In mai putin de 10 secunde, soarta lui Mircea Geoana a fost pecetluita electronic: 112 senatori au votat pentru revocarea sa din functia de presedinte al Senatului. S-au inregistrat insa si 2 voturi impotriva propunerii, pe langa cele 5 abtineri. Sedinta de plen in care s-a confirmat prin vot cererea grupului PSD a durat doar cateva minute, timp in care senatorul care a prezidat, vicepresedintele PDL Petru Filip, a citit textul hotararii Senatului si a supus documentul la vot. "Circul" politic s-a desfasurat insa in alte doua etape, una anterioara votului din plen, iar cealalta, dupa acest moment, marcata de declaratiile aiuritoare ale lui Mircea Geoana privind destabilizarea pietelor internationale ca urmare a schimbarii sale.
Istoricul zilei de ieri consemneaza mai intai etapa de sedinta de plen a Senatului in care senatorii PSD au cerut convocarea Biroului Permanent pentru introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare a lui Geoana. Solicitarea grupului PSD, desi sustinuta de toti ceilalti lideri de grup, si facuta in conformitate cu Regulamentul Senatului, s-a izbit de indarjirea lui Mircea Geoana de a tergiversa cat mai mult momentul debarcarii. Geoana a invocat articole din regulament peste articole, a incercat sa-si foloseasca dreptul de a programa el data de reunire a Biroului Permanent, ba, chiar a amenintat ca va suspenda sedinta de plen daca senatorii refuza sa voteze ordinea de zi. Dupa pauze de consultari, in fata refuzului repetat al senatorilor de a da un vot pe ordinea de zi si a insistentei liderilor de grup de a convoca imediat Biroul Permanent, Geoana a cedat si a dat volens nolens ok-ul debarcarii sale. Din acel moment, a fost o chestiune de minute pana cand Biroul Permanent reunit de urgenta a convocat o noua sedinta de plen, al carei singur punct de discutie a fost hotararea de revocare a presedintelui Senatului, Mircea Geoana.
Dupa decizia plenului, declaratiile lui Mircea Geoana au evoluat rapid de la negarea corectitudinii cererii PSD la amenintarea cu sesizarea Curtii Constitutionale, pentru ca apoi sa treaca la comentarii aiuritoare despre demonii din biroul sau, fost al lui Ceausescu, sau efectul destabilizator al debarcarii sale de la Senat pe pietele internationale si scumpirea creditelor pentru Romania.
Ora 15:00. Dupa decizia plenului de revocare a sa, Geoana anunta ca va contesta decizia la Curtea Constitutionala. "Am luat decizia de a contesta la Curtea Constitutionala hotararea Senatului de azi, nu pentru a ma agata de scaun, dar pentru a arata un principiu elementar si fundamental in acelasi timp, acela ca nu moftul politic al unui partid poate sa produca instabilitate la nivelul institutiilor statului roman", a spus Geoana. El a spus ca votul prin care s-a aprobat hotararea de incetare a mandatului sau de presedinte al Senatului este unul politic, pe care il respecta, dar a sustinut ca motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare si constitutionale. Geoana a reluat ideea sustinuta si anterior ca ceea ce a invocat grupul PSD se aplica doar membrilor Biroului Permanent, presedintele Senatului avand un statut distinct in cadrul BP. "Presedintele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura modalitate ca presedintele Senatului sa fie revocat este in situatia in care ar incalca in mod grav si repetat prevederi constitutionale sau prevederi legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sanctiune politica sau juridica. Aceasta situatie nu exista in motivarea grupului PSD, acolo se invoca exclusiv o decizie politica", a adaugat el.
Ora 15:20. Mircea Geoana vorbeste despre destabilizarea pietelor externe si scumpirea finantarii pentru Romania ca efect al schimbarii sale. "Eu sper ca acest proces (de revocare a sa – n.r.) sa fie macar inghetat pana cand Curtea se pronunta, nu din motive legate de mine, ci din motive legate de stabilitatea functiei. Mai este si un motiv legat de faptul ca in acelasi timp opozitia a inceput o destabilizare si a primei functii in stat, si a celei de-a doua functii in stat – cred ca si din punct de vedere politic si practic – cu privire la semnalul dat pietelor externe", a spus Geoana. El a completat ca, in acest moment, din motive independente de Romania, dar legate de ce s-a intamplat in Ungaria, costul finantarii externe pentru Romania a crescut la cote "foarte alarmante", in conditiile in care finantarea externa a crescut de la 200 de puncte in aprilie la 460 de puncte. "Orice element de instabilitate politica alimenteaza nervozitatea pietelor si face situatia noastra si mai delicata", a mai spus Geoana. El a reluat ideea ca actiunea PSD privind schimbarea presedintelui Senatului este o mare "ineptie" si o "pleasca" data celor de la PDL.
Ora 15:30. Deja fostul presedinte al Senatului vorbeste despre "demonii" din biroul sau, fost si al lui Ceausescu. "Acest birou este liber pentru cel care va fi votat de plen, nu am nici o dificultate. (...) Il voi elibera in clipa in care va exista un alt presedinte al Senatului. Nu tin in mod deosebit, e mare, l-ati vazut, era al lui Ceausescu pe vremea lui, cred ca are si demoni pe undeva, dar nu e problema legata de birou sau de scaun", a spus Geoana. El a adaugat ca nu il leaga nimic special de acel birou sau de fotoliul de presedinte al Senatului, avand in vedere faptul ca a detinut foarte multe functii in viata sa: "in America, acasa, in Guvern, in Parlament".
Ora 15:40. Mircea Geoana ironizeaza o eventuala situatie "cu doi presedinti" la Senat, in ideea in care CCR i-ar da dreptate, iar Senatul ar vota luni alt presedinte. "Sper ca liderii politici inclusiv din cadrul opozitiei, din majoritate, sa se aplece si asupra acestei exceptii pe care o invoc la Curte, pentru a putea sa evitam o eventuala situatie in care presedintele Senatului este ales poate lunea viitoare si decizia Curtii, peste o luna sau trei saptamani, o sa spuna ca de fapt decizia este neconstitutionala. (…) fii ne trezim dupa aceea intr-o situatie paradoxala, dar Romania este o tara a tuturor posibilitatilor din acest punct de vedere, cu doi presedinti de Senat in acelasi timp – asta ar fi chiar simpatic", a spus Geoana.
Ora 16:00. Vorbind despre viitorul sau, Mircea Geoana convoaca presa pentru azi la Dabuleni, unde va face marele anunt. "Maine (azi – n.r.) sunt la Dabuleni. Va invit pe toti la Dabuleni pentru un discurs important", a spus Geoana. Intrebat daca acolo isi va anunta viitorul politic, Geoana a raspuns: "Veniti la Dabuleni si aflati acolo".
Pana la o eventuala decizie a CCR, Geoana se poate consola ca, desi fara functie, ramane un om pazit. Va beneficia inca un an de un aghiotant, sofer si masina din partea SPP.
OAMENI SI PROCEDURI
PNL, alaturi de PSD
Solidari cu aliatii din USL, liberalii au anuntat imediat ca nu vor avea un candidat propriu la sefia Senatului, ci il vor sustine pe Titus Corlatean, candidatul PSD. "Suntem consecventi, suntem convinsi ca USL trebuie sa actioneze ca un intreg politic, ca un tot unitar, asa cum este inscris si in registrul partidelor politice si, apreciind ca functia a apartinut PSD, vom sustine propunerea PSD, adica pe domnul senator Corlatean", a spus Hasotti. El a precizat ca, in opinia sa, noul presedinte al Senatului va fi ales luni.
Petru Filip, interimar
Dupa ce plenul a votat revocarea lui Mircea Geoana, Biroul Permanent, in care puterea are majoritatea, a decis ca Senatul sa fie condus interimar de democrat-liberalul Petru Filip (foto). Intrebat daca isi doreste sefia Senatului permanent, Filip a admis ca da, dar a invocat "limita bunului-simt" atunci cand a fost intrebat daca se si muta in biroul lui Geoana. "Ai fi fariseu sa nu spui ca om politic ca nu ti-ai dori sa fii intr-o functie reprezentativa. Fara discutie! Dar e o decizie politica pe care altii o iau. O privesc ca pe o realitate, pe care trebuie sa o iei ca atare", a spus Petru Filip. Intrebat daca are sustinere in partid, el a spus ca este greu de spus, deoarece este "o chestiune de dimensionare pe vot". "E o chestiune care se poate dimensiona, dar deocamdata nu a fost discutata", a adaugat Filip. El a mai spus ca perioada de interimat nu va fi una grea, fiind una de asigurare a functionarii Senatului.
Si UDMR ar cam vrea postul
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca in Uniune se inregistreaza un "trend puternic" de a avea un candidat propriu la sefia Senatului, o decizie urmand sa fie luata insa dupa discutii in coalitie. Liderul Uniunii a spus ca in cadrul discutiilor din interiorul UDMR au fost persoane care au sustinut ca, in anumite conditii, Uniunea ar putea sustine un alt candidat la sefia Senatului. "Din ceea ce am discutat noi, se contureaza pozitia foarte transanta a grupului UDMR de la Senat si a conducerii UDMR si aproape toti sustin varianta candidatului propriu la sefia Senatului. Nu am discutat despre nume, despre cine ar fi vorba. Au fost si pareri care spuneau ca, in anumite conditii, putem sustine si un alt candidat, dar pana cand nu discutam cu colegii din coalitie si cu premierul Emil Boc nu vreau sa ma lansez in speculatii. In coalitie nu am discutat aceste aspecte. In acest moment, pot sa spun ca trendul este de a avea un candidat propriu si este unul foarte puternic. Vom stabili cine ar putea fi candidatul nostru dintre cei noua colegi senatori dupa ce va avea loc o intalnire in coalitia guvernamentala", a spus presedintele UDMR.