Într-un interviu acordat Q Magazine, Ludovic Orban face o evaluare a ultimelor evenimente de pe scena politică, dezvăluind că, după ce a pierdut alegerile desfăşurate la ultimul congres PNL, a primit propunerea să părăsească partidul în favoarea PD-L.
Q: Aveţi o relaţie politică tensionată cu actualul preşedinte al PNL...
L. O.: Am fost deranjat de măsura luată (n.r. - la cererea lui Crin Antonescu), imediat după Congres, de decapitare a unor lideri de organizaţii care sunt apropiaţi mie. Cu toate acestea, sper că acum în cele 26 de filiale cu probleme să se organizeze alegeri corecte, astfel încât la nivelul fiecărei structuri judeţene să existe conduceri legitime care să se angajeze de acum încolo în pregătirea alegerilor, locale şi parlamentare din 2012.
Q: După ce Crin Antonescu v-a învins la Congres, aţi intrat într-un con de umbră. V-a marginalizat actuala echipă de conducere a PNL?
L.O.: Nu, nicidecum. Mai mult, după congres foarte mulţi m-au curtat să mă duc la PD-L. Foarte mulţi m-au întrebat dacă nu vreau să trec la Partidul Democrat Liberal şi le-am spus că mă jignesc. Le-am spus că dacă ar fi să aleg între calitatea de simplu membru al PNL şi cea de preşedinte al PD-L, aş alege calitatea de simplu membru al Partidului Naţional Liberal. Au fost foarte mulţi care au crezut că dacă la Congres nu au ieşit lucrurile aşa cum am vrut eu, ar fi o ocazie potrivită să mă treacă în vitrina cu trofee.
Q: Credeţi că este nevoie de modificarea Constituţiei?
L.O.: Deschiderea unei discuţii despre modificarea Constituţiei este binevenită. Dacă, în schimb, modificarea se face doar pentru a capitaliza electoral rezultatele referendumului cu privire la reforma Parlamentului, nu am făcut nimic. Sunt o serie de prevederi constituţionale care au creat conflicte, interpretări, dispute şi cred că orice clarificare este binevenită. Cred că modificarea Legii Fundamentale nu trebuie să fie apanajul unei comisii parlamentare. Trebuie implicaţi toţi actorii importanţi, pornind cu societatea civilă şi continuând cu patronatele, autorităţile locale, sindicatele şi asociaţiile profesionale. Prefer să dezbatem doi ani de zile modificările aduse Constituţiei pentru a nu o mai modifica.
Q: Dar democrat-liberalii nu sunt dispuşi să aştepte doi ani de zile...
L.O.: PD-L foloseşte această modificare a Constituţiei pentru următorul mesaj: „Noi respectăm voinţa poporului, în timp ce ticăloşii de la PSD şi PNL nu sunt de acord cu rezultatele referendumului". Vor să capitalizeze electorat din treaba aceasta, nu-i interesează o revizuire de substanţă profundă care să ţină cu adevărat cont de adecvarea Constituţiei cu nevoile societăţii româneşti.
Q: Cum percepeţi conflictul dintre ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi premierul Emil Boc pe tema pensiilor militarilor?
L.O.: Gabriel Oprea este un personaj extrem de disciplinat. Dacă nu ar fi fost încurajat de Traian Băsescu, nu şi-ar fi permis această frondă faţă de Emil Boc. În mod evident, Gabriel Oprea a primit binecuvântarea lui Traian Băsescu pentru a face notă discordantă faţă de politica Guvernului. În mod normal ar fi trebuit să-şi prezinte demisia. Atunci când un ministru nu este de acord cu o decizie a guvernului, trebuie să-şi dea demisia.
Q: Faceţi o previziune politică pentru următoarele luni?
L.O.: PD-L scade în sondajele de opinie, iar eu cred că până la sfârşitul anului acest partid va pierde cel puţin 5 procente. Evoluţia lui depinde şi de cum se mişcă PNL. Iar dacă Boc va fi prim-ministru la data Congresului PD-L, atunci va fi reales preşedinte al PD-L. Dacă Boc va fi ales preşedinte al PD-L, va fi foarte greu de schimbat din funcţia de prim-ministru.
Citiţi interviul integral pe Q Magazine