Numită prefect al Capitalei in ianuarie 2005, ex-pedista Mioara Mantale a fost inlocuită ieri din funcţie de Guvern cu Cătălin Deaconescu, ea urmănd să devină subprefect.
Numită prefect al Capitalei in ianuarie 2005, ex-pedista Mioara Mantale a fost inlocuită ieri din funcţie de Guvern cu Cătălin Deaconescu, ea urmănd să devină subprefect. Mantale s-a făcut remarcată pe timpul mandatului mai mult pentru iubiţii şi evenimentele mondene pe la care s-a afişat şi mai puţin pentru activitatea de la Prefectură.
Mioara Mantale, prima femeie prefect din istoria Bucureştiului, a fost inlocuită din această funcţie după mai mult de doi ani şi jumătate de mandat, ea făcănd rocada cu subprefectul Cătălin Deaconescu. Guvernul a mai decis inlocuirea din funcţie a prefecţilor Marius Balu (judeţul Mehedinţi, fost membru PD), Ioan Zaharia (judeţul Vaslui, fost membru PNL), Ion Oprea (judeţul Vrancea, fost membru PD) şi Cristian Constantin Roman (judeţul Botoşani, PLD). Decizia a fost explicată in contextul măsurilor menite să conducă la "imbunătăţirea şi eficientizarea activităţii guvernamentale" şi avănd in vedere necesitatea organizării acţiunilor de coordonare la nivel regional, teritorial şi local a proiectelor programelor derulate in domeniul reformei administrative.
POVESTEA MIOAREI. La 19 ianuarie 2005, Mioara Mantale a fost nominalizată de conducerea PD pentru funcţia de prefect al Capitalei la propunerea organizaţiei de Bucureşti a partidului, iar două zile mai tărziu a fost instalată in funcţie. In 2005, cănd a trebuit să aleagă intre PD şi postul din administraţie, aşa cum cerea legea, Mioara Mantale a ales Prefectura. In 2002, inainte de a se inscrie in PD la cererea expresă a lui Traian Băsescu, Mioara Mantale a fost membru UFD. De altfel, CV-ul ei este destul de interesant, ca şi amănuntele despre viaţa personală. Pe timpul facultăţii, la Iaşi, a făcut parte din "grupul manechinelor". In 2000, cănd era jurist la Allianz Romania a făcut reclamă la săpunul Dove. "Eu mă măndresc cu lucrul ăsta. Nu ştiu de ce ar trebui să roşesc pentru asta. Consider că a fost un prestigiu adus săpunului Dove, au fost imbinate calităţile produsului cu calităţile persoanei care foloseşte produsul. Am fost plătită pentru asta. Am avut şi o vacanţă de vis, o săptămănă şi jumătate la Praga. A fost nemaipomenit", mărturisea Mantale despre experienţa ei. A lucrat in calitate de consilier juridic la falimentarele Bancorex şi Banca Internaţională a Religiilor. Şi-a obţinut doctoratul in Drept şi cunoaşte trei limbi străine. O căutare despre activitatea Mioarei Mantale in cei doi ani şi jumătate de mandat scoate la iveală mai degrabă partea mondenă a "realizărilor" ei. Care este ultima? Relaţia cu actorul Adrian Păduraru, cunoscut romănilor din filmul "Declaraţie de dragoste".
TUN DE MILIARDE. Totuşi, şi ca prefect Mioara Mantale a avut activitate. Jurnalul Naţional a relatat acum căteva luni cum Comisia Municipiului Bucureşti pentru Aplicarea Fondului Funciar prezidată de Mantale a validat intr-o singură zi, la 26.01.2006, patru dosare de retrocedare pentru nordul Bucureştiului. Cel mai valoros dintre ele pretinde 12 hectare in Băneasa. Acesta ii aparţine lui Viorel Nicoară, ieşean de-al prefectului Mioara Mantale. Jurnalul Naţional mai semnala atunci că fără o legislaţie care să le protejeze activitatea, dar şi cu sprijinul tacit al instituţiilor statului, averea verde din nordul Bucureştiului riscă să se transforme intr-un cartier rezidenţial. Cel care are cea mai generoasă ofertă de teren este Gigi Becali. Intămplător sau nu, o parte din dosarele finului lui Becali a trecut cu brio prin Comisia Municipiului Bucureşti pentru aplicarea legilor Fondului Funciar.
Reacţii
Fostul prefect al Capitalei, Mioara Mantale, a declarat ieri că aşteaptă publicarea deciziei in Monitorul Oficial şi, dacă Guvernul a respectat legea cănd a luat decizia schimbării sale din funcţie, se va conforma, in caz contrar rezervăndu-şi dreptul să atace această hotărăre in instanţă. Mantale a adăugat că in perioada in care a deţinut această funcţie nu a primit nici o sancţiune. Ea a apreciat că inlocuirea sa din funcţie este o retrogradare şi a adăugat că nu a primit nici o informare oficială din partea Guvernului cu privire la schimbarea sa din postul de prefect. "In condiţiile in care decizia Guvernului se referă la imbunătăţirea activităţii administraţiei, in special in instituţia prefectului, nu consider că această imbunătăţire a activităţii se poate face mutănd o persoană, respectiv un inalt funcţionar public de pe o funcţie superioară pe una inferioară", a mai declarat Mantale. Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri că inlocuirea mai multor prefecţi, printre care şi cea a prefectului Bucureştiului, reprezintă o repolitizare a instituţiei prefectului. "Probabil că in mintea multor PNL-işti s-a acreditat ideea că, dacă vor avea prefecţi, vor putea frauda alegerile care vor urma", a declarat Boc.