x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Muzeul santalului - Maria Basescu a dat de Nastase

Muzeul santalului - Maria Basescu a dat de Nastase

de Oana Stancu Zamfir    |    30 Mar 2006   •   00:00
Muzeul santalului - Maria Basescu a dat de Nastase
Corespondenta din Beijing
In a treia zi a vizitei de stat a presedintelui Traian Basescu in China am decis sa iesim din programul sefului statului si sa ne alaturam doamnei Maria Basescu, o prezenta discreta in intalnirile oficiale ale sefului statului.

Inainte chiar ca presedintele Basescu sa paraseasca resedinta oficiala de la Diaoyutai, la opt dimineata, Prima Doamna se indrepta deja in coloana oficila catre prima actiune din programul ultimei zile a vizitei de stat in China: vizitarea Muzeului santalului rosu, aproape o obligatie a tuturor oficialilor invitati de Beijing. A acceptat cu greu sa fie insotita de ziaristi, iar comentarii politice nu a facut.

SURPRIZA. Si tocmai la un comentariu politic fusese provocata de jurnalisti, dupa ce delegatia l-a "intalnit" pe fostul prim-ministru Adrian Nastase in multe din fotografiile expuse pe peretii muzeului, pe care Nastase l-a vizitat in 2003. Maria Basescu a raspuns elegant intrebarii: "Domnul Nastase a facut vizite in China si am inteles ca multe personalitati au trecut prin acest muzeu, deci era normal sa fie in fotografii". Una din fotografiile cu Adrian si Dana Nastase este asezata de patroana muzeului, doamna Chen Lihua, cea care i-a fost ghid sotiei presedintelui la vizitarea muzeului, alaturi de cea a fostului secretar de stat al SUA, Colin Powelll, printre personalitatile care au vizitat muzeul aflandu-se si George Bush senior si Helmut Kohl.

DARURI. De acum, intre fotografii se va afla si cea a sotiei presedintelui roman. Ea a primit un baldachin in miniatura de la Chen Lihua, care i-a urat fericire in casnicie. Apoi praf de santal sa isi frece mainile. "Uite ce fine sunt acum si eu am mainile aspre de obicei", spune incantata de praful rosiatic care, dupa trei zile, ar face pielea mai alba si mult mai fina. Costume traditionale pentru festivalul primaverii a primit toata delegatia, chiar si barbatii. La fel si tablouri brodate si pernute cu praf de santal.

LEMNUL PRETIOS
Muzeul santalului rosu este o cladire impresionanta, in stil chinezesc: se intinde pe 9.569 de metri patrati, in estul Beijingului. Pentru realizarea sa, Chen Lihua a investit circa 40 de milioane de dolari. In fapt, este o colectie impresionanta de arhitectura chineza traditionala si de mobilier din timpul dinastiilor Ming si Qing. Monumente istorice din China, precum celebra sala Qinian a Templului Cerului, cladirea "Zborul intre nori" din provincia Shanxi sau turnurile de aparare ale Palatului imperial din Beijing se regasesc aici in machete din santal, una dintre cele mai pretioase esente din lume, in trecut accesibil doar curtii imperiale.

×
Subiecte în articol: politic