x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase: "PSD trebuie să ducă o politică de opoziţie constructivă"

Năstase: "PSD trebuie să ducă o politică de opoziţie constructivă"

10 Ian 2010   •   00:00
Năstase: "PSD trebuie să ducă o politică de opoziţie constructivă"

Partidul Social Democrat trebuie să ducă o politică de opoziţie constructivă şi are nevoie, pentru a se porni reconstruirea sa, de o nevoie foarte clară de articulare a unei misiuni şi a unei viziuni, consideră preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.



'Misiunea este ceea ce vrem să atingem, iar viziunea este modalitatea în care vrem să atingem acest statut. Ele nu sunt exclusiv de uz intern, pentru că, spre deosebire de ceea ce încearcă unii oameni politici să impună, partidele politice trebuie să reprezinte interesul general, nu numai interesul membrilor. Fiecare pas al reclădirii stângii din România trebuie să înceapă de la acest principiu şi de la rezolvarea problemelor trecutului. (...) Sunt de acord că PSD ar trebui să ducă o politică de opoziţie constructivă, aceasta fiind diferenţa faţă de politica de opoziţie dusă din 2005 până în 2008, când partidul a fost în opoziţie, iar rezultatele sale politice au fost în declin. Părerea mea este că opoziţia poate aduce o perspectivă nouă asupra ideii de guvernare şi că PSD ar putea face o treabă foarte bună în executiv după alegerile viitoare, însă certă în acest moment este şi presiunea de a convinge şi mai mulţi oameni că noi avem cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criza financiară, dar şi din celelalte crize care afectează România în ultimii ani', consemnează Adrian Năstase pe blogul personal.

Potrivit acestuia, buna funcţionare a structurilor locale este esenţială pentru funcţionarea unui partid politic.

'PSD are toate structurile în teritoriu, însă potenţialul lor nu este exploatat suficient de bine. Transmiterea la televizor a unui program politic de către un lider nu va fi niciodată la fel de eficientă ca discutarea, faţă în faţă, a acestui program politic de către un reprezentant al partidului. De aceea, PSD are nevoie de o structură locală cu oameni dedicaţi, care înţeleg ce înseamnă social-democraţia şi înţeleg esenţa ideilor pe care le propunem, pentru a le putea explica mai departe celor pentru care aceste idei au fost create', a spus liderul CN al PSD.

Adrian Năstase s-a arătat, pe de altă parte, de acord cu ideea că problema acuzaţiei de comunism trebuie eliminată cât mai rapid, relatează Agerpres. 'PSD nu-şi permite să mai întreţină, prin absenţa unei poziţii forte, vulnerabilitatea de a fi atacat ca moştenitor al comunismului. În definitiv, poate că acesta ar putea să fie primul pas către o politică în care principalele arme să nu mai fie instigarea la ură şi la dispreţ. Personal, sunt sătul de mesajele de excludere totală pe baza unor acuzaţii generaliste, fără niciun fel de substanţă, care populează atât de intens spaţiul politic din România. Colaborarea cu alte partide trebuie să fie bazată exclusiv pe un interes comun al societăţii şi pe bună guvernare, ceea ce elimină PDL şi pe Traian Băsescu din ecuaţie, nu pe acuzaţii fantomatice de comunism', a argumentat fostul premier.

În acelaşi timp, Năstase consideră că aroganţa unora dintre liderii politici ai României, inclusiv de la PSD, trebuie să dispară dacă se doreşte întoarcerea la o filosofie a politicii mai apropiată de individ. 'În definitiv, capacitatea unui om politic de a coagula încrederea cetăţenilor este ceea ce îi oferă şansa puterii politice. Fiecare politician înseamnă încrederea pe care o poate genera în rândul oamenilor. Poate că, în acest moment, Băsescu a reuşit să-şi 'vândă' iluzia dublului-discurs, dar acest fapt nu înseamnă că şi celelalte partide trebuie să se complacă în competiţia 'cine face mai multe promisiuni'', a adăugat el.

'Păstrarea şi chiar perfecţionarea unui discurs raţional şi anti-populist trebuie să fie una dintre priorităţile noastre trebuie să fie dublată şi de încercarea de a face acest discurs norma politicii din România, nu excepţia. Pentru acest fapt, PSD are nevoie de organizare şi o viziune în care oamenii să aibă încredere', a mai spus preşedintele CN al PSD.

×
Subiecte în articol: politic