Criza din Crimeea ar trebui să determine UE să regândească relaţiile cu Rusia şi vecinii săi de la est, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în deschiderea Consiliului European, care se concentrează pe situaţia din Ucraina. Martin Schulz consideră că actuala criză din Crimeea este “o ameninţare majoră la adresa sistemului de securitate”, oamenii temându-se de începerea unui nou război rece.
Preşedintele a denunţat folosirea forţei de către Rusia pentru anexarea unei părţi din alt stat şi a spus că este important ca statele UE să vorbească cu o singură voce. “Ce se întâmplă în Ucraina este inacceptabil şi nu trebuie să se repete nicăieri”, a adăugat acesta.
Schulz a avertizat Europa să nu intre orbeşte într-un conflict din ce în ce mai mare, adăugând: “Parlamentul European vă îndeamnă să vă gândiţi la conflict din punctul de vedere al rezultatelor acestuia şi să păstraţi deschise toate canalele de comunicare cu Rusia”.
Ucrainenii au nevoie de sprijinul politic şi financiar al UE, a subliniat domnul preşedintele PE. “Trebuie să ajutăm Ucraina să-şi revină economic, să depăşească diviziunile din societate şi să ţină la distanţă radicalizarea”, adăugând că Parlamentul European va face totul pentru ca cele trei miliarde din bugetul UE să fie făcute disponibile cât mai curând posibil.
Mulţumit de rezoluţia bancară
Preşedintele PE a salutat acordul cu Consiliul privind sistemul de rezoluţie bancară. “Acesta este esenţial pentru succesul uniunii bancare. Nu am fi putut accepta un acord care să nu respecte interesele europenilor de rând”, a spus Schulz, adăugând că falimentele bancare nu mai trebuie acoperite de contribuabili şi că trebuie eliminată legătura toxică dintre datoriile băncilor şi datoriile suverane.