x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea de cenzură a liberalilor s-a înecat în apă de ploaie

Moţiunea de cenzură a liberalilor s-a înecat în apă de ploaie

de Marius Gîrlașiu    |    29 Sep 2015   •   23:24
Moţiunea de cenzură a liberalilor s-a înecat în apă de ploaie
Sursa foto: Diana Oros

Încercarea PNL de a-l da jos pe Victor Ponta prin votul parlamentarilor şi sub presiunea protestelor a eşuat deopotrivă previzibil şi lamentabil. Moţiunea a întrunit 207 voturi „pentru şi opt „împotrivă”, în condiţiile în care deputaţii şi senatorii puterii au stat în bănci şi au refuzat să-şi exercite votul.

Calculele de dinaintea moţiunii arătau clar că liberalii nu au nicio şansă să-şi vadă moţiunea trecută întrucât demersul lor nu a produs vreo fisură coaliţia guvernamentală. PNL nu a reuşit să aibă nici măcar un succes de imagine ca urmare a mitingului pe care l-a organizat în faţa Palatului Parlamentului, miting la care participarea a fost mult sub aşteptări, maxim 5.000, din cauza ploii reci de toamnă. "Nici domnul Blaga nu mai e ce a fost odată, sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti, se lăudau că aduc 15.000 de oameni", a ironizat Ponta mitingul anunţat de liberali. În schimb, Alina Gorghiu a invocat la un moment dat „zecile de mii de oameni aflaţi în stradă”, iar parlamentarii puterii au râs în hohote. Gorghiu nu s-a dat bătută: "Ştiu, contează doar miile de oameni pe care Ponta le strânge de ziua lui pe stadion". Ce a urmat a fost o mascaradă politică de care însuşi Caragiale, invocat de Liviu Dragnea, ar fi fost inspirat. Cu Ponta fluturând în faţa plenului contractele avocatei Gorghiu - "sunteţi cam scumpă, doamnă", cu întrecerea pe inculpaţi ca Fenechiu şi Motreanu, şi Blaga plătindu-i poliţe lui Ponta: "Ce am fost v-am demonstrat cu vârf şi îndesat în noiembrie anul trecut când v-am scos din politica înaltă". Tăriceanu a cântat apoi prohodul liberalismului de i-ar fi impresionat până la lacrimi pe Brătieni şi a adus duhul procurorilor DNA deasupra plenului: "Puterea judecătorească s-a transformat într-o supraputere şi a transformat actul de justiţie în armă politică". Odată evaporată răsuflarea rece a anchetelor DNA, senatorul Puiu Haşotti a dat drumul la ironii gustate din plin în sală: "Mi-a plăcut ce frumos şi-au zâmbit domnul Ponta cu domnul Dragnea, au fost nişte zâmbete sincere, prieteneşti...". Numărul de stand-up comedy a continuat pe seama generalului Oprea comparat în interes naţional cu un personaj istoric. "A parcurs treptele militare mai repede ca generalul Averescu". "Mareşal! Să-l facem mareşal! Mareşalul Oprea!" a strigat din bancă Theodor Paleologu.

Poate că a fost nevoie ca astăzi, în Parlament, unii colegi să se descarce, poate s-au încărcat foarte multe în ultima perioadă. Eu sper că s-au descărcat şi de mâine putem discuta normal.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Emil Boc, primul premier demis de către Parlament

Nu toate moţiunile de cenzură au fost futile, precum cea votată ieri de Camerele reunite. Prima tentativă încununată de succes a fost aceea prin care a fost demis primul Guvern Boc, pe 13 octombrie 2009. Emil Boc devenea prim-ministru la sfâr¬şitul anului 2008, cu o echipă formată din miniştri PDL şi PSD, însă tensiunile constante dintre cele două partide au dus la scoaterea social-democraţilor din Guvern. Trei¬sprezece zile mai târziu, Guvernul într-o aripă al lui Boc era demis de voturile PSD şi ale PNL, deznodământ previzibil ca urmare a noii configu¬raţii parlamentare. Ulterior, Lucian Croitoru nu a primit votul de învestitură al Parlamentului, iar Liviu Negoiţă, însărcinat de Băsescu cu formarea unui nou Guvern, şi-a depus mandatul după alegerile prezidenţiale. Cam-pania electorală s-a desfăşurat sub semnul instabilităţii guver¬namentale, lucru folosit de Traian Băsescu în campanie pentru a-i imputa lui Mircea Geoană că afectează stabilitatea ţării. După prezi¬denţiale, Boc a reuşit să înjghebeze o nouă coaliţie majoritară cu sprijinul unuia dintre stâlpii actu¬alei guvernări, Gabriel Oprea.

Lecţie de manual: Înlăturarea lui M.R. Ungureanu
Pe 18 aprilie, Mihai Răz-van Ungureanu era demis prin votul Parlamentului, după o moţiune de cenzură ce a avut o desfăşurare de-a dreptul dramatică. Ce-i drept, USL exersase procedura prin mai multe moţiuni îndrep¬tate împotriva majori¬tăţii fragile a Guver-nului Boc 2. De data aceasta, Ponta şi Antonescu au găsit momentul potrivit pentru o nouă moţiune. Ungureanu era instalat de numai 100 de zile şi reuşise deja să enerveze mai mulţi pedelişti de vază prin inflexibilitatea sa faţă de ordinele primite pe linie de partid, de la sediul din Aleea Modrogan. Totodată, USL a spe-culat temerile multor parlamentari ai Puterii, îngrijoraţi că nu mai au nicio şansă la un nou mandat dacă rămân în barca găurită a PDL, şi le-a oferit cu prompti¬tudine garanţia că vor fi zadar liderii PDL au poruncit parlamentarilor lor să nu participe la votarea moţiunii, căci cei hotărâţi să o facă nu se mai temeau de ei. Inubliarealeşi pentru trădarea lor. În bilă este scena în care sena¬toarea Sorina Plăcintă a izbucnit în lacrimi în faţa Elenei Udrea, într-o conver¬saţie pe care au avut-o după ce s-a aflat că Plăcintă voia să voteze moţiunea. Negocierile în culise au continuat până în momentul votului. (A. Ilie) ¬



×