Fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, acuză Primăria condusă de Emil Boc că sfidează comunitatea maghiară şi pe liderii săi politici prin amplasarea patinoarului de iarnă în jurul statuii lui Matei Corvin din Piața Unirii. Administraţia locală a transmis că acest concept nu are conotaţii etnice, fiind preluat de la alte Târguri de Crăciun din Europa.
În cadrul Târgului de Crăciun de la Cluj, patinoarul artificial va fi amplasat în jurul statuii lui Matei Corvin din Piața Unirii. Această decizie a stârnit furia fostului viceprimar Anna Horvath (UDMR), care a acuzat administraţia locală că sfidează etnicii maghiari şi pe liderii lor politici. „Rugăm insistent o luare de poziție hotărâtă și promptă a Comisiei de Monumente Istorice, a Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania, respectiv a celorlalte foruri de specialitate, în legătură cu legalitatea instalării patinoarului artificial-construcție provizorie, ce se preconizează a înconjura ansamblul statuar Matia Corvinul. Pe de altă parte considerăm un act de sfidare față de reprezentanța politică și comunitatea maghiară faptul că nu s-a făcut nicio informare sau discuție prealabilă privind «inovații» propuse de primărie”, a acuzat Horvath pe pagina personală de Facebook. Fostul viceprimar al Clujului a demisionat în luna martie după ce a fost trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie susţin că Anna Horvath a ajutat oameni de afaceri maghiari din Cluj-Napoca să primească mai repede autorizaţiile de construcţie pentru clădiri de locuinţe, primind în schimb favoruri de ordin financiar. Ulterior, Anna Horvath a devenit vicepreşedintele executiv al UDMR în relaţia cu autorităţile locale, fiind lăudată de liderul Uniunii, Kelemen Hunor.
Primăria: E ca la Târgurile de Crăciun de la Koln şi Glasgow
Reprezentanții Primăriei conduse de Emil Boc susţin că amplasarea patinoarului în jurul statuii lui Matei Corvin reprezintă „un model european de organizare a târgurilor de Crăciun, fără conotații etnice”, acesta fiind implementat și în alte orașe mari, precum Koln sau Glasgow. „Conceptul pune în valoare ansamblul statuar Matei Corvin, iar faptul că monumentul se află în centrul patinoarului oferă o protecție suplimentară acestuia și îl aduce în mijlocul clujenilor”, a transmis Primăria.
La rândul său, organizatorul Târgului de Crăciun de la Cluj, Mihai Oprean, a invitat-o la patinoar pe Anna Horvath. „O așteptăm la un pahar de vin, o așteptăm la patinoar. E opinia dânsei, nu ne deranjează neapărat. Noi încercăm să facem lucruri frumoase pentru familionul Clujului, sunt convins că o să le placă. O să scoatem statuia în evidență cu acest patinoar în jurul ei și este protejată fiindcă avem mantinele”, a reacţionat acesta. În schimb, președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș, consideră că amenajarea unui patinoar în centrul Clujului este o idee neinspirată, indiferent de locul amplasării, deoarece „patinoarul e un agrement sportiv şi ar trebui situat în alte locuri, nu în pieţele urbane”. Arhitectul a făcut o comparație și cu alte Târguri de Crăciun din Europa. „Vedeţi ce spaţiu e în faţa Primăriei din Viena, acolo e o cu totul altă situaţie decât la Cluj. Sau în Budapesta, acolo unde sunt hectare întregi pentru a amplasa patinoarul, plus că e în zona unui parc. Spaţiul din Piaţa Unirii e mult mai mic, e cu totul altceva. Tehnic şi compoziţional rezultă o cacofonie şi rezultă o comedie. Nu se pot amesteca lucrurile în halul ăsta”, a explicat acesta.
Târgul de Crăciun de la Cluj va fi deschis pe 24 noiembrie și se va închide pe 1 ianuarie 2018.