x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase: “Băsescu trebuie să-şi dea demisia”

Năstase: “Băsescu trebuie să-şi dea demisia”

de Gabriela Antoniu    |    03 Apr 2009   •   00:00
Năstase: “Băsescu trebuie să-şi dea demisia”
Sursa foto: Bogdan Maran/Mediafax

Traian Băsescu trebuie să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al României pentru a nu se mai prevala de imunitate în dosarul Flota, declară preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.



"Traian Băsescu are, într-adevăr, dreptate - nimeni nu trebuie să fie deasupra legii şi cred că ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte pentru a nu se mai prevala de imunitatea din Constituţie şi să poată fi judecat în dosarul Flota. în ceea ce mă priveşte, deşi este vorba despre dosare politice, am acceptat să merg să fac conversaţie cu cei 972 de martori aduşi de procurorii lui Daniel Morar la instanţe pentru pixuri şi brichete din campania electorală", a declarat Adrian Năstase pentru Agerpres.

Declaraţia fostului premier survine reacţiei purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, la afirmaţiile cuprinse într-un document pregătitor al vizitei ministrului austriac de Externe la Bucureşti, obţinut de agenţia Mediafax, potrivit cărora preşedintele Băsescu a exercitat presiuni foarte mari pentru reforma justiţiei şi a chemat la el toţi responsabilii în domeniu, cerându-le, printre altele, "capul lui Năstase".

În replică, Turcan a declarat că "preşedintele României consideră că toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii şi că orice persoană suspectată de acte de corupţie trebuie să ajungă în faţa autorităţilor judecătoreşti pentru a se stabili gradul de vinovăţie. Preşedintele nu a intervenit şi nu va interveni niciodată în actul de justiţie". De asemenea, Turcan a mai spus  că "ar fi extrem de interesant pentru opinia publică dacă dl Năstase ar clarifica informaţia că persoanele care au depus plângere la adresa domniei sale au legătură cu PSD sau au fost numite în funcţie chiar de domnia sa".

"PREŞEDINŢIA SĂ PUBLICE STENOGRAMELE"
Adrian Năstase consideră că purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei dă impresia că s-ar fi uitat el însuşi prin dosarele sale.

"În ceea ce priveşte afirmaţiile domnului Turcan, am impresia că şi dânsul s-a uitat în dosarele mele, ceea ce este destul de grav. Dar, ca să ne lămurim dacă preşedintele Traian Băsescu a cerut sau nu capul cuiva, la întâlnirea cu capii Justiţiei, ar putea domnul Turcan să facă publică stenograma întâlnirii pe care au avut-o preşedintele cu magistraţii şi poziţia sa în legătură cu subiectul de care discutăm, pentru a nu mai exista speculaţii din partea ambasadelor", a declarat fostul premier referindu-se la şedinţa care a avut loc la Cotroceni, după raportul din iarnă al Comisiei Europene despre justiţia din România, la care au participat, alături de şeful statului, responsabili din domeniu şi reprezentanţi ai puterii politice şi ai Parlamentului.

"Întâlnirea respectivă a avut loc. Traian Băsescu a chemat toţi capii Justiţiei şi le-a dat instrucţiuni. A dat instrucţiuni Parlamentului să adopte în câteva săptămâni nenumărate coduri - ceea ce se vede că e un lucru imposibil - fără să fi existat o indicaţie sau un interes pentru acest lucru din partea Comisiei Europene. Probabil că avea el un interes special şi iată însă că s-a dovedit că ceea ce a transmis nu era corect din punctul de vedere al Comisiei Europene", a declarat  Năstase, citat de Mediafax.

El a mai spus că la această întâlnire Băsescu a dat instrucţiuni ca dosarele demnitarilor, aflate la Parlament, să fie finalizate şi votate "corespunzător".

×
Subiecte în articol: basescu politic nastase