x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lumina de Paști, motiv de scandal între Marcel Vela și Palatul Cotroceni

Lumina de Paști, motiv de scandal între Marcel Vela și Palatul Cotroceni

de Ion Alexandru    |    16 Apr 2020   •   07:35
Lumina de Paști, motiv de scandal între Marcel Vela și Palatul Cotroceni
Decizia ministrului Marcel Vela de a încheia un acord cu Biserica Ortodoxă Română, pentru ca voluntari și polițiști să asigure Lumina Sfântă în noaptea de Înviere este aspru criticată de scena politică și nu numai, fapt ce l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să ceară, ieri, renunțarea la acest demers. Însă Marcel Vela susține că această decizie a fost luată după ce s-a consultat cu premierul Orban, dar și cu președintele Românei. Liderii partidelor politice îi cer demisia lui Marcel Vela, voci în acest sens apărând chiar și din rândul Partidului Național Liberal. În apărarea sa, Vela a afirmat, ulterior, că are informații că anumiți primari PSD ar fi pus la cale un nou „10 august” în noaptea de Înviere
 
Marcel Vela a prezentat, marți seară, un acord pe care MAI l-a încheiat cu BOR, în vederea permiterii credincioșilor ca, în zilele de vineri și sâmbătă, să se poată deplasa la biserică, pentru a lua pâinea sființită, iar pentru noaptea de înviere, Lumina Sfântă să poată ajunge în casele cetățenilor cu ajutorul unor voluntari sau chiar al filtrelor Poliției Naționale sau ale Poliției de Frontieră. Ministrul de Interne a declarat, ieri dimineață, că măsurile nu încalcă deloc prevederile din Ordonanțele Militare privind distanțarea socială. Mai mult, el susține că s-a consultat pe această chestiune atât cu premierul Ludovic Orban, cât și cu Klaus Iohannis.
 
 
Iohannis: Stați acasă!
 
Demersul a fost imediat criticat pe rețelele de socializare, în special de susținătorii PNL și USR, lucru care a condus, ieri în jurul prânzului, la o ieșire fulminantă a lui Klaus Iohannis. Președintele a atras atenția că nu poate fi vorba de nicio relaxare a măsurilor și restricțiilor. „Să fie foarte, foarte clar ce-am spus ieri și poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, repet: cuvântul de ordine este «Stați acasă!». Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste. (…) Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul «Stați acasă!», care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, a precizat președintele. Acesta a atras atenția că, altfel, „după sărbători, vom avea înmormântări”.
 
 
Vela dă vina pe PSD
 
După această ieșire a președintelui, la adresa lui Marcel Vela, inclusiv din interiorul PNL au apărut voci care au criticat demersul ministrului de Interne. Gheorghe Tinel, spre exemplu, a opinat că starea de prevenție trebuie să primeze în fața oricărei stări care pune în pericol cetățenii și, în cazul în care nu se găsesc măsuri care să asigure în totalitate distanțarea socială, „pe bună dreptate nu punem în discuție securitatea cetățeanului”. Totuși, de remarcat este că, ieri, premierul Ludovic Orban s-a poziționat de partea ministrului de Interne.
Marcel Vela a explicat, într-o intervenție televizată, că printre motivele care l-au determinat să semneze acest protocol cu BOR ar fi și acela că are informații potrivit cărora „primari PSD ar intenționa să organizeze acțiuni de tip «10 august», în noaptea de Înviere și să creeze conflicte între cetățeni și forțele de ordine” în perimetrul lăcașurilor de cult.
 
 
 

×