x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană, la a treia incercare

Mircea Geoană, la a treia incercare

de Lavinia Dimancea    |    16 Aug 2007   •   00:00
Mircea Geoană, la a treia incercare
Sursa foto: LUCIAN ALECU/


Mircea Geoană este văzut de colegii din partid şef la Palatul Victoria, dacă PSD intră la guvernare. Un plan asemănător a existat şi acum căteva luni, dar a eşuat cu brio. Inainte de alegerile din 2004, Geoană era propus premier in tandem cu Adrian Năstase.



Mircea Geoană este văzut de colegii din partid şef la Palatul Victoria, dacă PSD intră la guvernare. Un plan asemănător a existat şi acum căteva luni, dar a eşuat cu brio. Inainte de alegerile din 2004, Geoană era propus premier in tandem cu Adrian Năstase.


Pesediştii işi fac planuri pentru ceea ce vor face in cazul in care moţiunea de cenzură va trece, deşi nu ştiu incă pe ce voturi se vor baza pentru adoptarea acesteia. Pănă acum, nici un partid nu s-a pronunţat ferm dacă va susţine demersul PSD, existănd doar decizia mai veche a democraţilor că vor vota orice moţiune de cenzură care va conduce la căderea Cabinetului Tăriceanu. Social-democraţii nu se impiedică insă in astfel de detalii şi brodează deja formule privind viitoarea guvernare, una dintre acestea fiind formarea guvernului de către PSD. Vicepreşedintele partidului, Liviu Dragnea, pune insă condiţii pentru această variantă. El susţine că, dacă PSD va fi invitat să formeze guvernul, primul ministru va fi Mircea Geoană, intrucăt el "este preşedintele partidului şi este firesc să se intămple acest lucru". "PSD intră la guvernare numai dacă Mircea Geoană este prim-ministru. Asta este o condiţie de la care nu abdicăm", a avertizat ieri Dragnea intr-o declaraţie acordată Mediafax.


POVESTE VECHE.
Soluţia Geoană-premier nu este susţinută insă prima dată in PSD. Acest lucru s-a mai intămplat in 2004, inainte de alegerile generale, cănd fostul ministru de Externe, invins in alegerile pentru Primăria Capitalei, a fost propus pentru postul de prim-ministru in tandem cu Adrian Năstase, candidatul partidului la Preşedinţie. A doua oară a fost in urmă cu căteva luni, PSD avansănd atunci ideea unui guvern PSD cu Mircea Geoană premier, la planurile preşedintelui Traian Băsescu de a da jos Cabinetul Tăriceanu. După referendumul din mai, cănd şeful statului a demarat consultări cu partidele pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare, PSD a pledat in mod clar pentru intoarcerea la momentul alegerilor generale din 2004, căştigate de social-democraţi. Mircea Geoană nu excludea la acel moment opţiunea intrării PSD la guvernare, iar intr-un interviu susţinea că pentru depăşirea crizei politice este nevoie de un guvern nou, chiar cu el insuşi premier. La runda oficială de discuţii de la Cotroceni, de la care a absentat insă Geoană, reprezentanţii PSD i-au spus direct preşedintelui că ar trebui să ţină cont de votul majoritar acordat in 2004 pentru un program de guvernare de stănga, propus de PSD, dar Băsescu le-a răspuns că nu este de acord cu această variantă şi că nu aceasta ar fi soluţia pentru depăşirea crizei.


PC mai aşteaptă

Preşedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a evitat ieri să se pronunţe dacă PC va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD, considerănd că este imatur să facă o asemenea apreciere, urmănd ca o decizie pe această temă să fie luată in cadrul Biroului Politic al partidului. El a arătat insă că, dacă Guvernul Tăriceanu va cădea in urma moţiunii de cenzură, conservatorii vor accepta să colaboreze doar cu partidele care vor susţine cele trei mari proiecte iniţiate de conservatori, respectiv reducerea TVA la produsele alimentare de bază, constituirea fondului de solidaritate socială pentru pensionarii cu venituri reduse şi neimpozitarea profitului reinvestit. "Săptămăna viitoare am să-i cer directorului SRI să ne prezinte un raport deoarece secţiile judeţene ale acestei instituţii din Harghita şi Covasna sprijină acţiunile formaţiunii radicale UCM şi urmăreşte distrugerea UDMR. De altfel, toate acestea se fac cu acceptul preşedintelui Traian Băsescu. De fapt, Băsescu tot timpul a incercat să distrugă partidele. Ăsta este stilul lui", a mai spus Dan Voiculescu. El a anunţat totodată că "parlamentarii PC vor depune un proiect de lege in care se va specifica faptul că predarea limbii romăne va fi obligatorie din clasa I, in zonele locuite indeosebi de etnici maghiari, iar limba maghiară să fie considerată a doua limbă, ca şi opţională".
  • Vasile Dale


Liberalii nu vor să plece prin jocuri de culise

"Dacă va iniţia o moţiune de cenzură impotriva actualului guvern, PSD ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi pentru ce trebuie pus in loc. Ori, lucrul acesta eu nu-l văd posibil la ora actuală. PSD nu are ce să pună in loc şi, din păcate, nimeni nu are ce să pună in loc", a declarat ieri vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, citat de Rompres. El a mai spus că iniţierea unei moţiuni de cenzură reprezintă o procedură constituţională şi că "singurul orgoliu al liberalilor este acela că, dacă un guvern pleacă, acest lucru să se facă pe baza unor dezbateri parlamentare şi a unei decizii, nu prin manevre de culise". "Din punctul nostru de vedere, Romănia are nevoie de stabilitate şi de un pic de răbdare. Anul viitor sunt alegeri, lumea va decide cine trebuie să guverneze ţara şi nu văd de ce această grabă", a afirmat Meleşcanu. La răndul său vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, potrivit Rompres, că nu are nici o emoţie faţă de anunţata moţiune de cenzură a PSD impotriva Guvernului. "Cam greu de crezut că va trece o moţiune de cenzură acum, dar, şi dacă se va intămpla aşa, noi, ca partid, avem numai de căştigat dacă vom fi scoşi de la guvernare de social-democraţi cu un an inainte de alegerile parlamentare. Căci rămănem doar cu beneficiile realizărilor: majorarea pensiilor, aderarea ţării la Uniunea Europeană, menţinerea stabilităţii şi creşterea economică. In rest, să vedem ce-o să ofere ţării o guvernare democrată sau social-democrată in răstimpul care a mai rămas şi pe urmă o să tragem linie la alegeri şi să vedem ce concluzie o să tragă şi electoratul", a mai spus Orban.

×
Subiecte în articol: politic mircea psd geoană cenzură guvernare