x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Novak face pârtie Budapestei în sporturile de iarnă

Ministrul Novak face pârtie Budapestei în sporturile de iarnă

de Dan Constantin    |    07 Noi 2022   •   07:20
Ministrul Novak face pârtie Budapestei în sporturile de iarnă
Sursa foto: Hepta

Presiunea constantă a Budapestei de a stimula pe căi directe sau mai subtile pretențiile de autonomie din secuime se exercită prin multe pârghii. A devenit tot mai evident că sportul este folosit și el în acest mecanism, ca vector vizibil, cu mult ecou. Ungaria nu are munți, dar vrea să-și plaseze controlul în Harghita-Covasna, considerat un fel de hinterland al sporturilor de iarnă. Finanțări directe în cluburi de hochei, patinaj și schi precum și în infrastructura specifică dau conturul strategiei urmărite de Viktor Orban. La București, ministrul Sporturilor, Carol-Eduard Novak, poartă acum un război deschis cu Federația Română de Hochei pe Gheață, care încurcă „strategia” de ocupare a zonei vizate de Budapesta. La începutul anului, același ministru a cerut demisia președintelui Federației Române de Schi-Biatlon.

Premierul Nicolae Ciucă are pe masă un document de la Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) care descrie presiunile pe care le face ministrul Carol-Eduard Novak pentru a înlătura conducerea acesteia, aleasă prin vot legal în 15 septembrie 2022. Celebrul scandal al imnurilor în care a fost direct implicat Novak este doar o parte a presiunilor din interiorul sportului cu crosa, federația reușind să asigure un climat de echilibru în competiția sportivă, acționând permanent pentru a descuraja conflictele induse din afara patinoarelor de factorii politici destabilizatori. „Cu toate acestea, în ultima perioadă, exclusiv pe fondul organizării de alegeri la nivelul FRHG, Ministerul Sportului  s-a implicat, într-o manieră care excede cu mult cadrul instituțional în care trebuie să acționeze în raport cu federațiile sportive naționale”, arată memoriul adresat primului ministru. Tema principală aflată pe agenda Ministerului Sportului în raport cu FRHG a fost legată exclusiv de pregătirea și organizarea alegerilor pentru conducerea federației și apoi, după aflarea rezultatului, de suspendarea și anularea deciziilor adunării generale din 15 septembrie 2022 referitoare la alegerea conducerii federației. Persoanele alese nu au fost pe placul unora și s-a deschis „balul” contestărilor. De menționat că la adunarea generală au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Sportului care nu au consemnat probleme legate de procesul electiv al conducerii FRHG.

Cu jalba la minister

Pentru că nu a ieșit la vot o nouă conducere, câteva cluburi, toate din zona HAR-COV, au pornit acțiuni de contestare. Lista nemulțumiților - Club sportiv Sapientia U23, Club sportiv școlar Gheorgheni, CS Felcsik, CS Varosi Sport Klub Csikszereda Miercurea Ciuc, CS Kiralyngvinek, CS Gyegyoi, CS Odorheiul Secuiesc-Varosi sport klub Szekelyudvarhely, CS Fenestrela 68, SC Miercurea Ciuc - arată clar plasarea lor geografică și orientarea de grup pe criterii etnice. Aceștia au formulat o plângere la MS prin care cereau suspendarea hotărârilor adunării generale, dar și o cerere similară înregistrată la Curtea de Apel din Târgu Mureș. După alegeri, un nou control trimis de ministrul Novak s-a aflat în acțiune săptămâna abia încheiată, în perioada 1-4 noiembrie, pentru verificarea alegerilor, cu misiunea de a o lua pe scurtătură cu un verdict, înaintea justiției, care a trimis spre judecare cererea nemulțumiților la Tribunalul București. Menționăm că, deși federațiile sportive naționale, prin lege, sunt autonome, persoane juridice de drept privat, conform Legii Sporturilor (L 69/2000, actualizată în 2022) conducerile federațiilor sportive naționale sunt validate, cu multe controverse de constituționalitate, de Ministerul Sporturilor. Manevra cu un control dirijat are ca țintă o decizie de suspendare a hotărârilor adunării generale pentru ca o nouă adunare, convocată în 8 noiembrie, să forțeze repetarea alegerilor.

Miza pentru controlul UDMR asupra federației de hochei

La conducerea FRHG se află din 2013 un fost mare hocheist, Alexandru Hălăucă, component al echipei naționale din perioada de aur a acestui sport, participant la campionate mondiale și Jocuri Olimpice de iarnă. Hălăucă a preluat mandatul de la Barna Tanczos, care a fost apoi promovat de UDMR în funcții ministeriale. De ce se zbate Novak să pună capăt mandatului lui Hălăucă? În ultimii ani  se încearcă revenirea la „domnie” a celor controlați și agreați de UDMR pentru administrarea cu ținte precise a activității sportive de hochei pe gheață. Nu trebuie prea multă clarviziune ca să pui în context date elocvente transmise în documentul adresat primului ministru al României:

- Guvernul Ungariei investește anual peste două milioane de euro numai în Academia de Gheață de la Cârța

- Din fonduri ale guvernului maghiar au fost construite patinoare în zona Harghita-Covasna

- în perioada 2015-2021 au plecat în Ungaria 207 copii și juniori, minori, pregătiți în sistemul național de antrenament, fără plata transferurilor. Echipe întregi școlare au fost transferate la cluburi private din zonă Har-Cov. Antrenorii care s-au opus acestor transferuri au fost îndepărtați de la cluburile școlare din Miercurea Ciuc și Gheorgheni. „Comerțul” cu cei mai tineri jucători de hochei grevează asupra viitorului acestui sport și anulează eforturile FRHG de revitalizare a hocheiului de performanță.

Harta cu pete albe a patinoarelor

De pe harta patinoarelor din România, capabile să găzduiască în condiții optime competiții, a dispărut de ani buni tocmai Capitala României. FRH a înaintat guvernului și Companiei Naționale de Investiții, după 2014, repetate solicitări pentru construirea de patinoare, cu fonduri publice, în București, Suceava, Galați, Iași, tocmai pentru a lărgi aria de selecție în acest sport. Nu s-a realizat niciunul dintre aceste proiecte. Patinoarul din București, a cărui construcție a început în sectorul 4, în Berceni, face parte din programul FRHG lansat în 2014, în proiect angajându-se primarul Daniel Băluță. Ministerul Sportului nu a sprijinit cu nimic, conform precizărilor federației, promovarea proiectului patinoarului olimpic din București. La finalizarea acestui patinoar se schimbă radical polul de interes al competițiilor de hochei, ceea ce va atrage și modificări în aria de pregătire a loturilor naționale.

Se observă că investițiile din fondurile centrale au fost dirijate doar spre Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc și urmează construirea  altor patru patinoare în aceleași localități din fonduri ale Companiei Naționale de Investiții (CNI). La conducerea Ministerului Lucrărilor Publice, care are în subordine CNI, este Attila Zoltan Cseke.

La Ministerul Mediului, de unde se eliberează autorizații pentru lucrări, se află fostul președinte al FRHG, Barna Tanczos, care mai este și președintele unui ONG din Cârța, subvenționat substanțial de guvernul Viktor Orban. Clubul de hochei și Academia de hochei din Cârța, cu fonduri primite pe aceeași filieră, se află în grupul contestatarilor actualei conduceri a FRHG.

Punct și de la capăt! Înțelegem acum mai clar de ce vrea ministrul Eduard Novak să-l mătrășească pe Alexandru Hălăucă de la conducerea FRGH, unde a câștigat prin vot încă un mandat.

 

×