x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Monica Macovei, cea mai mare amendă pentru finanţare ilegală la prezidenţiale

Monica Macovei, cea mai mare amendă pentru finanţare ilegală la prezidenţiale

06 Apr 2015   •   21:15
Monica Macovei, cea mai mare amendă pentru finanţare ilegală la prezidenţiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a confiscat 291.415 lei din fondurile primite de Monica Macovei în campania electorală din 2014, considerate a fi finanţare ilegală, aceasta primind şi o amendă de 55.000 de lei, se arată raportul instituţiei, publicat ieri în Monitorul Oficial. AEP a confiscat în total 413.575 de lei de la partidele politice, dând 37 de amenzi şi 8 avertismente pentru nereguli în finanţarea campaniei electorale prezidenţiale. Suma confiscată de la Monica Macovei a fost cea mai mare.

Într-un comunicat, fostul candidat la preşedinţie a acuzat Autoritatea Electorală Permanentă că a confiscat bani obţinuţi "legal şi transparent", instituţia nefiind familiarizată cu sistemul "pay-pal", folosit de candidată pentru a obţine sprijin financiar de la susţinătorii ei.

"Toate încasările şi cheltuielile au fost legale şi transparente. Unele persoane au făcut donaţii mici prin sistemul PayPal, prin bancă, cu cardul. Iar aceşti bani nu puteau fi folosiţi în campanie decât după ce erau transferaţi de sistemul PayPal în contul de campanie, adică la câteva zile de la data donaţiei. Aşadar este o procedură în doi paşi, şi numai după pasul doi, prin care donaţiile intrau în contul de campanie, acestea puteau fi declarate şi folosite. AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului PayPal şi a decis să confişte sume care au fost primite şi cheltuite transparent", a declarat Macovei.

Autoritatea Electorală Permanentă a dat aceste sancţiuni în timpul controalelor efectuate în timpul campaniei prezidenţiale din 2014, precum şi în urma sesizărilor primite, mai precizează raportul instituţiei.

×