Liderul PSD, premierul In toiul disputelor din interiorul PSD privind sanctionarea celor vinovati de esecul la alegerile locale, liderul PSD, premierul Adrian Nastase, admite ca e nevoie de schimbari in structura de varf a partidului.
GABRIELA ANTONIU
Ieri, la scurt timp dupa ce presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, ameninta cu propria demisie daca nu vor fi sanctionati vinovatii de esecul partidului in alegerile locale, iar parlamentarii puterii incepusera sa ceara socoteala pentru acest esec, premierul Adrian Nastase a iesit cu unele declaratii menite sa domoleasca spiritele. Intr-un interviu acordat Mediafax, liderul PSD admite ca rezultatele obtinute la locale l-au surprins "si da si nu". "Noi am crezut ca alianta de dreapta este temporara si nu va avea consistenta decat partial. Nu putem sa credem ca un partid membru al Internationalei Socialiste ca PD poate sa promoveze valori opuse social-democratiei. Dar o parte a electoratului doreste ca dreapta si stanga sa fie clar delimitate. De aceea ne vom reconsidera structurile de partid si strategiile politice pentru a face fata noilor tendinte", a explicat Nastase.
"Sistem invechit"
El considera ca rezultatele localelor arata ca, spre deosebire de anul 2000, oamenii acorda mai multa importanta gestionarii locale si ca sistemul "stampila in chenar" este invechit, are probleme structurale si genereaza multe dificultati administrative. Ca urmare, premierul considera ca noua Autoritate Electorala Permanenta are mult de lucru pentru a moderniza sistemul de votare si sistemul de transmitere a datelor. "Este o problema tehnica, dar trebuie rezolvata repede", a conchis Nastase.Pe de alta parte, liderul PSD ramane consecvent in ideea ca partidul nu a pierdut alegerile: "Am pierdut onorabil la Cluj. Am castigat la Iasi si Constanta, unde PSD nu a avut niciodata audienta. La aceste alegeri locale, PSD a obtinut cele mai bune rezultate din istoria sa: 1.700 de primari (54%), fata de 1.074 in 2000, si aproape 3 milioane de voturi pentru consiliile judetene, fata de 2,2 milioane in 2000. Totusi, am pierdut unele sectoare ale Bucurestiului. Toate acestea sunt insa cazuri", a aratat Nastase.
Citește pe Antena3.ro
"Electoratul s-a schimbat"
In ciuda acestei evidentieri doar a partii pline a paharului, seful PSD admite necesitatea unor schimbari in partid, deoarece "electoratul s-a schimbat, Romania s-a schimbat, trebuie sa ne schimbam si noi". El a enumerat trei directii de actiune menite sa preintampine un esec al PSD la alegerile din toamna. Astfel, Nastase a aratat ca sistemul de organizare centrala a partidului nu mai corespunde actualei faze de evolutie a scenei politice, "este prea difuz, iar criteriile de performanta sunt prea vagi". "Este nevoie de schimbarea structurii la varf. Nu ma refer la oameni, ma refer la sistemul de conducere. Avem nevoie de modernizarea sistemului de management. Stiu ca presa asteapta taieri de capete. Vom analiza cu atentie modul de organizare a partidului, nu "cazuri"", a spus Nastase. O alta masura prezentata de liderul PSD se refera la modificarea strategiei de campanie electorala si a modului de operare in teren, deoarece "notorietatea nu mai joaca rolul determinant". Premierul a vorbit totodata si despre necesitatea repozitionarii PSD, ca partid de stanga, lucru care, in opinia sa, trebuie sa fie clar afirmat.