x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reacția premierului Marcel Ciolacu la referendumul propus de Nicușor Dan. „Este posibil ca și Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureșteni”

Reacția premierului Marcel Ciolacu la referendumul propus de Nicușor Dan. „Este posibil ca și Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureșteni”

de Redacția Jurnalul    |    16 Oct 2024   •   13:03
Reacția premierului Marcel Ciolacu la referendumul propus de Nicușor Dan. „Este posibil ca și Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureșteni”
Sursa foto: Hepta/Marcel Ciolacu

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, intenționează să organizeze două referendumuri locale, cu scopul de a-i extinde atribuțiile în București. Dacă inițiativa va fi aprobată, consultarea publică va avea loc pe 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu se poate opune unui „exercițiu democratic”, deși a subliniat că nu susține în mod necesar întrebările propuse de edil. Ciolacu a adăugat că Guvernul ar putea adăuga o întrebare suplimentară pe buletinul de vot, idee despre care Nicușor Dan a spus că a aflat pentru prima oară.

„Sunt de acord cu exercitiul democratic al organizarii referendumului, nu inseamna ca sustin intrebarile”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, inainte de ședința de guvern.

Primul referendum vizează transferul competenței de emitere a autorizațiilor de construcție către Primarul General, pe întreg teritoriul administrativ al Capitalei. Al doilea referendum propune ca repartizarea impozitelor și taxelor locale colectate în București să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), în loc de primăriile de sector.

Nicușor Dan a menționat că a început discuțiile cu lideri politici, inclusiv cu Nicolae Ciucă, pentru a obține sprijin pentru referendumurile sale. De asemenea, el a convocat o ședință a CGMB pe 21 octombrie pentru a dezbate oportunitatea organizării acestor consultări publice.

Întrebările propuse pentru referendum:

  1. „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor și taxelor locale colectate să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”
  2. „Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”

×