Liviu Dragnea a demisionat aseară de la şefia MAI, invocând bugetul prea mic alocat ministerului, care l-ar împiedica să îşi îndeplinească angajamentele luate la preluarea mandatului. Surse din PSD spun însă că de vină ar fi presiunile făcute asupra sa de către Geoană şi Vanghelie cu privire la numirea secretarilor de stat la MAI şi a şefului de la DGIPI.
În ograda internelor fotoliul de ministru se clatină de la o săptămână la alta. Dacă Gabriel Oprea a stat 22 de zile la conducerea MAI, Liviu Dragnea a stabilit un nou record negativ, demisionând aseară, după numai 13 zile. El şi-a motivat decizia prin faptul că sumele alocate de la bugetul de stat pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt foarte mici, lucru ce-l împiedică să îşi îndeplinească angajamentele luate la preluarea mandatului. Dragnea a explicat că nu vrea să fie pus în situaţia de a fi un membru al Guvernului care ia atitudine împotriva deciziilor acestuia. “Este evident că, din motive obiective, ţintele asumate şi strategia de descentralizare pe care mi le-am propus nu pot fi aplicate. Deoarece intervenţiile mele pe acest subiect pot conduce la o atitudine ostilă atât faţă de autorităţile locale, cât şi faţă de structurile ministerului şi pentru a nu mă situa în poziţia ingrată de a fi membru al Guvernului care ia atitudine împotriva Guvernului şi implicit pentru a nu crea tensiuni în cadrul alianţei de guvernare îmi depun demisia de onoare”, a afirmat Dragnea. El a adăugat că va reveni astfel la şefia CJ Teleorman.Proiectul de buget pentru 2009 prevede pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor un fond de cheltuieli de 9,9 miliarde lei (echivalent a 2,4 miliarde euro, 1,7% din PIB) din bugetul de stat, fonduri europene şi venituri proprii.
GEOANĂ ARE O LISTĂ SCURTĂ
Preşedintele PSD Mircea Geoană şi-a exprimat aseară la TVR
regretul că la MAI, un minister foarte important, continuă starea de
incertitudine şi a spus că “are o listă scurtă” de înlocuitori, urmând ca
decizia în acest sens să fie luată într-un for statutar al PSD. Geoană a mai
spus că toţi miniştrii sunt nemulţumiţi şi a arătat că, probabil, presiunea pe
care Dragnea a simţit-o din cauza bugetului, poate şi “din alte cauze”, l-au făcut
să-şi dea demisia. El a precizat că a folosit “toate” argumentele pentru a-l
face pe Dragnea să nu-şi dea demisia. Potrivit unor surse, interimatul la MAI
va fi exercitat tot de vicepremierul Dan Nica. Pe de altă parte şi predecesorul
lui Dragnea la MAI, Gabriel Oprea, a comentat aseară că probabil şi Dragnea a
fost supus aceloraşi presiuni ca şi el şi de aceea a demisionat. “Eu cred că
sunt aceleaşi motive care m-au făcut şi pe mine să demisionez din funcţia de
ministru al Internelor. Cred că a fost supus unor presiuni care au avut loc şi în
cazul meu”, a spus Oprea, potrivit Mediafax.
Coaliţie:Dispută PSD-PD-L pe şefia lui “Doi ş’un sfert”
Un punct de dezacord între PSD şi PD-L în privinţa MAI este înlocuitorul lui Virgil Ardelean la şefia fostei “Doi ş-un sfert”. PSD l-a propus încă de săptămâna trecută pe Ionel Georgescu, însă Boc spune că habar n-are cine este.
La şedinţa de ieri a reprezentanţilor celor două partide, pesediştii i-au bătut obrazul lui Emil Boc pentru că nu a dat undă verde numirii lui Ionel Georgescu la şefia direcţiei, actualul adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI fiind validat lunea trecută pentru noua funcţie de Biroul Permanent Naţional al PSD. Încă dinainte de a intra la discuţii, Mircea Geoană a anunţat “problema” care frământa partidul său, declarând că i-a trimis săptămâna trecută propunerea lui Boc, dar că nu s-a întâmplat nimic. În urma lui, Boc a dat din umeri şi a precizat că nu a primit nici o propunere oficială pentu şefia DGIPI. “Sincer, nu ştiu cine este Ionel Georgescu”, a spus senin premierul democrat-liberal. Dincolo de uşile închise, Geoană, Vanghelie&co i-au reproşat premierului tergiversarea numirii lui Georgescu, dar şi a lui Mincu Silvestru, cunoscut ca un apropiat al liderului PSD Bucureşti, pentru postul de secretar de stat în MAI, în condiţiile în care se spusese că democrat-liberalii nu sunt de acord cu propunerile pesediştilor. Boc le-ar fi explicat înăuntru social-democraţilor că el nu a luat în seamă propunerile vizându-i pe Silvestru şi Georgescu pentru că aştepta ca PSD să transmită întreaga listă cu propunerile pentru funcţiile de la vârful MAI. Pesediştii s-au văzut astfel nevoiţi să accepte trimiterea listei complete în schimbul promisiunii că totul se va rezolva, deşi, după şedinţă, Boc minimaliza numirile de la MAI, susţinând că preocuparea sa este asigurarea unui buget stabil.
SILVESTRU,CONTROVERSAT
Numirea secretarilor de stat la MAI a creat tensiuni nu
numai în Coaliţie, ci şi în interiorul PSD. La reuniunea pesediştilor din
week-end de la Sinaia, Marian Vanghelie şi Mircea Geoană au făcut presiuni,
potrivit unor surse din partid, asupra ministrului Internelor, Liviu Dragnea,
pentru a-l accepta pe Silvestru ca secretar de stat. Alte presiuni asupra lui
Dragnea ar fi venit şi de la Dumitru Iliescu, o voce puternică în PSD, care
dorea şi el aceleaşi nominalizări: Georgescu şi Silvestru. Dragnea nu ar fi
fost de acord cu numirea lui Silvestru, perceput ca un apropiat al lui
Vanghelie, considerându-l un personaj controversat. Silvestru a fost
prim-adjunct al Poliţiei Capitalei şi şef al Poliţiei Sectorului 1, iar în 2002
a devenit angajat al SRI după ce a fost dat afară din Poliţie. În 2006, a fost
trecut în rezervă de Traian Băsescu. Potrivit relatărilor din presă, în 2001,
el a fost în atenţia procurorilor militari, care au verificat o serie de
informaţii conform cărora Silvestru ar fi primit mită de 100 de milioane de lei
şi un berbecuţ pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a unui dosar
penal.
- Lavinia Dimancea