"Ca să intrăm în Schengen, pentru că instituţii importante din stat au afirmat prin vocea şefilor lor că nu se intră în Schengen din cauza mea, şi acum am rezolvat problema", a afirmat ironic Mircea Diaconu, care, ulterior, a justificat gestul său prin faptul că la nivelul Senatului se ajunsese la un blocaj şi o "încurcătură procedurală".
"Ca să se poată ieşi din blocaj, pentru că neexistând proceduri - e un caz fără precedent, legislaţia se bate cap în cap şi instituţiile s-au blocat pur şi simplu - ca să se iasă procedural din încurcătura, din blocajul acesta, mi-am oferit demisia către preşedintele Senatului, ceea ce iarăşi este neprocedural, pentru că demisia se oferă plenului. Dar nemaiexistând procedură şi plenul nemaiîntrunindu-se, mi-am oferit-o preşedintelui Senatului, ca să se poată ieşi din blocaj", a explicat Diaconu.
Mircea Diaconu şi-a înaintat, ieri, demisia din Senat, informează Direcţia de presă a Senatului.
"Vă informăm că în cursul zilei de 4 decembrie 2012 domnul Mircea Diaconu, senator în circumscripţia electorală numărul 3 din judeţul Argeş, colegiul uninominal numărul 1, şi-a înaintat demisia la cabinetul Preşedintelui Senatului României", se arată în comunicatul Senatului.
În comunicat se mai menţionează că, ieri, Biroul Permanent al Senatului a hotărât convocarea unei şedinţe de plen pentru a se lua act de decizia Curţii Constituţionale cu privire la încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu şi pentru a se declara vacant postul de senator.
Senatul a luat act, ieri, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, în lipsa cvorumului de lucru, la şedinţă participând aproximativ douăzeci de parlamentari. La începutul şedinţei, preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.
"Suntem astăzi în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului", a precizat Antonescu.
Hotărârea Senatului, prezentată plenului de către preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, precizează că - având în vederea deciziei 3104 a ICCJ din 12 iunie 2012, dar şi decizia CCR 972/2012, referitoare la sesizarea preşedintelui CSM, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională - Senatul ia act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu începând cu data de 19 iunie şi declară vacant locul de senator în Circumscripţia electorală 3 Argeş, colegiul uninominal 1.
Citește pe Antena3.ro