Vicepresedintele PNL Mona Musca explica de ce a decis sa plece din conducerea PNL si din Executiv. Ea a acuzat presiunile facute de lideri liberali asupra sefilor de filiale pentru a fi impiedicati sa-l intalneasca pe Stolojan.
Razboiul PNL contra PNL a facut prima victima: Mona Musca. A incercuit NU pe buletinul de vot prin care ar fi trebuit sa ii acorde increderea lui Calin Popescu Tariceanu pentru functiile de presedinte al partidului si de premier. De ce? Pentru jocul de-a demisia la care s-a dedat Tariceanu in ultima luna. Jurnalul National: Cand va depuneti demisia?
Mona Musca: Maine (azi - n.r.), la sedinta de Guvern, imi depun demisia din Guvern si la prima sedinta de Birou Permanent, care nu stiu cand va fi, imi depun demisia din functia de vicepresedinte PNL.
De ce ati votat impotriva lui Tariceanu?
Am dus o lupta foarte dura cu propria-mi persoana ca sa incerc sa votez pentru sustinerea lui Calin Popescu Tariceanu si ca prim-ministru, si ca presedinte de partid. Domnul Tariceanu este un bun prim-ministru. Dar eu cred ca un prim-ministru si un presedinte de partid nu poate sa spuna una si sa faca alta. Sa spui ca demisionezi in repetate randuri si sa spui ca demisia este irevocabila, iar dupa aceea sa nu te tii de cuvant... Nu am putut depasi aceasta inconsecventa a domniei-sale. Prin urmare, pe buletinul de vot, am incercuit un NU, ceea ce inseamna ca nu il sustin nici ca prim-ministru, nici ca presedinte de partid. O data ce nu am votat pentru sustinerea lui ca presedinte de partid, e normal sa plec din echipa domniei-sale, cu atat mai mult cu cat noi am fost alesi vicepresedinti la pachet, si nu pe vot nominal. In acelasi timp, pentru ca nu am votat pentru sustinerea lui ca prim-ministru, e normal sa nu fac parte nici din echipa guvernamentala pe care o conduce.
Concret, a gresit balansand intre a-si da demisia si a renunta la asta?
Cred ca orice om politic are obligatia de a se tine de cuvant. In momentul in care nu iti tii cuvantul dat publicului, partenerilor si colegilor, credibilitatea ta ca om politic scade extraordinar de mult. Dar atunci cand esti si presedinte de partid, si prim-ministru, aceasta lipsa de credibilitate se extinde si asupra partidului, si asupra Guvernului. Pe de alta parte, nu am vazut care sunt argumentele pentru a-si schimba decizia. Inundatiile erau si inainte, sunt si acum. Eu am cerut public intoarcerea intregului Guvern spre ajutorarea celor inundati. Drept urmare, acest lucru se facea ori cu Calin Tariceanu demisionar, ori nu.
Trebuia sa isi dea demisia indiferent de context?
Da, daca m-ar fi intrebat pe mine, sigur ca l-as fi sfatuit sa mearga pana la capat. Din pacate, nu am fost consultata. De altfel, domnia-sa nu s-a consultat nici cu partidul, nici cu Alianta.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
PNL a fost sacrificat
Theodor Stolojan a lansat ideea separarii functiei de presedinte PNL de cea de prim-ministru. Poate Tariceanu sa le faca pe amandoua sau e mai bine sa se separe apele?
A fost o discutie pe tema asta in PNL. Mi-e greu sa va spun, pentru ca eu nu sunt partizana nici a uneia, nici a celeilalte pozitii exprimate. Cred ca ceea ce sustine Tariceanu, sa fii presedinte de partid si prim-ministru, are sens, pentru ca in felul acesta premierul are o sustinere mai solida. Pe de alta parte, ceea ce sustine Theodor Stolojan iarasi are sens, pentru ca in momentul in care esti si presedinte de partid, si prim-ministru nu poti sa le faci pe amandoua bine. Si atunci te trezesti in situatia ca optezi pentru una sau alta, sacrifici una sau alta. Ceea ce s-a si intamplat. Practic, Calin Popescu Tariceanu s-a concentrat pe guvernare, in schimb partidul este complet sacrificat.
Dar in situatia PNL, care este solutia potrivita?
In situatia PNL, nu se pot da solutii de la un om sau altul, fie el Calin Popescu Tariceanu sau Theodor Stolojan, pentru ca o asemenea decizie nu o poate lua decat Congresul.
Varianta includerii lui Stolojan in Guvern mai are sau nu valabilitate?
Asta trebuie sa ii intrebati pe Stolojan si Tariceanu. Eu cred ca oricand Theodor Stolojan este binevenit, pentru ca PNL a avut intotdeauna avantaje de pe urma prezentei domniei-sale in partid. Perioada pe care domnia-sa a petrecut-o in PNL a dus partidul de la 12% la 20%. Ca prim-ministru a avut o prestatie buna. Dar locul domniei-sale in Guvern sau in partid nu il hotaram nici eu, nici macar Calin Popescu Tariceanu, ci trebuie hotarat in functie de optiunile publicului si de optiunile domnului Theodor Stolojan, care insa nu a cerut nici o functie in Guvern.
S-a conturat un curent puternic in PNL in favoarea lui Stolojan-premier?
Un curent de opinie in favoarea lui Theodor Stolojan a existat intotdeauna in PNL, exista si la ora actuala si cred ca este bine meritat.
Cat de divizat este PNL in acest moment?
Cred ca votul dat la Delegatia Permanenta spune foarte multe, respectiv ca PNL a invatat multe din perioadele de divizare si fuziuni repetate. Votul de aseara e remarcabil pentru unitatea PNL, indiferent de existenta unor curente.
Cu ce i-a castigat Calin Popescu Tariceanu pe sefii de filiale de partea lui?
Cred ca liberalii doresc stabilitatea Guvernului, s-au gandit la continuarea reformelor incepute de actualul Guvern si cred ca au gandit bine.
Este un vot de conjunctura?
Daca ar fi fost un vot de conjunctura, ma gandesc ca nu ar fi fost o larga majoritate. Drept urmare, cred ca nu e un vot de conjunctura.
Au existat presiuni
Marti, se spunea ca au existat presiuni asupra liderilor de filiale sa nu mearga la intalnirea cu Stolojan...
Da, asa este. Au fost sefi de filiale care au primit telefoane de la unii membri din PNL, chiar din Guvern, care le-au atras atentia ca isi pot pierde secretarii de stat sau prefectii daca se duc la intalnire. Altora li s-a spus ca nu li se mai dau banii promisi, desi banii sunt ai contribuabililor, nu ai PNL. Altora li s-a spus ca ar putea sa aiba probleme in partid sau de alta natura daca se duc la intalnire. Sigur, astea sunt relatarile unor sefi de filiale, iar mie mi se par extraordinar de grave. Chiar si o recomandare pe care a facut-o Calin Popescu Tariceanu de a nu participa la o asemenea intalnire, chiar daca era doar o recomandare, nu o gasesc demna de PNL. Mi se pare absolut natural sa te intalnesti cu fostul presedinte al PNL, indiferent de cine era vorba.
Nu se poate spune ca votul de aseara a fost dirijat de aceste presiuni?
Eu nu am auzit sa se faca presiuni in legatura cu votul de aseara. Eu personal nu pot sa trag asemenea concluzii, pentru ca m-as intemeia pe niste deductii si nu pe argumente.
Exista un sondaj CURS care arata ca Stolojan ar fi un premier mai dorit de romani decat Tariceanu...
Eu personal nu l-am vazut si prin urmare nu ma pot pronunta. Dar CURS este un institut de sondaje redutabil.
PNL trebuia sa traga vreo invatatura din acest sondaj?
Sigur ca da, dar nu pot sa presupun eu ce trebuia sa faca PNL
Theodor Stolojan a vorbit despre faptul ca Alianta D.A. nu fuctioneaza nici in teritoriu, nici la centru. Aveti aceeasi impresie?
Eu nu pot sa spun decat ca am o buna colaborare cu democratii in Guvern, exista un organism de coordonare al Aliantei, in care se iau decizii, iar aceste decizii au fost intotdeauna respectate. De aceea cred ca fuziunea dintre cele doua partide este solutia cea mai buna.
Deci nu este nevoie de acel grup de lucru care sa puna la punct o strategie de relansare a Aliantei?
Poate domnul Stolojan are alte informatii sau alte analize in privinta functionarii Alinatei, dar eu nu pot sa vorbesc decat despre propria mea experienta.
S-au calmat lucrurile in PNL?
Cred ca da. Criza este acum incheiata si cred ca aceste tensiuni si framantari le-au dat de fapt ocazia liberalilor sa se lamureasca pe ce drum vor sa mearga. A fost o problema reala, dar acum cred ca lucrurile s-au lamurit.
BALANS
"Sa spui ca demisionezi in repetate randuri si ca demisia este irevocabila, iar dupa aceea sa nu te tii de cuvant... Pe buletinul de vot, am incercuit un NU, ceea ce inseamna ca nu il sustin nici ca prim-ministru, nici ca presedinte de partid" REPRESALII
"Au fost sefi de filiale care au primit telefoane de la unii membri din PNL, chiar din Guvern, care le-au atras atentia ca isi pot pierde secretarii de stat sau prefectii daca se duc la intalnire. Altora li s-a spus ca nu li se mai dau banii promisi" - Mona Musca, lider PNL, ministru demisionar
"Sa spui ca demisionezi in repetate randuri si ca demisia este irevocabila, iar dupa aceea sa nu te tii de cuvant... Pe buletinul de vot, am incercuit un NU, ceea ce inseamna ca nu il sustin nici ca prim-ministru, nici ca presedinte de partid" REPRESALII
"Au fost sefi de filiale care au primit telefoane de la unii membri din PNL, chiar din Guvern, care le-au atras atentia ca isi pot pierde secretarii de stat sau prefectii daca se duc la intalnire. Altora li s-a spus ca nu li se mai dau banii promisi" - Mona Musca, lider PNL, ministru demisionar