x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nereguli şi incidente electorale

Nereguli şi incidente electorale

07 Dec 2009   •   00:00

Votul multiplu, mita şi turismul electoral, continuarea campaniei în ziua alegerilor, abuzuri în folosirea urnei mobile, pene de curent, influenţarea alegătorilor şi chiar violenţă fizică sunt principalele nereguli electorale semnalate ieri în Bucureşti şi în ţară.

Ora 9:30. Piteşti. IPJ Argeş a întocmit dosar de cercetare penală pentru infracţiunea de mită electorală pe numele viceprimarului oraşului Ştefăneşti, Ion Mihalcea, membru PSD, şi pe numele unei alte persoane, după ce cu o seară înainte de turul doi al alegerilor au fost prinşi împărţind unor localnici pungi cu alimente şi fotografii ale unuia dintre candidaţii la preşedinţie. Poliţiştii au precizat că au identificat inclusiv două pungi incriminatorii.
• Elly Cârstea

Ora 10:00. Iaşi. Un moldovean a declarat în Gara de Nord echipei de televiziune Antena 3 că va vota cu o carte de identitate provizorie de mai multe ori şi în mai multe locuri. El se numeşte Alexandru Grama, are 35 de ani şi este din judeţul Neamţ.

Conform IPJ Iaşi, la alegerile din noiembrie 2004, Grama a votat de trei ori la diferite secţii din judeţul Iaşi, apoi s-a autodenunţat. Referitor la fapta săvârşită în anul 2004, IPJ Iaşi anunţă că a desfăşurat cercetările conform procedurilor legale şi a înaintat dosarul la data de 30.11.2004 Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi cu propunerea de trimitere în judecată a lui Alexandru Grama pentru comiterea infracţiunii de "a vota fără a avea drept de vot sau de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor", prevăzută şi pedepsită de art. 103 din Legea 373/2004.

Numai că bărbatul nu a păţit nimic în urma incidentului din 2004. A fost anchetat circa zece ore, apoi i s-a dat drumul.
Acum, după ce a trecut prin secţia de votare de la Gara de Nord, el a dezlipit autocolantul de pe actul de identitate şi a plecat spre altă secţie.
• Cristinel C. Popa

Ora 10:00. Piteşti. PD-L Argeş a depus o plângere penală împotriva şefului de post din comuna Mărăcineni pentru abuz în serviciu, iar IPJ Argeş a înregistrat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. Democrat-liberalii îl acuză pe poliţist de încercare de influenţare a martorilor într-un dosar penal pentru infracţiunea de mită electorală, întocmit pe numele primarului şi viceprimarului din Mărăcineni. Cei doi edili, membri PSD, au fost reclamaţi vineri seară de un reprezentant PD-L că au dat bani unor localnici.
• Elly Cârstea

Ora 10:20. Craiova. Poliţiştii au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată pe numele unui medic de familie, Cristina Dinculescu, din comuna Unirea, judeţul Dolj, după ce a eliberat peste 50 de adeverinţe medicale necesare pentru deplasarea urnei mobile. Plângerea a fost depusă de reprezentanţii PD-L Dolj.

Ora 10:40. Hunedoara. PSD Hunedoara a sesizat existenţa unor pixuri portocalii la secţiile de votare din judeţ cu care alegătorii să poată semna. Biroul Electoral Judeţean Hunedoara a recomandat folosirea unor instrumente de scris de alte culori decât cele pe care le folosesc partidele implicate în alegeri. Pixurile respective nu poartă însemnele vreunui partid. Sesizarea a fost respinsă de BEJ, însă cu recomandarea ca instrumentele de scris oferite alegătorilor pentru a semna listele să fie de o culoare neutră.
• Monalise Hihn

Ora 10:55. Baia Mare. Preşedintele PSD Maramureş, Eugenia Godja, a depus o plângere la Poliţia din Şomcuta Mare în care îi acuză pe primarul localităţii, Dorinel Vasile Alb (PD-L), şi pe preşedintele PD-L Maramureş, Mircea Man, de cumpărare de voturi. Plângerea formulată pe numele celor doi este însoţită de un material video filmat cu camera ascunsă, social-democraţii spunând că acesta demonstrează că "pentru a cumpăra voturi s-au dat sume însemnate de bani", fiind vorba despre aproximativ 10.000 de lei pentru 300 de voturi.

 

Ora 11:05. Braşov. Trei secţii de votare au fost temporar închise ieri la Braşov, două din cauza unor cauze tehnice, iar o a treia din cauză că preşedintele secţiei de votare nu a venit la post pentru că a adormit şi nu s-a putut trezi. După două ore, reprezentanţii BEJ au spart pur şi simplu uşa la secţia respectivă, pentru a derula procesul de votare. Primele două secţii de votare speciale, de la Gara Braşov şi de pe Colina Studenţească, au stat închise o oră, respectiv o jumătate de oră, din cauza unor defecţiuni la reţeaua de alimentare a sistemului video de supraveghere.
• L. Mateescu

Ora 12:00. Alba Iulia. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba a fost sesizat că pe Strada Toporaşilor din municipiul reşedinţă de judeţ, într-un local aflat în imediata apropiere a unei secţii de votare se comercializează băuturi alcoolice. Poliţiştii au luat măsuri de sancţionare contravenţională a barmanului societăţii comerciale respective, cu avertisment scris.
• Lucian Dobrater

Ora 12:56. Teleorman. O ziaristă de la săptămânalul Jurnal agricol din localitatea Mavrodin, judeţul Teleorman, a fost lovită de fiica unui membru de partid din localitate în timp ce filma un panou electoral. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman, subcomisarul Adrian Ilicea, a declarat că agresoarea i-a luat jurnalistei camera video şi a lovit-o. Jurnalista nu a necesitat îngrijiri medicale. Ea a depus deja plângere împotriva agresoarei, aceasta fiind audiată la poliţie, potrivit sursei citate.

Ora 13:15. Timişoara. În Timiş, reprezentanţii PSD şi PD-L s-au acuzat reciproc de împărţirea de "mici atenţii" electorale sau chiar bani în ziua votului. Reprezentanţii PD-L spun că adversarii lor împart pungi cu fructe şi beţe de Moş Nicolae prin Timişoara, în timp ce social-democraţii susţin că au informaţii că un primar PD-L ar cumpăra voturile cu 50 de lei, iar la gară s-au împărţit hamburgeri.
• Mircea Opriş

Ora 13:20. Siret. Un tânăr din oraşul Siret s-a ales cu o amendă de 3.000 de lei, dar şi cu dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals. Potrivit Centrul de Comunicare Judeţean Suceava, tânărul a fost prins ieri-dimineaţă împrăştiind pliante cu conţinut electoral, redactate la calculator.
• Nicu Amurăriţei

Ora 15:28. Timişoara. Biroul Electoral Judeţean Timiş a fost informat despre faptul că la Secţia nr. 189, din Timişoara, două persoane au introdus în urna cu buletine de vot şi cărţile de identitate, acestea fiind informate că abia după închiderea urnelor îşi vor putea recupera documentele.

Ora 13:30. Arad. Doi bărbaţi din judeţul Arad au fost amendaţi de poliţişti, fiind prinşi că şi-au fotografiat buletinele de vot în cabină, după ce îşi exprimaseră opţiunile electorale. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad, Camelia Tuduce, a declarat că bărbaţii sunt din Nădlac şi din municipiul Arad, ei fiind reclamaţi de preşedinţii secţiilor de votare în care şi-au exprimat opţiunile.

 

Ora 13:40. Alba. Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Alba au anunţat că membrii biroului electoral al secţiei speciale nr. 455 din Sântimbru au decis ieri după-amiază să suspende procesul electoral din cauza unei pene de curent, alegătorii care votează acolo neputând fi filmaţi de camera special amplasată.

Ora 14:00. Oradea. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, un profesor suplinitor de la şcoala din satul Orvişele, Călin Hebriştean, i-a reclamat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd pe Dorel Luca, inspectorul şcolar general, şi pe Andrei Tudorescu, directorul şcolii din localitatea bihoreană Brusturi, de care aparţine şi şcoala Orvişele, unde predă, acuzându-i că au încercat să îl determine să voteze pentru candidatul susţinut de PD-L.

Ora 14:04. Moreni. Procesul de votare la Secţia nr. 87 din municipiul Moreni, judeţul Dâmboviţa, a fost suspendat timp de o jumătate de oră din cauza întreruperii alimentării
cu energie electrică.

Ora 14:31. Satu Mare. Reprezentantul PD-L în biroul electoral din Secţia de votare nr. 306 din localitatea Pişcolt, judeţul Satu Mare, a fost prins votând şi în locul soţiei, el fiind exclus din acest birou. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ), Mihai Ciorcaş, a precizat că buletinul de vot a fost introdus în urnă, dar nu a putut spune ce se va întâmpla cu acesta.

Ora 14:34. Bucureşti. Directorul general al SRR, Maria Ţoghină, a transmis o scrisoare către Traian Băsescu, în care precizează că apariţia ieri-dimineaţă, la 6:14, a unui clip pro-Mircea Geoană în ziua votului ar putea fi explicat printr-un "atac informatic extern în emisia postului". PD-L a făcut o sesizare către CNA, în care arată că în cadrul emisiunii "Iarba verde de acasă" de ieri-dimineaţă de la Radio România Actualităţi se face campanie anti-Băsescu şi în favoarea lui Mircea Geoană.

Ora 15:01. Celaru, Dolj. Procesul de votare la o secţie din comuna doljeană Celaru a încetat timp de o jumătate de oră din cauza întreruperii curentului electric, activitatea biroului fiind reluată la scurt timp după remedierea defecţiunii.

Ora 15:03. Mărăşeşti-Vrancea. Viceprimarul democrat-liberal al oraşului vrâncean Mărăşeşti, Valerică Chitic, s-a ales cu dosar penal pentru ultraj, după ce vineri i-ar fi ameninţat pe poliţiştii care îl audiau pe şoferul unei autoutilitare, care urma să împartă haine militare uzate în scop electoral într-un cartier din oraş.

Ora 15:40. Alba. Trei barmani din judeţul Alba au fost sancţionaţi duminică cu amenzi în valoare de 1.500 de lei, iar alţii au fost avertizaţi, pentru că au vândut băuturi alcoolice în localuri situate în apropierea unor secţii de votare.

Ora 15:46. Piatra Neamţ. Mai mulţi primari din comune ale judeţului Neamţ au sesizat că agenţi de pază se află în preajma secţiilor de votare, în urma verificărilor stabilindu-se că PD-L a contractat o firmă de protecţie pentru a asigura ordinea în secţiile de votare.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009