x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miniguvern pentru Elena Udrea.

Miniguvern pentru Elena Udrea.

01 Iun 2011   •   21:00
Miniguvern pentru Elena Udrea.

Elena Udrea este noua sefa a ministrilor Boa­giu, Funeriu, Cseke si Borbely. Ea a fost numita, prin decizie a premierului Emil Boc, coordonator al comitetului interministerial pentru turism, din care fac parte ministrii Transporturilor, Educatiei, Sanatatii si Mediului. Miniguvernul Elenei Udrea se va ocupa de coordonarea si monitorizarea strategiei pentru turism a Ro­ma­niei, care trebuie sa integreze toate domeniile gestionate de ministrii sus-numiti – infrastructura, educatie, sanatate si mediu.

Experienta lui Emil Boc in constituirea de comitete interministeriale este una veche. El a mai semnat in ultimul an decizii pentru infiintarea comitetului interministerial pentru aplicarea politicii in domeniul ajutorului de stat, a comitetului interministerial care sa mo­nitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la moneda euro, a comitetului intermi­nisterial care sa se implice in procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din dome­niul restituirii proprietatilor, a comitetului interministerial privind taxa de prima inmatriculare si a comitetului interministerial pentru combaterea muncii la negru. Comitetul pentru turism este insa singurul format exclusiv din ministri.

Analistul politic Cristian Parvulescu consi­dera ca, prin decizia de a o numi pe Elena Udrea sefa peste cei patru ministri, premierul Emil Boc i-a creat ministrului Turismului un avantaj competitiv fata de ceilalti membri ai Execu­ti­vului, transformand domeniul pe care il conduce intr-o prioritate nationala si guvernamentala.

"Elena Udrea devine astfel aproape vice­pre­­mier. I se intareste pozitia din punct de ve­de­re guvernamental si in partid daca mai era ne­vo­ie", a mai spus Cristian Parvulescu, aratand ca informal puterea ministrului Turismului in PDL a fost confirmata la Conventia Nationala din 14 mai. In plan guvernamental, Parvulescu spune ca prin numirea ca si coordonator al comitetului interministerial pentru turism Elena Udrea reuseste sa obtina recunoastere si sprijin din partea premierului Emil Boc. "Ii recunoaste Elenei Udrea influenta in partid si in Guvern", a conchis Cristian Parvulescu.
Si presedintele Grupului de Investigatii Po­li­tice, Mugur Ciuvica, este de parere ca prin­tr-o astfel de functie influenta Elenei Udrea in Gu­vern va creste. "In general, cine a monito­ri­zat cariera doamnei Udrea va vedea ca ea a ur­ma­rit constant doua lucruri: sa obtina mai mul­ta putere si mai multi bani. Si tot ceea ce a facut ple­­cand de la pozitia de consilier al lui Cozmin Gusa si pana la cea de ministru in Guvern asta a urmarit. E de vazut ce se va intampla, dar pre­supun ca acest comitet are scop lucrativ. Elena Udrea a reusit sa stranga in minister mai multe institutii (Inspectoratul de Stat pentru Constructii, de exemplu), inclusiv un miniservi­ciu secret de informatii.

Vom vedea cum influ­en­­ta ei va creste si in zona exe­cu­­tiva. Daca n-am trai in Romania, ar fi de ras. Ce influenta ar putea avea ministrul Sanatatii, Cseke Attila, sau cel al Educatiei, Daniel Funeriu, in turism? Sa duca turistii sa viziteze spitalele si scolile desfiintate? Sau mi­nistrul Mediului, Laszlo Borbely? Sa duca turistii sa vada muntii cheliti de paduri de dl Verestoy?", se intreaba Mugur Ciuvica.

De partea cealalta, specialisti in turism vad lucrurile altfel. "Orice initiativa de acest gen este binevenita, deoarece e normal sa se aseze la aceeasi masa toti actorii implicati in activitatea de turism, cu influenta directa asupra activitatii din turism. E important sa se implice ministrul Transporturilor, care realizeaza infrastructura, cel al Mediului, care se ocupa de gra­dul de poluare, precum si cel al Educatiei si Sa­natatii. Avand in vedere soarta proiectelor de agest gen din ultimii 20 de ani, ma tem ca si acesta va avea aceeasi soarta. Imi doresc ca acest proiect sa nu aiba soarta celorlalte", ne-a declarat Ciprian Enea, consultant turistic. Ca acest comitet e un lucru bun, numai sa nu ra­ma­na pe hartie e de parere si un alt consul­tant tu­ristic.

"Realizarea acestui comitet interminis­te­rial care sa se ocupe de problemele din turism este un lucru exceptional, cu conditia chiar sa se faca, sa fie operativ, nu doar asa pe hartie. Una dintre principalele probleme ale turismului romanesc o reprezinta lipsa comunicarii dintre ministerele direct implicate in turism", ne-a explicat Traian Badulescu, consultant tu­ris­tic.

×
Subiecte în articol: guvern Elena Udrea