x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleşcanu, de partea lui Băsescu în cazul disputei din CSAT: „La CSAT trebuie să te baţi. Susțin ideea unei diplomații paralele”

Meleşcanu, de partea lui Băsescu în cazul disputei din CSAT: „La CSAT trebuie să te baţi. Susțin ideea unei diplomații paralele”

21 Oct 2012   •   12:15
Meleşcanu, de partea lui Băsescu în cazul disputei din CSAT: „La CSAT trebuie să te baţi. Susțin ideea unei diplomații paralele”
Sursa foto: /Fostul ministru al Apararii, Teodor Melescanu si presedintele Traian Basescu, participa la sedinta de autoevaluare a activitatii Ministerului Apararii Nationale pe anul 2008, la sediul MAN din Bucuresti, marti, 24 martie 2009

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu, a confirmat cearta dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta la şedinţa CSAT din 27 sdeptembrie, spunând că disputa a fost legată de introducerea pe ordinea de zi a unui punct legat de diplomaţia publică, informează rtv.net.
Meleşcanu, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTV, că el nu crede însă că este o problemă dacă discuţiile în CSAT sunt în contradictoriu, dimpotrivă, la CSAT "ar trebui să te baţi".
„Aş vrea să subliniez altceva: sigur că în CSAT discuţiile sunt foarte libere, preşedintele şi prim-ministrul sunt practic cei doi piloni, preşedintele şi vicepreşedintele CSAT. Din punctul meu de vedere, la CSAT ar trebui să te baţi, să ai argumente şi să-ţi prezinţi poziţia foarte argumentat. Deci, eu nu cred că e o problemă dacă discuţiile în CSAT sunt în contradictoriu, dimpotrivă, e vorba de interese mult prea mari ca să credem că numai unul dintre noi sau o anumită parte dintre noi are dreptate. Discuţiile trebuie să fie până la urmă foarte deschise, dar şi cu dorinţa de a ajunge la o concluzie comună", a spus Meleşcanu, citat de Mediafax.

Meleşcanu a precizat că acea şedinţă a CSAT „nu s-a blocat deloc”. „Mai mult, am rămas impresionat de faptul că foarte mulţi dintre cei care participau, miniştri din Guvernul Ponta, au avut toată disponibilitatea şi am găsit soluţiile necesare la toate problemele în discuţie, deciziile au fost adoptate în unanimitate”, a adăugat el.
Întrebat dacă în acea şedinţă a fost o „ceartă dură”, Meleşcanu a răspuns: „N-aş spune, a fost o dispută legată de introducerea pe ordinea de zi a unui punct, dar nu mi s-a părut că e o temă fundamentală, (...) ideea cu diplomaţia publică”.
Eu sunt unul dintre cei care susţin necesitatea unei diplomaţii publice, alături de diplomaţia oficială a Ministerului de Externe. Structura, cum, unde să fie, cine să lucreze, acestea sunt chestiuni care trebuie discutate şi convenite după aceea", a mai spus Teodor Meleşcanu.
Premierul Victor Ponta a declarat, în 28 septembrie, că a părăsit şedinţa CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înfiinţat „un Megaminister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale”.
Acest „Megaminister” ar fi urmat să funcţioneze sub forma unui oficiu din structura Administraţiei Prezidenţiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio şi televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.
În opinia premierului, preşedintele intenţiona să subordoneze Guvernul printr-un astfel de oficiu.

×
Subiecte în articol: melescanu basescu ponta csat