Motiunea simpla "Nu subordonarii media de catre Guvernul Nastase, Da libertatii de exprimare", initiata de deputatii PNL si PD, a fost respinsa ieri de plenul Camerei cu 124 de voturi impotriva, 84 pentru si 4 abtineri. Alaturi de Alianta au votat pentru motiune deputatii PRM.
DANA PICIU
PROGRAM. Deputatilor li s-a prezentat motiunea intr-o zi si a fost dezbatuta intr-alta
|
PREVEDERI. Motiunea a avut ca motto un citat apartinind premierul Adrian Nastase: "Daca un simplu articol ar fi motiv de bataie, eu ar trebui sa bat in fiecare zi un ziarist". In motiune se face trimitere la imixtiunea politico-guvernamentala pe piata media care, conform initiatorilor, "s-a manifestat in alocarea de fonduri pentru publicitate, in activitatea CNA si prin aplicarea unui tratament economico-financiar diferentiat si discriminatoriu in privinta operatorilor de media si in activitatea unor mijloace de informare in masa".
REPLICA. Raspunsul ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Serban Nicolae, a inceput de asemnea cu un citat, apartinand de data aceasta presedintelui PD Traian Basescu: "Multumim pentru ultima oara presei, inainte de a o lua la bataie". El a mai spus ca motiunea este o "provocare demagogica si populista ce nu reuseste sa camufleze intentiile pur electorale ale semnatarilor ei". El a amintit de unele cazuri de intimidarea presei din anii guvernarii CDR, referindu-se in mod special la intentia fostului ministru al Justitiei, liberalul Valeriu Stoica, de a adopta o ordonanta de urgenta prin care toti cei care intentau procese ziaristilor sa fie scutiti de plata taxei de timbru.
CERERI DE LA OPOZITIE
Initiatorii motiunii au invocat, de asemenea, lipsa de reactie a actualilor guvernanti in cazul jurnalistilor agresati. Liberalii si democratii au cerut printre altele sa se dispuna demersuri pentru realizarea urgenta de catre o institutie independenta de specialitate a unui audit privind nevoile de acoperire a teritoriului cu programe suplimentare de radio si televiziune ale carei rezultate sa fie puse la dispozitia CNA pentru alocarea corecta si echilibrata a noilor frecvente si sa prezinte o informare detaliata cu privire la folosirea banilor publici in domeniul publicitatii.
Citește pe Antena3.ro
PROPUNERI DE LA GUVERN
Pentru consolidarea libertatii ministrul Serban Nicolae a venit cu o serie de propuneri cum ar fi promovarea institutionalizarii unui Statut al jurnalistului si a unui Cod deontologic al jurnalistului. El a mai precizat ca Guvernul isi propune sa sprijine constituirea Consiliului National Mass-Media care sa elaboreze cele doua documente si sa arbitreze pe baza Codului deontologic. Guvernul va mai sustine, conform lui Serban Nicolae, instituirea reglementarii in Codul Muncii a Clauzei de constiinta pentru activitatea oricarui jurnalist din domeniul public si privat.