x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Românii din diaspora nu sunt corect reprezentați în Parlament

Orban: Românii din diaspora nu sunt corect reprezentați în Parlament

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   18:30
Orban: Românii din diaspora nu sunt corect reprezentați în Parlament
Sursa foto: Lucian Alecu

Președintele Partidului Forța Dreptei Ludovic Orban spune că, împreună cu colegii de partid, a depus un proiect de lege în Parlament prin care numărul de parlamentari care reprezintă românii din diaspora să fie stabilit în funcție de numărul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

Ludovic Orban susține că românii din diaspora nu sunt corect reprezentați în Parlament.

„În țară, se alege un deputat la 73.000 de cetățeni și un senator la 168.000 de cetățeni. Românii care trăiesc în alte țări sunt reprezentați doar de 4 deputați și de 2 senatori, deși avem milioane de cetățeni români care și-au căutat rostul în altă parte. Sigur că nu poți să asiguri o reprezentare la nivelul estimărilor, de ordinul milioanelor, a românilor aflați în afara granițelor. Dar există posibilitatea de a asigura reprezentarea politică a cetățenilor care sunt înregistrați oficial”, spune fostul premier.

El și colegii lui parlamentari din Forța Dreptei au depus un proiect de lege prin care numărul de parlamentari care reprezintă românii din diaspora să fie stabilit în funcție de numărul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

Orban arată că nunărul românilor cu domiciliul în străinătate este astăzi de aproximativ 920.000, ceea ce ar însemna ca românii din diaspora să fie reprezentați de 12 deputați și de 5 senatori.

„Atât timp cât s-a stabilit prin lege constituirea unei circumscripții electorale pentru românii din străinătate, și în această circumscripție trebuie să fie asigurată aceeași reprezentativitate ca și în celălalte circumscripții. Această soluție nu crește nici numărul de parlamentari pentru că permite scoaterea cetățenilor români cu domciliul în străinătate din rândul cetățenilor din celălalte circumscripții unde figurează și se reduce corespunzător numărul parlamentarilor aleși în aceste circumscripții”, a adăugat Orban.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ludovic orban diaspora romani