x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mischie ataca Biserica

Mischie ataca Biserica

13 Feb 2004   •   00:00

Liderul PSD Gorj, Nicolae Mischie, a criticat ieri decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe, prin care preotii trebuie sa aleaga intre cariera politica si preotie, considerand ca aceasta incalca legile statului si Constitutia, care garanteaza dreptul oricarui cetatean de a alege si a fi ales.
"Nu vad de ce un preot sa nu faca politica in mod deschis, inscris intr-un partid, si sa faca politica nefasta, nefiind inscris in partid. De-a lungul istoriei, atatea capete bisericesti au dovedit ca fac politica", a declarat Mischie pentru Mediafax. El a apreciat ca preotii vor continua sa faca politica in ciuda acestei decizii a BOR.

CAZURI. Doi preoti primari din Gorj sunt pusi in situatia de a alege in urmatoarele zile intre misiunea preoteasca si cariera politica. Primarul din Telesti, Constantin Draghici, a precizat ca nu i se pare corect sa fie pus sa aleaga intre biserica si primarie atat timp cat slujeste, in ambele situatii, aceiasi cetateni. El a spus ca isi va clarifica situatia in cursul saptamanii viitoare. Nicolae Mischie a apreciat ca preotul din Telesti va renunta la biserica pentru primarie, fiind sustinut de PSD pentru un nou mandat, in timp ce primarul din Pades, preot si el, va opta pentru preotie.

ULTIMATUM. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a dat joi slujitorilor bisericii implicati politic un ultimatum fara precedent, acestia fiind pusi sa aleaga intre cariera politica si misiunea preoteasca in cel mult zece zile, renuntarea la aceasta din urma facandu-se pentru totdeauna, fara drept de revenire in cler.
Bartolomeu Anania, episcopul Clujului, Vadului si Feleacului, a declarat ca arhiereului, preotului, diaconului si monahului ii este interzis sa faca politica partinica, sa fie membru al unui partid politic, sa participe la campanii electorale, sa candideze si sa devina membru al Parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau sa ocupe functii in administratia publica centrala si locala. (Gabriela Antoniu)

×
Subiecte în articol: politic politica