Astăzi va fi votată în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, prima moţiune cu şanse să dărâme un Executiv în istoria democraţiei postdecembriste. Ieri s-au numărat voturi de toate culorile politice, s-au purtat negocieri de dimineaţa până seara. PSD şi PNL au negociat un nume de premier tehnocrat, iar PD-L a negociat cu UDMR susţinere pentru Boc. Jurnalul Naţional vă prezintă filmul zilei în care, în culise, s-a decis soarta Cabinetului Boc II.
11:00. Curtea Constituţională urma să judece la ora 13:00 contestaţia depusă de PD-L împotriva moţiunii de cenzură. Însă, cu două ore înainte, se aflase deja sentinţa Curţii. Liderii PSD şi ai PNL au primit pe SMS ştirea despre sentinţa favorabilă a CCR, care a declarat moţiunea drept constituţională, cu mult înainte ca aceasta să fie anunţată oficial. Anunţul oficial a venit după trei ore şi jumătate.
11:30. Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu poate anticipa dacă parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea moţiunii de cenzură pe care au iniţiat-o, el precizând că va depinde de voturile parlamentarilor PSD dacă moţiunea va trece sau nu. "În legătură cu votul, eu nu pot să mă antepronunţ, nimeni nu poate să facă acest lucru, grupurile parlamentare decid dacă votează, cum votează fiecare", a declarat el pentru Mediafax, întrebat dacă UDMR a convenit cu PD-L ca parlamentarii Uniunii să nu mai voteze propria moţiune în Parlament. Pe de altă parte, Kelemen Hunor a arătat că Uniunea doreşte ca Guvernul Boc să îşi continue activitatea până la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie şi şi-a declarat convingerea că acesta este şi "interesul României". "UDMR a semnat această moţiune de cenzură, este şi va fi interesată de o stabilitate politică în continuare şi încercăm să ajungem la această stabilitate politică. Pe noi acest lucru momentan ne interesează şi dorim ca până la alegerile prezidenţiale, Guvernul Boc, în formulă cu atribuţii pline ori restrânse, să guverneze ţara", a spus el. Declaraţia liderului UDMR a venit după ce, duminică seară, şefii Uniunii au avut o nouă rundă de negocieri cu liderii PD-L.
12:00. După întâlnirea de duminică seară, liderii UDMR au fost din nou convocaţi de PD-L la negocieri, la Palatul Victoria. Din partea UDMR au participat preşedintele Marko Bela şi senatorul Verestoy Atilla. Şi liderii PSD anunţau ulterior că în cursul serii doreau să aibă şi ei întâlniri cu şefii Uniunii.
12:43. Conducerea PNL a decis, la propunerea lui Antonescu, în BPC, cu unanimitate de voturi, ca primarul Sibiului, Klaus Johannis, să fie propus de PNL pentru funcţia de premier independent în cazul în care Guvernul Boc îşi dă demisia sau e demis, în cazul în care Parlamentul adoptă moţiunea. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Jurnalul Naţional că primarul Sibiului a acceptat de principiu propunerea făcută de Crin Antonescu şi va părăsi funcţia de primar pentru a merge şef al Guvernului, dacă acest lucru va fi acceptat de PSD şi UDMR, precum şi de Traian Băsescu.
13:50. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la finalul BPC, că parlamentarii liberali care vor absenta sau nu vor vota moţiunea de cenzură vor fi sancţionaţi cu excluderea din partid, anunţând în acest context că PNL va vota "cu bilele la vedere". Parlamentarii PNL au primit încă de săptămâna trecută consemn, prin SMS, să nu absenteze de la şedinţa de astăzi şi să voteze cu bilele la vedere, sub ameninţarea sancţiunii.
13:15. Şeful statului a avut un tête-à-tête cu preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida. Traian Băsescu participa la o dezbatere la Parlament pe tema situaţiei romilor. La plecare, preşedintele Băsescu a fost aşteptat, la uşa sălii unde a avut loc conferinţa, de preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida. Cei doi au făcut împreună câţiva paşi, până la ieşirea din clădirea Parlamentului, sediu şi al Curţii Constituţionale, schimbând câteva cuvinte.
13:25. Premierul Boc are o scurtă declaraţie de presă la Palatul Victoria, după o şedinţă de Guvern de 25 de minute. Deşi cu o seară înainte se vehicula pe surse că Guvernul Boc îşi va da demisia dacă moţiunea va fi declarată constituţională, premierul Boc nu a făcut nici un anunţ în acest sens. El a declarat că l-a nominalizat pentru postul de comisar european pe Dacian Cioloş, de profesie inginer agronom, fostul ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu.
13:55. Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat după şedinţa BPN că democrat-liberalii sunt optimişti în privinţa moţiunii de cenzură şi a arătat că, prin voturi de la PNL, UDMR şi PSD, aceasta nu va trece, pentru a nu declanşa o criză. PD-L contează pe UDMR şi pe reprezentanţii minorităţilor, dar şi pe parlamentari PNL şi PSD, la votul moţiunii de cenzură, democrat-liberalii dorind cooptarea Uniunii la guvernare. Surse din conducerea PD-L anunţau încă de dimineaţă că partidul a adunat 72 de parlamentari de la alte partide care să voteze în favoarea Guvernului Boc. În cadrul şedinţei BPN al PD-L s-a decis totodată ca Guvernul Boc să nu îşi mai prezinte demisia din funcţii, aşteptând rezultatul votului de astăzi şi bazându-se pe voturile parlamentarilor trădători.
14:00. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la finalul BPC că liberalii nu au nici un fel de înţelegere cu PSD privind formarea unei majorităţi parlamentare, menţionând că astăzi va anunţa public numele premierului independent votat de BPC. El a menţionat că după moţiune "vor avea loc consultări politice", iar PNL va încerca să obţină "o majoritate pentru învestirea acestui premier independent".
14:00. Simultan, PSD a anunţat prin vocea lui Victor Ponta că şi PSD va propune un Guvern de tehnocraţi, dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată. Ponta a declarat că liderii celor trei partide din opoziţie urmau să se întâlnească pentru a conveni asupra susţinerii unui premier independent în situaţia în care moţiunea de cenzură va fi adoptată şi Guvernul va fi demis. "Nici nu suntem de acord, nici nu suntem împotriva domnului Johannis, în acelaşi timp, pot exista alte două trei personalităţi care să întrunească până la urmă sprijinul celor trei partide", a mai declarat Ponta, susţinând că "există ideea unei întâlniri între liderii celor trei partide".
14:30. Curtea Constituţională a respins cu unanimitate de voturi, ca inadmisibilă, sesizarea PD-L privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură PNL-UDMR. "Controlul constituţionalităţii moţiunilor de cenzură nu intră în atribuţiile Curţii Constituţionale", au explicat judecătorii CC decizia de inadmisibilitate.
16:40. Udemeriştii ies din şedinţele grupurilor parlamentare, de la Senat şi Camera Deputaţilor, fără un semnal clar în privinţa modului în care vor vota azi moţiunea de şedinţă. "Probabil că vom hotărî chiar înainte de dezbaterea ei, adică mâine (azi - n.n.) dimineaţă", a declarat deputatul Marton Arpad.
Virtuali premieri
În cadrul şedinţei BPN al PSD, liderii social-democraţi au stabilit să aibă în cursul serii discuţii cu PNL şi UDMR pe marginea unei liste de potenţiali premieri tehnocraţi, astfel încât astăzi noua coaliţie majoritară, în caz de victorie la moţiune, să aibă deja un nume pregătit pentru a fi propus ca şef al Guvernului, în faţa lui Traian Băsescu. Pe listă, alături de primarul Sibiului, Klaus Johannis, se află numele prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, fost ministru de Finanţe în Cabinetul Văcăroiu. Mircea Geoană l-ar fi dorit şi pe Mihai Tănăsescu pentru aceeaşi funcţie.
Bursa voturilor
Liberalii nu luau în serios declaraţiile neoficiale ale pedeliştilor cum că au reuşit să convingă 72 de parlamentari PNL, PSD şi UDMR fie să voteze împotriva moţiunii, fie să stea acasă, astfel încât să nu existe cvorum. Ludovic Orban declara pe holurile Parlamentului că toţi colegii lui vor vota cu bilele la vedere şi anunţa că dintre liberali vor fi maximum doi absenţi: unul care e bolnav şi altul care e plecat în străinătate. Dincolo de asta, bursa voturilor cumpărate de PD-L era în creştere: 20.000 de euro absenţa la moţiune - 200.000 de euro trecerea cu arme şi bagaje la PD-L.
Citește pe Antena3.ro