x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministerul banilor europeni, înfiinţat la toamnă

Ministerul banilor europeni, înfiinţat la toamnă

de Monica Iordache Apostol    |    07 Iul 2011   •   21:00
Ministerul banilor europeni, înfiinţat  la toamnă

Presedintele Traian Basescu a facut ieri o vizita fulger la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Emil Boc, potrivit unor surse politice, despre infiintarea unui minister care sa gestioneze absorbtia fondurilor europene. "Varianta infiintarii unui astfel de minister, care sa gestioneze proiectele finantate din fonduri UE, a fost analizata in discutia presedintelui cu premierul. Este insa o procedura de durata, fiind necesar si avizul Parlamentului", au declarat surse citate de Mediafax.

Potrivit acelorasi surse, ministerul afacerilor europene ar putea fi condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european. De altfel, Marian Sarbu a si fost ieri prezent la Palatul Victoria, in timpul intalnirii dintre seful statului si premier.

Surse din Coalitie au declarat pentru Jurnalul National ca, desi este ne­cesar un minister care sa gestio­neze proiectele europene, el nu va fi infiintat in aceasta vara.
"Procedu­ral, premierul poate solicita votul Parlamentului doar pentru titularul acestui minister. Nu se va face acest lucru in timpul verii, intr-o sesiune ex­traordinara, pentru ca e riscant. Nu poti aduna vara toti parlamenta­rii Coalitiei, iar daca votul va fi nega­tiv si ministerul nu se va putea in­fiinta, asta va fi o bila neagra pentru Ro­mania in fata Uniunii Euro­pe­ne. In schimb, daca se cere votul doar pentru un minister, restul guvernului ra­­mane in functie", au explicat pentru Jurnalul National surse din Coalitie.

Legea de organizare si functio­nare a Guvernului prevede, la articolul 36, ca "Ministerele si ministrii se aproba de catre Parlament, prin acordarea votului de incredere asupra Programului de guvernare si intregii liste a Guvernului, la investitura", iar la articolul 37 ca "Pri­mul-mi­nistru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin infiintarea, desfiintarea sau, dupa caz, divizarea ori comasarea unor ministere". In aceste cazuri, preve­derile art. 36, adica cele referitoare la votul Parlamentului, se aplica "in mod corespunzator".

Pe de alta parte, reprezentantii Opozitiei sustin ca premierul este ob­ligat sa vina in fata Parlamentului cu toata lista Guvernului, pentru ca este vorba despre schimbarea structu­rii si a compozitiei politice a Executivului, prevazuta de Constitutie. "Acest minister va prelua din atribu­tiile celorlalte ministere, deci e vorba de o schimbare mai larga a modului de functionare a Executivului", a de­cla­rat deputatul PSD Florin Iordache.

Surse din Uniunea Europeana au declarat pentru Mediafax ca oficialii Comisiei Europene doresc desem­na­rea unui responsabil politic pentru ges­tionarea pe orizontala a probl­e­ma­ticii fondurilor europene, iar acest res­ponsabil politic nu ar prelua au­to­ritatile de management de la ministere", dar ar gestiona aspecte precum licitatiile.

Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au mai declarat ca Basescu si Boc au discutat si "despre accele­rarea procesului de vanzare a unor pachete minoritare la companii detinute de stat, gasirea unei solutii pentru litigiul dintre statul roman si Rompetrol, dar si pentru viabilizarea companiei Oltchim, precum si despre urgentarea proiectelor de infrastructura finantate din fonduri europene si bugetul de stat".

×