Motiunea simpla a opozitiei intitulata "Un flagel national-plantele etnobotanice" a fost respinsa azi de plenul Camerei Deputatilor cu 135 de voturi "pentru", 164 de voturi "impotriva" si 3 abtineri.
Deputatii au dezbatut ieri motiunea simpla "Un flagel national, plantele etnobotanice". Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, prezent la dezbateri, i-a acuzat pe semnatarii motiunii ca, prin detaliile facute publice in documentu citit de deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, au realizat “un mercurial al pietei' si expus tinerii atenti la dezbatere la o prezentare mult prea detaliata a tipurilor de substante psihotrope si a preturilor. "Facem declaratii care ne vor aduce tututor prejudicii, indiferent de culoarea politica. Am invatat multe din textul motiunii, sper sa nu fi fost multi tineri atenti la noi in momentul citirii textului pentru ca acesta e un mercurial al pietei, o prezentare mult prea detaliata a tipurilor si a modului de raspandire a acestor substrante, inclusiv a pretului acestora", a declarat ministrul. El a precizat ca fenomenul consumului de etnobotanice a aparut in 2008 si a trecut in revista masurile de combatere luate pe parcursul anilor, amintind de esecul celor intreprinse de predecesorul sau, social-democratul Ioan Bazac.
Cseke a anuntat sI el ca Guvernul a promovat déjà un proiect de lege care sa stopeze fenomenul. "Conform actului normativ, toate operatiunile cu astfel de produse trebuie autorizate. Pana la obtinerea autorizatiei, este interzisa orice comercializare a acestora. Toti operatorii care desfasoara operatiuni cu astfel de produse sunt obligati sa depuna la ANSVSA o serie de documente impreuna cu mostre din produsul pentru care se solicita autorizatia", a prezentat Cseke proiectul.
Si Mnistrul de Interne, Traian Igas, a declarat ca in februarie-iunie 2011 echipele de control au confiscat peste 16.200 de plicuri ce contineau substante psihoactive si ca s-au aplicat amenzi de peste 3,1 milioane de lei. Opozitia, in schimb, prin deputatul PSD Nicolae Banicioiu, a raspuns acuzatiilor ministrului Sanatatii spunand ca acesta e lovit de "o halucinanta confuzie" si a prezentat o serie date conform carora in 2010 consumul de droguri s-a triplat fata de 2009. "Dati-mi voie sa prezint cateva date nepomenite nici de ministru. Efectele substantelor etnobotanice - in 2011, 30 morti, 3000 internati si 700.000 dependenti, dupa cum raporteaza ONG-urile. 30% din consumatori sunt minori. Potrivit unui raport al CIADO, bugetul pentru programele de prevenire a consumului e in Romania, cel mai mic din UE", a declarat Banicioiu.