x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană, în rol de Dow Jones al României

Mircea Geoană, în rol de Dow Jones al României

de Aniela Nine    |    23 Noi 2011   •   21:00
Mircea Geoană, în rol de Dow Jones al României

In mai putin de 10 secunde, soarta lui Mircea Geoana a fost pecetluita electronic: 112 senatori au votat pentru revocarea sa din functia de presedinte al Senatului. S-au inregistrat insa si 2 voturi impotriva pro­punerii, pe langa cele 5 abtineri. Sedinta de plen in care s-a confirmat prin vot cererea grupului PSD a durat doar cateva minute, timp in care se­natorul care a prezidat, vicepresedintele PDL Petru Filip, a citit textul hotararii Senatului si a supus documentul la vot. "Circul" politic s-a desfasurat insa in alte doua etape, una anterioara votului din plen, iar cealalta, dupa acest moment, marcata de declaratiile aiuritoare ale lui Mircea Geoana privind destabilizarea pietelor internationale ca urmare a schimbarii sale.

Istoricul zilei de ieri consemneaza mai intai etapa de sedinta de plen a Senatului in care senatorii PSD au ce­rut convocarea Biroului Permanent pentru introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare a lui Geoa­na. Solicitarea grupului PSD, desi sus­tinuta de toti ceilalti lideri de grup, si facuta in conformitate cu Regulamentul Senatului, s-a izbit de in­dar­jirea lui Mircea Geoana de a tergiversa cat mai mult momentul debarcarii. Geoana a invocat articole din regulament peste articole, a incercat sa-si foloseasca dreptul de a programa el data de reunire a Biroului Permanent, ba, chiar a amenintat ca va suspenda sedinta de plen daca senatorii refuza sa voteze ordinea de zi. Dupa pauze de consultari, in fata refuzului repetat al senatorilor de a da un vot pe ordinea de zi si a insistentei lide­rilor de grup de a convoca imediat Bi­roul Permanent, Geoana a cedat si a dat volens nolens ok-ul debarcarii sale. Din acel moment, a fost o ches­tiune de minute pana cand Biroul Permanent reunit de urgenta a convocat o noua sedinta de plen, al carei singur punct de discutie a fost hotararea de revocare a presedintelui Senatului, Mircea Geoana.

Dupa decizia plenului, de­cla­ra­tii­le lui Mircea Geoana au evoluat ra­pid de la negarea corectitudinii ce­re­rii PSD la amenintarea cu sesizarea Curtii Constitutionale, pentru ca apoi sa treaca la comentarii aiuritoare despre demonii din biroul sau, fost al lui Ceausescu, sau efectul destabilizator al debarcarii sale de la Senat pe pietele internationale si scumpirea creditelor pentru Romania.

Ora 15:00. Dupa decizia plenului de revocare a sa, Geoana anunta ca va contesta decizia la Curtea Consti­tu­tionala. "Am luat decizia de a contesta la Curtea Constitutionala ho­ta­rarea Senatului de azi, nu pentru a ma agata de scaun, dar pentru a ara­ta un principiu elementar si funda­men­tal in acelasi timp, acela ca nu moftul politic al unui partid poate sa pro­duca instabilitate la nivelul insti­tu­tiilor statului roman", a spus Geoa­na. El a spus ca votul prin care s-a aprobat hotararea de incetare a mandatului sau de presedinte al Senatului este unul politic, pe care il res­pec­ta, dar a sustinut ca motivele invoca­te de grupul PSD nu sunt re­gu­la­men­tare si constitutionale. Geoana a re­luat ideea sustinuta si anterior ca ceea ce a invocat grupul PSD se aplica doar membrilor Biroului Permanent, presedintele Senatului avand un statut distinct in cadrul BP. "Pre­se­din­tele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura mo­da­litate ca presedintele Senatului sa fie revocat este in situatia in care ar in­calca in mod grav si repetat preve­deri constitutionale sau prevederi le­gale, fapte juridice care sunt pa­si­bile cu sanc­tiu­ne politica sau ju­ri­dica. Aceas­ta si­tuatie nu exista in mo­ti­va­rea grupului PSD, acolo se invoca ex­clusiv o decizie politica", a adaugat el.

Ora 15:20. Mircea Geoana vorbeste despre destabilizarea pie­te­lor externe si scumpirea finantarii pentru Romania ca efect al schim­barii sale. "Eu sper ca acest proces (de revocare a sa – n.r.) sa fie macar inghetat pana cand Curtea se pronunta, nu din motive legate de mine, ci din motive legate de stabilitatea functiei. Mai este si un motiv legat de faptul ca in acelasi timp opozitia a inceput o destabilizare si a primei functii in stat, si a celei de-a doua functii in stat – cred ca si din punct de vedere politic si practic – cu privire la semnalul dat pietelor externe", a spus Geoana. El a completat ca, in acest moment, din motive independente de Romania, dar legate de ce s-a intamplat in Ungaria, costul finantarii externe pentru Romania a crescut la cote "foarte alarmante", in conditiile in care finantarea externa a crescut de la 200 de puncte in aprilie la 460 de puncte. "Orice element de instabilitate politica alimenteaza nervozitatea pietelor si face situatia noastra si mai delicata", a mai spus Geoana. El a reluat ideea ca actiunea PSD privind schimbarea presedintelui Senatului este o mare "ineptie" si o "pleasca" data celor de la PDL.

Ora 15:30. Deja fostul presedinte al Senatului vorbeste despre "de­mo­nii" din biroul sau, fost si al lui Ceausescu. "Acest birou este liber pentru cel care va fi votat de plen, nu am nici o dificultate. (...) Il voi elibera in clipa in care va exista un alt presedinte al Senatului. Nu tin in mod deosebit, e mare, l-ati vazut, era al lui Ceausescu pe vremea lui, cred ca are si demoni pe undeva, dar nu e pro­blema legata de birou sau de scaun", a spus Geoana. El a adaugat ca nu il leaga nimic special de acel bi­rou sau de fotoliul de presedinte al Se­natului, avand in vedere faptul ca a detinut foarte multe functii in viata sa: "in America, acasa, in Gu­vern, in Parlament".

Ora 15:40. Mircea Geoana iro­ni­zeaza o eventuala situatie "cu doi presedinti" la Senat, in ideea in care CCR i-ar da dreptate, iar Senatul ar vota luni alt presedinte. "Sper ca lide­rii politici inclusiv din cadrul opo­zi­tiei, din majoritate, sa se aplece si asu­pra acestei exceptii pe care o invoc la Curte, pentru a putea sa evitam o even­tuala situatie in care presedintele Se­natului este ales poate lunea vii­toa­re si decizia Curtii, peste o luna sau trei saptamani, o sa spuna ca de fapt decizia este ne­cons­ti­tu­tio­na­la. (…) fii ne trezim dupa aceea intr-o si­tuatie paradoxala, dar Romania este o tara a tuturor posibilitatilor din acest punct de vedere, cu doi pre­se­dinti de Senat in acelasi timp – asta ar fi chiar simpatic", a spus Geoana.

Ora 16:00. Vorbind despre vii­torul sau, Mircea Geoana convoaca presa pentru azi la Dabuleni, unde va face marele anunt. "Maine (azi – n.r.) sunt la Dabuleni. Va invit pe toti la Dabuleni pentru un discurs important", a spus Geoana. Intrebat daca acolo isi va anunta viitorul politic, Geoana a raspuns: "Veniti la Da­bu­leni si aflati acolo".

Pana la o eventuala decizie a CCR, Geoana se poate consola ca, desi fara functie, ramane un om pazit. Va beneficia inca un an de un aghio­tant, sofer si masina din partea SPP.

OAMENI SI PROCEDURI
PNL, alaturi de PSD
Solidari cu aliatii din USL, libe­ralii au anuntat imediat ca nu vor avea un candidat propriu la sefia Senatului, ci il vor sustine pe Ti­tus Corlatean, candidatul PSD. "Suntem consecventi, suntem con­vinsi ca USL trebuie sa ac­tio­n­eze ca un intreg politic, ca un tot unitar, asa cum este in­scris si in registrul partidelor politice si, apreciind ca functia a apartinut PSD, vom sustine propunerea PSD, adica pe domnul senator Corlatean", a spus Hasotti. El a precizat ca, in opinia sa, noul presedinte al Senatului va fi ales luni.

Petru Filip, interimar
Dupa ce plenul a votat revoca­rea lui Mircea Geoana, Biroul Per­manent, in care puterea are ma­joritatea, a decis ca Senatul sa fie condus interimar de democrat-liberalul Petru Filip (foto). In­trebat daca isi doreste sefia Senatului permanent, Filip a ad­mis ca da, dar a invocat "limita bunului-simt" atunci cand a fost intrebat daca se si muta in biroul lui Geoana. "Ai fi fariseu sa nu spui ca om politic ca nu ti-ai dori sa fii intr-o functie reprezentativa. Fara discutie! Dar e o de­ci­zie politica pe care altii o iau. O privesc ca pe o realitate, pe care trebuie sa o iei ca atare", a spus Petru Filip. Intrebat daca are sus­tinere in partid, el a spus ca este greu de spus, deoarece este "o chestiune de dimensionare pe vot". "E o chestiune care se poa­te dimensiona, dar deocamdata nu a fost discutata", a adaugat Filip. El a mai spus ca perioada de interimat nu va fi una grea, fiind una de asigurare a functionarii Senatului.

Si UDMR ar cam vrea postul
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca in Uniune se inregistreaza un "trend puternic" de a avea un candidat propriu la sefia Senatului, o decizie urmand sa fie luata insa dupa dis­cutii in coalitie. Liderul Uniunii a spus ca in cadrul discutiilor din interiorul UDMR au fost per­soane care au sustinut ca, in anumite conditii, Uniunea ar putea sustine un alt candidat la sefia Senatului. "Din ceea ce am discutat noi, se contureaza po­zi­tia foarte transanta a grupului UDMR de la Senat si a conducerii UDMR si aproape toti sustin varianta candidatului propriu la sefia Senatului. Nu am discutat despre nume, despre cine ar fi vorba. Au fost si pareri care spu­neau ca, in anumite conditii, pu­tem sustine si un alt candidat, dar pana cand nu discutam cu co­legii din coalitie si cu premie­rul Emil Boc nu vreau sa ma lan­sez in speculatii. In coalitie nu am discutat aceste aspecte. In acest moment, pot sa spun ca trendul este de a avea un candidat propriu si este unul foarte puternic. Vom stabili cine ar pu­tea fi candidatul nostru dintre cei noua colegi senatori dupa ce va avea loc o intalnire in coalitia guvernamentala", a spus presedintele UDMR.

×
Subiecte în articol: excludere mircea geoana