x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marirea accizelor - Videanu acuza gauri bugetare

Marirea accizelor - Videanu acuza gauri bugetare

03 Feb 2005   •   00:00

Fosta guvernare ar fi raportat cifre mai mici pentru deficitul de cont curent si ar fi varat sub pres si alte goluri bugetare, acuza vicepremierul Adriean Videanu.


OANA STANCU

El afirma ca aceasta ar fi cauza pentru care s-ar putea ajunge la marirea accizelor. El a recunoscut ieri intr-o conferinta de presa, ca unul dintre scenariile discutate cu FMI este cresterea accizelor mai devreme decat era prevazut, inca din luna aprilie, pentru a acoperi acele gauri din buget. Acestea ar proveni, spune Videanu, pe de o parte din raportarea mincinoasa a deficitului de cont curent la 5,3%, cand in realitate cifra corecta ar fi 6,5, pe de alta parte din neacoperirea in buget a 10.000 de miliarde pentru salarii sau din calcularea accizelor la un curs de euro mai mare decat urma sa se incaseze. "Cea mai mare problema pe care o avem astazi este faptul ca am identificat anumite goluri lasate de fosta guvernare, goluri uriase care, in mod normal, nu trebuiau sa existe. Avem nebugetate salarii de 10.000 de miliarde de lei. La accize e un gol de 7.000 de miliarde pentru ca bugetul a fost gresit construit pe un curs de 42.500 de lei pentru euro, nu de 39.000", a explicat Videanu.

Intrebat daca semnarea memorandumului cu FMI ramane stabilita pentru 8 februarie sau Fondul doreste mai intai sa evalueze efectele aplicarii cotei unice si sa revina in Romania in aprilie, Videanu a aratat doar disponibilitatea partii romane de a semna acordul. "Romania are nevoie sa semneze memorandumul de politici suplimentare cu FMI in cadrul acordului stand-by si gandim, impreuna cu toti factorii implicati, solutiile de care avem nevoie", a declarat vicepremierul.

×
Subiecte în articol: politic