. “Este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupția, politicul și conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiții de muncă și de dezvoltare decente, astfel încât medicii noștri să rămână în țară”, arată Cioloş.

În privinţa Educaţiei, premierul susţine că “trebuie să dăm o șansă egală elevilor și profesorilor din mediul rural, să recuperăm și să dezvoltăm învățământul tehnic, agricol și învățământul dual astfel încât școala să înțeleagă realitățile pieței, să lucreze direct cu întreprinderile și să fie direct cuplată la economie”. Ca şi anul trecut, românii din Diaspora şi consolidarea poziţiei în UE şi NATO au rămas priorităţile externe în viziunea premierului. “Avem forța de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forța să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii”, scrie Cioloş în platforma România100.

 

Dacian Cioloş, premierul României: România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiția, care țin cont de nevoile și de așteptările societății, care lucrează pentru țară, nu pentru interese private.

 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Bănuiesc că domnul Cioloş nu a venit cu această platformă doar să arate lumii că are o gândire sănătoasă, ci doreşte să arate că este dispus, cel puţin aşa am înţeles eu, să meargă mai departe.

În acest moment, Cioloş este sigur de susţinerea liberalilor şi a USR-ului condus de Nicuşor Dan pentru platforma lansată luni seara. În schimb, social-democraţii au desfiinţat programul premierului. “Am citit documentul ăla. În opinia mea, este o listă de iluzii. România 100 este un concept aprobat de guvernarea noastră, în 2014, prin hotărâre de Guvern. Este document oficial. Nici măcar pentru titlu nu au reuşit să aibă o idee originală”, a acuzat Liviu Dragnea. "Programul România 100 lansat în 2014 era un proiect naţional pentru toţi românii, indiferent de opţiunea lor politică. Cel lansat acum de Cioloş este doar o lozincă politică pentru PNL şi USR”, a acuzat şi Victor Ponta pe Facebook. Critici dure au venit şi din partea ALDE. “Dacă aţi semnat Platforma în calitate de simplu cetăţean, o voi trata ca şi pe multe alte sugestii care-mi vin la sediul ALDE din partea alegătorilor, care, asemenea dvs., vor să fie bine ca să nu mai fie rău”, a reacţionat ironic C.P. Tăriceanu. “Este o listă de dorinţe din care lipsesc două lucruri esenţiale: cu cine se realizează aceste dorinţe şi cu ce se realizează aceste dorinţe”, a transmis PMP prin vocea lui Valeriu Steriu. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că după alegeri România va fi condusă de un Guvern politic. “Se vede cu ochiul liber că sunt unii care au eliminat din discuţie penalii şi sunt alţii care parcă îi atrag ca magnetul. Această platformă prezentată de domnul Dacian Cioloş este o platformă foarte bună. Sunt acolo chestiuni pe care ni le dorim cu toţii, sunt principii care e bine să ne ghideze în viaţa politică şi economică”, a declarat Iohannis la Cernavodă.

×