x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Modificarea legislatiei - Divergente pe referendum

Modificarea legislatiei - Divergente pe referendum

26 Ian 2007   •   00:00
Modificarea legislatiei  -  Divergente pe referendum

Propunerea lansata de PSD privind modificarea Legii Referendumului, astfel incat presedintele sa fie demis cu majoritatea voturilor celor prezenti la urne, desparte Alianta: PD se opune cu vehementa, iar PNL se declara de acord.

PD vs PNL. Liderul democratilor Emil Boc considera ca propunerea este "un atac dur la Constitutie", explicand neconstitutionalitatea prin faptul ca articolul 81 din actul fundamental prevede ca "presedintele Romaniei este ales cu majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale".

"Daca asa este ales, este firesc ca numai cu majoritatea voturilor poate fi si demis din functie. (…) Constitutia nu trebuie sa fie obiectul unui joc politic pe care sa-l utilizam ca o hartie igienica intr-un interes politic", a aratat Boc, omitand insa ca acelasi articol 81 stabileste ca, in cazul celui de-al doilea tur, "este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi".

In schimb, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu (foto), s-a pronuntat in favoarea modificarii legii, invocand principiul simetriei. "Cu majoritatea cu care te alegi, cu aceea poti fi si inlaturat", a spus Tariceanu, sustinand astfel demersul facut public de liderul PSD, Mircea Geoana, la sfarsitul saptamanii trecute. Geoana nu a anuntat insa ca in Parlament exista deja un proiect de lege al PSD privind demiterea presedintelui cu majoritatea voturilor valabil exprimate, initiat inca din 2005, dar respins de Senat si aflat in prezent la Camera.

×
Subiecte în articol: politic