x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moscheea Mântuirii Neamului de terorism

Moscheea Mântuirii Neamului de terorism

de Robert Kiss    |    07 Iul 2015   •   23:05
Moscheea Mântuirii Neamului de terorism

Declaraţiile fostului preşedinte, Traian Băsescu, conform cărora Bucureştiul va deveni un centru de export pentru studenţii musulmani fundamentalişti, au aprins spiritele. Controversata moschee pentru care Guvernul a alocat un teren în zona Romexpo va fi construită cu bani de la statul turc.

Liderul spiritual al musulma-nilor, Iusuf Murat, spune că un astfel de lăcaș de cult va îm- piedica răspândirea islamis-mului extremist. Acesta susţine că în acest moment, din cauza faptului că actuala moschee este neîncăpătoare, mulţi credincioşi se îndreaptă către cele 17 mos-chei care funcţionează ilegal în Capitală. „Într-un astfel de lăcaș de cult neautorizat a venit un imam dintr-o ţară islamică, adept al fraţilor musulmani, şi a ţinut o predică politică în cadrul moscheei, după care s-a orga-nizat un miting împotriva sta-tului egiptean. De asemenea, sunt traduse texte care propragă mesaje anti-NATO și anti-occi-dentale”, a avertizat Muftiul.
Băsescu dăduse OK-ul
Problema comunităţii musulmane, care nu are o moschee încăpătoare, este cunoscută şi de fostul președinte, care a purtat discuţii în timpul mandatului pentru construirea unui astfel de lăcaș. În februarie 2014, când încă se afla în funcţie, Traian Băsescu dădea asigurări omologului său turc, că Primăria Capitalei a declanșat procedurile pentru alocarea unui teren destinat construcţiei unui lăcaş de cult pentru comunitatea musulmană. La mai bine de un an, Guvernul a alocat prin ho- tărâre un teren de aproximativ 11 000 de mp pentru construirea unei moschei. În Bucureşti există un singur astfel de lăcaș de cult recunoscut oficial, care a devenit însă neîncăpător pentru cei aproximativ 9.000 de musulmani care trăiesc în Capitală. Pe terenul af lat pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, evaluat la aproximativ 4 milioane de euro, Muftiatul va ridica un centru spiritual, care va cuprinde o moschee, o bibliotecă, săli de curs pentru două clase de copii şi o cantină socială pentru nevoiaşi de orice religie. Moscheea de la Bucureşti va avea o capacitate de 1.500 persoane, aproape dublu faţă de moscheea Carol I din Constanţa. De asemenea, ca parte a înţelegerii dintre cele două ţări, România va primi la Istanbul un teren pentru con- strucţia unei biserici ortodoxe și a unui cimitir.



„Eu am avut declaraţii extrem de dure la adresa extremismului reli- gios. Sunt susţinător al statului de drept şi, nu în ultimul rând, al intereselor naţionale ale României.”
Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman

Catedrala Ortodoxă din Capitală, cât 133 de moschei
Moscheea, finanţată cu 3 milioane de euro de statul turc, nici nu se compară cu proiectul megalomanic al Catedralei Mântuirii Nea-mului. Doar infrastructura şi şantierul au costat 25 de milioane de euro, iar construcţia netencuită, cu geamuri şi uşi, 80 de milioane de euro. Costurile finale sunt estimate la 400 de milioane de euro. Conform legii, fondurile sunt asigurate de către Guvern, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, dar şi de autorităţile administraţiei publice locale.
 

×