x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleșcanu - acțiune prin care poate bloca învestirea sau picarea Guvernului Cîțu

Meleșcanu - acțiune prin care poate bloca învestirea sau picarea Guvernului Cîțu

de Ion Alexandru    |    09 Mar 2020   •   08:48
Meleșcanu - acțiune prin care poate bloca învestirea sau picarea Guvernului Cîțu

Fostul președinte al Senatului, Teodor Meleșcanu, a formulat o solicitare către Avocatul Poporului, cerând sesizarea Curții Constituționale cu excepție de neconstituţionalitate a desemnării făcute de președintele Klaus Iohannis, prin care l-a nominalizat pe Florin Cîțu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Acesta arată că formațiunea pe care o conduce, Partidul Forța Națională, care are reprezentanți în Parlamentul României, nu a fost invitată la consultările de la Palatul Cotroceni, fiind, astfel, încălcat un articol din Constituție.

 

Anunţul a fost făcut de Meleșcanu chiar la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Târgu Mureș. Atât fostul șef al Senatului, în calitatea de președinte interimar al Partidului Forța Națională, cât și Mircea Găinușă, secretar general al formațiunii, arată că desemnarea lui Florin Cîțu este neconstituțională. „România, din păcate, odată cu încălcarea hotărârilor Curţii Constituţionale şi chiar a Constituţiei de către preşedintele României, a început să alunece, uşor-uşor, către o dictatură personală a preşedintelui României. Înainte de consultări, preşedintele nu a invitat la Cotroceni şi Partidul Forţa Naţională, în acest fel încălcând prevederile constituţionale. Dânsul a avut o interpretare proprie a Constituţiei. De asemenea, la desemnarea premierului, domnul preşedinte Klaus Iohannis nu a desemnat o persoană care să facă dovada că poate strânge în jurul său o majoritate să formeze Guvernul. De aceea vă anunţ că Partidul Forţa Naţională a sesizat Avocatul Poporului pentru a se adresa CCR privind aceste încălcări ale Constituţiei României”, a declarat Mircea Găinuşă.

 

Se cere un cabinet tehnocrat

La rândul său, Teodor Meleșcanu a precizat că „acest Guvern Cîţu va trece sau nu va trece, va mai fi încă o etapă de încercare a unui alt guvern, dar trebuie înţeles un lucru: Constituţia României şi implicarea preşedintelui, care este foarte importantă în desemnarea candidatului de prim-ministru, porneşte de la ideea de a găsi soluţii pentru funcţionarea stabilă a unui guvern. Acest lucru se poate face, există foarte multe variante, una poate să fie un guvern tehnocrat neutru şi format din reprezentanţii mai multor partide, care să asigure o majoritate. Există posibilitatea de a se forma şi alte majorităţi, aşa cum s-a format o majoritate pentru a da jos Guvernul ALDE - PSD, tot aşa se poate forma şi o majoritate pentru funcţionarea unui guvern, astfel încât să se respecte prevederile constituţionale şi alegerile să fie la termenul prevăzut”. În opinia sa, nu există niciun argument, în afară de „ideea fixă” că trebuie organizate alegeri anticipate şi care, de fapt, „reflectă o preocupare politicianistă, care nu are de-a face nici cu funcţionarea Parlamentului, nici cu funcţionare Guvernului”.

 

Efectele devastatoare ale unei decizii de admitere

Dacă Avocatul Poporului va da curs solicitării, lucrurile o pot lua razna în ceea ce privește învestirea Guvernului Cîțu. Asta, deoarece avem deja o decizie a CCR care a admis conflictul juridic de natură constituțională între Parlament și președinte, declarând desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca fiind neconstituțională. O eventuală învestire a lui Cîțu, succedată de o decizie a CCR de admitere a sesizării, ar pune sub serioase semne de întrebare mandatul Guvernului. În schimb, dacă Guvernul nu va trece de votul Parlamentului, decizia ar readuce planul anticipatelor într-un punct mort.

×
Subiecte în articol: teodor meleşcanu