x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marea confruntare a fost suspendată

Marea confruntare a fost suspendată

18 Noi 2009   •   00:00
Marea confruntare a fost suspendată
Dezbaterea, programată să înceapă de la ora 19.45 la TVR, şi care ar trebui să reunească restul candidaţilor,  mai bine plasaţi în sondajele de opinie a fost suspendată, mai mulţi invitaţi declinându-şi participarea.

Interpelat telefonic de Antena 3, Victor Ponta a declarat nu a fost informat despre suspendarea dezbaterii şi că îl aşteaptă pe Mircea Geoană pentru a participa la această confruntare cu oricare alt contracanditat.


Echipele de campanie ale lui Crin Antonescu şi Traian Băsescu au decis organizarea unei întâlniri între cei doi candidaţi pentru vineri seara, la Palatul Parlamentului. La întâlnire a fost invitat şi candidatul PSD, Mircea Geoană.



Antonescu: Geoană schimbă regulile, impunând ca la dezbatere să participe şapte candidaţi
Crin Antonescu, a declarat, că, după ce a acceptat toate condiţiile impuse de staff-ul lui Mircea Geoană pentru a participa la dezbaterea publică de la TVR, acum Geoană schimbă regulile, impunând ca la dezbatere să participe şapte candidaţi, şi nu cinci, aşa cum fusese stabilit iniţial.

"S-a ajuns la două dezbateri: azi (miercuri - n.r.) la TVR cu toţi candidaţii şi vineri în trei, cu cei trei aflaţi pe primele locuri. Domnul Băsescu dorea un singur moderator, Geoană dorea trei moderatori. Am fost de acord şi cu unu şi cu trei. Acum, Geoană a spus că fără Vadim Tudor şi Gigi Becali nu se prezintă, iar domnul Sassu ne impune acum o dezbatere în şapte", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă la Timişoara.

El a afirmat că lui Geoană îi este "frică" să participe la o dezbatere.

"Nu se poate ca, odată convenit pe o formulă, să constat că domnului Geoană îi este practic frică să participe la o dezbatere. (...) Geoană a încercat mai întâi să ne ducă la un seminar organizat de colegii săi la ASE. Nu putem să ajungem la o dezbatere în care să fim legaţi de scaun, cu căluş la gură şi moderată eventual de Hrebenciuc", a spus liderul PNL.

El a afirmat că se va prezenta la dezbaterea pentru care au existat discuţii.

"Eu mă prezint în această seară, după ce voi participa aici la mitingul de la Timişoara, la dezbaterea în cinci care a fost cerută şi perfectată în cursul discuţiilor şi cu Mircea Geoană, şi cu Traian Băsescu, şi cu staff-urile lor. Dacă Mircea Geoană evită o dezbatere cu contracandidaţii săi reali şi doreşte să facă o dezbatere separată organizată de domnul Sassu, cu Corneliu Vadim Tudor şi cu George Becali, evident că poate să o facă. Din punctul meu de vedere sunt relevante acele confruntări, acele dezbateri pe care publicul le aşteaptă şi în care să putem să ne punem toate problemele care pot privi un preşedinte al României", a declarat Antonescu.


Lăzăroiu: Băsescu nu participă la dezbaterea de la TVR, Sassu să demisioneze
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat că  Traian Băsescu nu va participa la dezbaterea de la TVR, de miercuri seară, şi a susţinut că Alexandru Sassu trebuie să demisioneze de la conducerea televiziunii publice pentru că serveşte interesul unui partid.

"Cele cinci staff-uri de campanie plus domnul Sassu am stabilit o dezbatere în cinci, nu în şapte. Varianta în şapte a fost a PSD, unilaterală şi neîmpărtăşită de ceilalţi. Noi, cei din staff-ul PDL, considerăm că este o dezbatere organizată de domnul Sassu şi domnul Hrebenciuc", a spus Lăzăroiu.

El a adăugat că, în opinia staff-ului PDL, Alexandru Sassu ar trebui să demisioneze de la conducerea TVR deoarece, în loc să servească interesul publicului la informare, serveşte interesele unui partid.

"Din toate considerentele enumerate, domnul Traian Băsescu nu se va duce la dezbatere", a subliniat Lăzăroiu.


Update:
În condiţiile în care nu s-au respectat condiţiile convenite, privind confruntarea primilor cinci candidaţi, Crin Antonescu nu mai este dispus să accepte cedarea timpului de antenă la TVR.


Ponta: Geoană va participa la dezbaterea de la TVR şi nu-l va întreba pe Băsescu de Hayssam
Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Mircea Geoană, candidatul PSD la Preşedinţie, va fi prezent la dezbaterea de miercuri seară organizată de televiziunea publică.

Ponta a precizat că Geoană va fi prezent la dezbaterea care va începe miercuri, la ora 19.30, indiferent dacă va participa sau nu şi Traian Băsescu.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD a precizat că a fost împuternicit de candidatul PSD să specifice că Geoană nu îi va adresa lui Băsescu nicio întrebare legată de Omar Hayssam.

"Înţelegem că există anumite temeri ale candidatului Traian Băsescu faţă de acest subiect şi suntem dispuşi să nu îl întrebăm. Facem un apel şi la ceilalţi contracandidaţi, să nu profităm de această ocazie rară şi să discutăm despre ceva care îl deranjează foarte tare pe Traian Băsescu", a adăugat Ponta.

El a precizat că Geoană este dispus să participe la orice fel de dezbateri între candidaţi şi şi-a exprimat preferinţa ca aceste confruntări să fie organizate pe teren neutru.

Ponta a mai spus că temele acceptate de PSD pentru dezbaterea de miercuri sunt legate de economie şi alte subiecte de interes naţional.

Victor Ponta a apreciat că declaraţiile din ultimele zile ale echipei de campanie a lui Traian Băsescu pe tema acestor dezbateri au fost dezinformări care ar fi avut ca scop justificarea absenţei preşedintelui.


Acord TVR, Realitatea TV şi Antena 3, pentru dezbateri cu toţi candidaţii la preşedinţie
TVR, Realitatea TV şi Antena 3 au încheiat un acord privind organizarea unor dezbateri publice cu toţi candidaţii la alegerile pentru Preşedinţie, care vor avea loc în studioul Televiziunii Publice, vor fi difuzate şi de cele două posturi de ştiri, cu moderatori de la cele 3 televiziuni.

Prima serie de dezbateri a fost programată miercuri: între orele 17:00-18:30 - invitaţi: Remus Cernea, Ovidiu Iane, Eduard Manole, Constantin Rotaru, Constantin Ninel Potârcă, iar între orele 19:30-21:30 - invitaţi: Crin Antonescu, George Becali, Traian Băsescu, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Sorin Oprescu şi Corneliu Vadim Tudor.

Accesul candidaţilor se va face pe la intrarea Ermil Pangratti, până la ora 16:30, respectiv până la ora 19.00, se precizează în comunicatul TVR.

"Iniţiativa celor trei televiziuni vine ca urmare a interesului, în creştere, manifestat de public pentru organizarea de confruntări directe între candidaţi şi din dorinţa de a sprijini o prezenţă la vot cât mai mare la alegerile prezidenţiale", mai spune Televiziunea Publică.

Potrivit TVR, dezbaterile se vor organiza cu respectarea prevederilor legale în vigoare, vor avea loc în studioul TVR şi vor fi difuzate concomitent şi pe posturile Realitatea TV şi Antena 3.

Moderatorii vor fi desemnaţi câte unul din partea fiecărei televiziuni partenere. 

×
Subiecte în articol: politic