x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleşcanu: Poziţia României - consecventă, Israel şi Palestina să trăiască în bună vecinătate

Meleşcanu: Poziţia României - consecventă, Israel şi Palestina să trăiască în bună vecinătate

08 Dec 2017   •   15:00
Meleşcanu: Poziţia României - consecventă, Israel şi Palestina să trăiască în bună vecinătate

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri că România rămâne consecventă poziţiei privind crearea a două state - Israel şi Palestina -, punctând că trebuie găsit dialogul direct între cele două părţi şi să nu se recurgă la măsuri unilaterale care ar putea avea un impact negativ asupra negocierilor.


"Poziţia României este poziţia pe care am avut-o consecvent legată de ideea creării a două state - Israel şi Palestina - care să trăiască în bună vecinătate şi în prosperitate, cu ideea noastră că această soluţie trebuie să fie găsită pe calea dialogului direct între părţile interesate şi în acelaşi timp pe ideea că este bine să nu se recurgă la măsuri unilaterale care ar putea avea un impact negativ asupra negocierilor. Decizia anunţată de SUA este, după părerea mea, un element încurajator, pentru că preşedintele Trump dă foarte clar semnalul, în afară de problema mutării ambasadei, în legătură cu dorinţa SUA de a se implica în găsirea unei soluţii şi mai ales subliniază faptul că în ceea ce priveşte situaţia Ierusalimului, situaţia celor două state din regiune, acestea vor face obiectul unor negocieri şi în urma soluţiilor care vor fi găsite între ele se va definitiva şi statutul juridic al celor două state şi al Ierusalimului", a afirmat Meleşcanu, întrebat cum comentează decizia anunţată de preşedintele american, Donald Trump, privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Şeful diplomaţiei române a participat vineri la lansarea campaniei de comunicare publică "We are NATO", la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunţ care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agenţiile internaţionale de presă.

''Am hotărât că este timpul să recunoaştem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deşi preşedinţii precedenţi au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reuşit să se ţină de promisiune. Astăzi, eu mă ţin de acest angajament", a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepţii diplomatice a Casei Albe.

''Ierusalimul este centrul Guvernului israelian modern, sediul Legislativului israelian şi al Curţii Supreme'', a spus preşedintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. AGERPRES

×
Subiecte în articol: teodor meleşcanu