x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ludovic Orban, următorul la DNA?

Ludovic Orban, următorul la DNA?

de Oana Stancu Zamfir    |    01 Noi 2007   •   00:00

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, s-ar putea afla şi el in vizorul DNA. Indiciul vine de la preşedintele Traian Băsescu.

Semnal de la preşedinte

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, s-ar putea afla şi el in vizorul DNA. Indiciul vine de la preşedintele Traian Băsescu. Aflat aseară timp de două ore in direct la B1 TV, pănă la miezul nopţii, şeful statului a declarat că Orban "s-ar putea să aibă surprize", avănd in vedere că şi el reprezintă grupuri de interese, ca şi ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, pe care preşedintele l-a calificat drept "un tănăr mafiot obraznic". Potrivit lui Băsescu, atunci cănd Dorinel Umbrărescu, supranumit regele asfaltului, a reclamat că nu-i fuseseră plătite lucrările, Orban "fugea ca un lacheu", cu telefonul la ureche, şi cerea Administraţiei Naţionale a Drumurilor să-i dea banii ca şi cum alţi constructori nu aveau de recuperat bani.

"INSTITUŢIA" EUROCONSTRUCT. In schimb, Traian Băsescu a vorbit despre mecanismele mafiote dintre oameni politici, oameni de afaceri şi ziarişti, susţinănd că in Romănia s-au constituit "cel puţin două tandemuri" intre oameni de afaceri, politicieni şi patroni media, care vizează denigrarea unor instituţii ale statului. Exemplul dat de preşedinte nu se referă insă la o instituţie in accepţiunea oficială a acestui termen, ci la "campania agresivă" legată de relaţia dintre firmele oamenilor de afaceri Căşuneanu - Umbrărescu şi Beşciu, care ar fi lucrat in Ministerul Transporturilor in timpul mandatului său la minister.

Preşedintele s-a răfuit indirect cu ziariştii Ion Cristoiu - despre care a spus că nu face parte din acest tandem, ci critică doar din orgoliu, Radu Tudor - "aşa-zis analist militar", şi "morsa competentă" Bogdan Chireac, ultimii doi catalogaţi drept "mincinoşi" pentru comentariile făcute după vizita preşedintelui Ucrainei.

DOSARUL REMEŞ. Şeful statului a făcut şi noi dezvăluiri din dosarul Remeş, arătănd că sunt acolo "lucruri mai concrete" decăt cele care au fost prezentate, "probe mai puternice, scrise, zguduitoare la adresa unui ministru, nu bani". Soţiile sunt cele care spun ce au trebuit să facă, a dezvăluit el. "Sunt elemente limpezi".

"LISTACII". Şi dacă pe analiştii politici preşedintele i-a denumit "lachei", un termen nou au căpătat cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa din funcţie. Acum aceştia sunt "listacii", adică cei care susţin votul pe listă, nu cel uninominal. Sistemul de vot dorit de Parlament ii aduce in Legislativ pe toţi cei de care Romănia trebuie să scape. E o variantă "schimonisită" a proiectului Pro Democraţia, a spus el, pe care scrie "protecţie pentru listaci".

REFERENDUM REPETAT. Ca atare, şi dacă referendumul pe care l-a iniţiat va eşua, il va repeta. "Dacă se ratează acest referendum, il voi repeta. Şi voi mai genera şi alte referendumuri", a spus explicit şeful statului.

El a recunoscut totodată că a dorit ca acest scrutin să aibă loc o dată cu euroalegerile pentru a sprijini PD şi PLD. Potrivit lui Traian Băsescu, decizia Curţii Constituţionale nu-i permite să fie membru de partid, dar ii permite să-şi manifeste opţiunea politică, pentru o doctrină. Referendumul ar trebui totodată să aducă oamenii la vot, intrucăt campania pentru Parlamentul European se dovedeşte puţin atractivă.

×
Subiecte în articol: politic