Într-un nou acces de lipsă de pudoare, parlamentarii au decis să-şi voteze noile pensii speciale, astfel încât instituirea lor să poată fi prinsă în bugetul pe anul 2016. În timp ce românii de rând muncesc pe brânci o viaţă să primească pensii mici, „cei aleşi” au decis că lor principiul contributivităţii nu trebuie să li se aplice.
Aceasta este ultima decizie dintr-o serie mai lungă de legi de-a dreptul scandaloase adoptate în acest an de către Parlament. Apropierea anului electoral a făcut ca practic întreg sistemul de pensii speciale redus considerabil în urmă cu câţiva ani să fie restaurat la dimensiunile dinaintea crizei economice.
Singura piesă care lipsea din puzzle-ul privilegiilor instituite pe spinarea celor care plătesc biruri erau pensiile speciale pentru parlamentari. Conform legii adoptate astăzi, un parlamentar care şi-a tocit tălpile la pantofi timp de patru ani pe holurile Casei Poporului va primi o pensie de 2.112 lei, pe lângă pensia pe care o va primi în cazul în care a exercitat vreo profesie de-a lungul vieţii. Pentru cei cu două mandate, pensia va fi de 4.224 de lei, iar de la trei mandate în sus va fi de nu mai puţin de 6.336 de lei.
Decizie inatacabilă
Practic, pensiile cele noi ale senatorilor şi deputaţilor sunt bătute în cuie din moment ce legea a fost deja retrimisă la reexaminare o dată de către preşedintele Klaus Iohannis pe motiv că varianta iniţială prevedea că poate primi pensie şi un parlamentar ce nu a avut un mandat complet. Ulterior, legea a fost retrimisă în două rânduri la Comisia de Regulament, spre nemulţumirea manifestă a unor parlamentari mai bătrâni, aflaţi în prag de pensie sau deja pensionabili.
Protestele de după tragedia din Colectiv şi furia subsecventă a străzii faţă de întreaga clasă politică păreau că va îngropa proiectul din cauza criticilor dure deja exprimate în presă. Însă proiectul a fost reintrodus pe ordinea de zi la propunerea şefului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, iar ieri a fost adoptat cu 287 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi cinci abţineri.
Cât face opinia publică în ochii parlamentarilor când vine vorba de bani a indicat unul din principalii promotori ai legii, Anghel Stanciu, unul dintre beneficiarii unei pensii de 6.336 de lei. „Strada a vrut o resetare a clasei politice. E practic o investiţie în viitor”, a spus Stanciu, ce are un trecut încărcat în cei 24 de ani de Parlament petrecuţi prin vreo trei partide.
„Idioţenia” contributivității
Senatoarea Cristiana Anghel (ALDE) a ajuns să se răţoiască la jurnaliştii care au întrebat-o care sunt motivele ce justifică un asemenea privilegiu pentru parlamentari. „Atâta timp cât am zis dreptate până la capăt și toți ceilalți și-au recuperat pensiile, este normal să re-zolvăm și această problemă. Nu o luați ca pe un drept al unor oameni deasupra cetățenilor, dovadă că nu sunt de acord cu ciuntirea pensiilor militarilor”, a susținut Anghel, adăugând: „Nu am fost de acord cu principiul contributivității, este cea mai mare idioțenie”. Apoi a invocat lefurile altora: „Un consilier al președintelui ia 100 de milioane și nu face nimic, eu iau aceleași 40 și ceva de milioane, nu mi-am mărit cu niciun leu indemnizația”. Neadevăr strident în contextul în care tocmai au fost mărite cu 10% lefurile bugetarilor, deci şi ale parlamentarilor.
După ce Valeriu Zgonea a anunțat rezultatul votului, parlamentarii prezenți în sală au început să aplaude
Liberalii şi-au scos oamenii din sală
Liderii deputaţilor PNL au vrut să evite o pierdere la capitolul imagine în acest scandal şi, pentru a elimina orice suspiciune privind susţinerea legii, şi-au scos oamenii din sala de plen între votul dat pentru modificările în comisie şi votul final asupra legii. Astfel au prevenit situaţia penibilă în care deputaţii lor să fi nesocotit ordinele venite pe linie de partid şi să voteze pentru pensii. În schimb, Ludovic Orban are dubii asupra modului în care Valeriu Zgonea a numărat voturile. „Este foarte greu de crezut că, după ce la votul anterior au fost 304 voturi pentru, 2 împotrivă şi vreo 7 abţineri, puteau rămâne în sală 287 de parlamentari după retragerea din sală a 80-90 de parlamentari ai PNL. Se pare că Valeriu Zgonea o depășește în măiestrie pe Roberta Anastase”, a observat Orban.