Războiul putere-opoziţie pe tergiversarea Legii educaţiei în Senat a continuat ieri cu un nou episod. Astfel, după ce luni Biroul Permanent a decis ca Legea educaţiei să fie întoarsă la Comisia de învăţământ, ieri-dimineaţă, comisia a adoptat un nou raport, similar celui de luni, şi tot în absenţa senatorilor PDL şi UDMR, care au refuzat să participe la şedinţă. Prin urmare, noul raport a fost înaintat ieri conducerii Senatului (Biroul Permanent), unde, deşi puterea a cerut din nou retrimiterea la comisie, opoziţia a impus prin vot introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni. Puterea nu renunţă însă la tergiversarea adoptării în Senat a acestei variante a legii, liderul de grup al PDL anunţând deja că luni va cere retrimiterea la comisie a textului de lege. În ipoteza în care puterea reuşeşte să-şi mobilizeze toţi senatorii, acest plan ar putea avea şanse de reuşită.
Până ca Legea educaţiei să fie însă dezbătută de senatori luni, azi se aşteaptă ca judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) să dea o decizie la sesizarea premierului Boc privind conflictul jurdic dintre Parlament şi Guvern, existând posibilitatea, după cum susţin reprezentanţi ai puterii, ca CCR să decidă continuarea procesului de asumare prin dezbaterea moţiunii de cenzură. Deşi consideră această ipoteză ca fiind “absurdă”, opoziţia s-a pregătit şi pentru această situaţie, surse parlamentare dând ca sigură o nouă sesizare a Curţii Constituţionale, în cazul în care legea asumată de Guvern ajunge la promulgare.
În plus, spune preşedintele Senatului, Mircea Geoană, chiar dacă cele două legi ale educaţiei – varianta sumată şi varianta adoptată în Senat, ajung în acelaşi timp la promulgare, prioritate, în baza unui principiu juridic, va avea legea adoptată de Senat, căci este rezultatul activităţii forului legislativ şi, în plus, a fost înregistrată în dezbaterea Parlamentului prima, pe când cea asumată de Guvern a fost depusă mai târziu. Mircea Geoană i-a dat ieri o replică şi liderului UDMR, Marko Bela, care şi ameninţase cu declanşarea procedurii de suspendare. Geoană i-a recomandat lui Marko ca “şantajul şi încercările de intimidare” să le facă în coaliţie, şi nu în Senat, “Marko Bela are posibilitatea luni, la dezbateri, să-şi susţină cu curaj punctul de vedere, şi nu ca acum cu laşitate, şi dacă există o majoritate a Guvernului în Senat, aceasta se va pronunţa pe lege”, a comentat Geoană.