x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană vrea un Cod al vârstei a treia

Mircea Geoană vrea un Cod al vârstei a treia

10 Oct 2009   •   00:00
Mircea Geoană vrea un Cod al vârstei a treia

Preşedintele PSD a declarat astăzi, la Sălaj, că îşi ia angajamentul faţă de pensionarii din România să facă o nouă lege a pensiilor până în Decembrie. Mircea Geoană a mai vorbit şi despre alcătuirea unui Cod al Vârstei a treia, "în care să fie clar, odată pentru todeauna, care vă sunt drepturile după o viaţă de muncă şi după o viaţă de sacrificiu pentru ţară".

"Până în luna Decembrie, angajamentul meu este că vom avea o lege a pensiilor care să îndrepte nedreptăţile din actualul sistem de pensii şi care să permită pensionariilor cu pensii mici şi medii să îşi dezvolte puterea de cumpărare", a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană a precizat că această nouă lege va reprezenta un sistem echitabil între pensiile mici şi cele mari. Totodată, Geoană a afirmat că va trebui să nu se accepte ca femeile să aibă aceeaşi vârstă de pensionare cum au bărbaţii pentru că femeia din România a avut şi are o viaţă mult mai grea decât cea a unei femei din Occidentul dezvoltat.

"Trebuie întradevăr să introducem un sistem echitabil între pensiile mici şi cele mari. Va trebui să nu acceptăm ideea egalizării vârstei de pensie între femei şi bărbaţi. Femeia din România a avut şi are o viaţă mult mai grea decât o femeie din Occidentul dezvoltat. De aceea, atunci când vor exista condiţii corecte pentru femeia din România, atunci vom putea, şi numai atunci, discuta despre acest subiect, care din păcate este un subiect prins în proiectul de lege actual".

De asemenea, preşedintele Partidului Social Democrat a vorvit despre calcularea punctului de pensie şi a precizat că nu va accepta modicicarea modului de calculare a acestuia pentru că acest lucru ar însemna îngheţarea pensiilor şi scăderea puterii de cumpărare a pensionarilor.

"Partidul Social Democrat nu va accepta modificarea calculării punctului de pensie, în raport cu salariul mediu pe economie. Angajamentul nostru din 2006, şi am încercat să ne ţinem de cuvânt, a fost că vom aduce punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. Orice formă de a calcula în mod diferit, indexat cu inflaţia sau indexat cu alte criterii, vreau să spun aici la Sălaj, este o formă mascată de a îngheţa creşterea pensiilor şi în fapt reprezintă diminuarea puterii de cumpărare a pensionariilor din România", a declarat Geoană.

La Sălaj, Mircea Geoană a vorbit şi despre constituirea unui Cod al Vârstei a treia care să cuprindă toate drepturile pe care le au pensionarii, informează Amos News.

"Este în acest moment un proiect pe care-l susţin: până în Decembrie, o lege unitară care să facă dreptate pentru pensionari şi în acelaşi timp, propunerea nostră şi propunerea mea, ca viitor preşedinte, este să grupăm toate drepturile pe care pensionarii din România şi vârsta a treia din România trebuie să le aibă garantate prin fapt din partea statului român, coordonate printr-un cod al vârstei a treia, astfel încât un pensionar să nu mai fie pus în situaţia să nu mai aibe bani pentru medicamente, astfel încât un pensionar să nu mai fie pus în situaţia să se calce în picioare la cozi pentru un bilet de tratament, astfel încât un pensionar din România să aibă dreptul, atunci când familia nu-l mai sprijină, la o casă de bătrâni în care să-şi petreacă bătrâneţea în condiţii decente (...) Aşa cum există Codul Muncii, aşa cum există Codul Familiei, vreau să propun un Cod al Vârstei a treia, în care să fie clar, odată pentru todeauna, care vă sunt drepturile după o viaţă de muncă şi după o viaţă de sacrificiu pentru ţară, pentru copiii şi nepoţii dumneavoastră", a mai spus Mircea Geoană.

Geoană nu a ratat ocazia nici la Sălaj să-i atace pe principalii adversari ai săi Traian Băsescu şi Emil Boc, despre care a spus că încearcă să facă politică şi campanie electorală pe spatele pensionarilor. Totodată, Geoană le-a cerut pensionarilor să aibă încredere în el şi în partidul pe care-l conduce.

"Acesta este mesajul lui Mircea Geoană şi al partidului nostru de aici de la Sălaj: respect pentru pensionari, nu politică şi campanie electorală pe spatele pensionarilor, cum încearcă să facă actualul preşedinte şi actualul prim-ministru. Acesta este mesajul de la Sălaj şi vreau să aveţi în continuare încredere în mine şi în colegii mei (...) Mesajul meu este un mesaj de sinceritate, şi un mesaj care nu este un mesaj de gen campanie electorală. Putem face miracole? Nu. Putem aloca resursele corect? Da. Şi de foarte multe ori ceea ce lipseşte şi de foarte multe ori acuză pensionarii din România este un sentiment de lipsă de respect din partea societăţii. Nu întodeauna poţi să rezolvi totul peste noapte. Este o criză economică. Sunt mai puţine resurse, dar pentru numele lui Dumnezeu o brumă de respect... Cum puteţi accepta ca cineva să vă numească că sunteţi asistaţi social? Pensionarii sunt asistaţi social în România? Nu cumva aveţi un drept, un contract cu statul român, ca în schimbul muncii dumneavoastră şi al cotizării pe care aţi avut-o la sistemul de pensii să aveţi dreptul la pensia dumneavoastră? Nu cumva este extrem de periculos ceea ce face şi actualul preşedinte al României să spună că pensionarii sunt o povară şi că tinerii de fapt duc în spate o povară? Părinţiii şi bunicii noştri sunt o povară? Dar noi când îmbătrânim şi o să fim noi părinţi şi bunici o să fim o povară pentru cei mai tineri? Sau este vorba de respect şi solidaritate între generaţii. Aceasta este mare diferenţă. Noi iubim pensionarii pentru că îi respectăm. Alţii îi consideră o masă de manevră şi o masă electorală", a precizat Mircea Geoană. (V.A.)


×
Subiecte în articol: politic