x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nesiliti decat de Traian Basescu

Nesiliti decat de Traian Basescu

29 Sep 2004   •   00:00

Pedistii care se agatau cu disperare de locurile parlamentare au fost exclusi ieri de pe liste de Traian Basescu, cu votul Biroului Permanent National.

OANA STANCU

Daca inainte de sedinta deputatul Ion Carstoiu, liderul de la Arges, ameninta ca Basescu nu e vesnic in functia de presedinte, replica presedintelui a fost la fel de spumoasa: "Nu am nimic cu el. Il apreciez ca om. E cuscrul meu. Dar cu el cap de lista in 2000 am obtinut 4,85%. In 2004, la locale, a luat mai putin decat in 2000". Acelasi argument a fost invocat de Basescu si in privinta fostului prefect din Gorj, Pantelimon Manta, care a obtinut la localele din acest an doar 9%, mai slab decat organizatia pe care o conduce.

Cum senatorul Romeo Hanganu si-a gasit loc la PSD, lui Basescu i-au mai ramas trei organizatii unde trebuie sa finalizeze listele: Prahova lui Hanganu, unde Paula Ivanescu s-ar putea sa nu mai prinda un loc eligibil, Arges unde trebuie inlocuit Carstoiu si Constanta, in cazul careia Basescu i-a chemat la o discutie in particular pe Stelian Dutu si Dumitru Moinescu pentru a decide situatia primului.

AU MAI RAMAS 12. Ca atare, Basescu a putut sa se laude ieri ca din 28 de deputati si 12 senatori alesi in 2000 doar 12 parlamentari mai candideaza in 2004, uitand probabil cati alesi i-au plecat din partid intre timp. El i-a enumerat astfel, la capitolul bune rezultate in filiale, pe Alexandru Peres (Alba), Ioan Oltean (Bistrita), Alin Albu (Dambovita), Radu Berceanu (Dolj), Gheorghe Barbu (Hunedoara), Maria Petre (Ialomita), Mircea Man (Maramures), Mihai Stanisoara (Mehedinti), Alexandru Mocanu (Teleorman), Romeo Raicu, Costica Canacheu si Anca Boagiu (Bucuresti). Desi ultima a inregistrat un fulminant esec in alegeri, Basescu a tinut sa sublinieze insa ca a fost un parlamentar activ. In ciuda, probabil, a celor doar cinci prezente in patru ani la lucrarile comisiilor parlamentare.

"EI AU VRUT". Pentru a le obloji ranile celor eliminati de pe liste, Basescu a tinut insa sa afirme ca majoritatea parlamentarilor s-au retras de buna voie. De altfel si Vasile Nistor sustine ca a decis sa nu mai candideze inca de acum trei luni, dar a tinut secret pentru ca asa s-a decis in Biroul Permanent National, el dorind sa intre in Executiv daca "prietenul" sau Adriean Videanu va ajunge premier. Liderul PD e contrazis insa de sedintele anterioare in care le-a batut obrazul, i-a rugat sau i-a amenintat pe cei vizati sa se retraga.

"PIETRE"

Joi, listele complete ale PD vor fi facute publice, dupa care liderul Basescu va astepta reprosurile cunoscatorilor la adresa oamenilor sai. "Cine da cu pietre sa dea timp de sapte zile. Vom tine cont de pietrele care se arunca, daca ele vor fi justificate. Dupa sapte zile nu mai primim pietre", a explicat acesta, cu precizarea ca listele vor fi trimise CNSAS pentru a se preciza daca pretendentii la Parlament au facut sau nu politie politica. Pe cine va trimite PD in Parlament, in locul celor exclusi ieri, e o alta mancare de peste. Basescu promite "oameni noi", "tineri", "potentiali Boci". Compromisurile nu se sfiesc insa sa apara. La Calarasi, singurul loc eligibil a fost atribuit lui Liviu Nistoran, liderul tineretului democrat, iar urmatorul pe lista, un tanar absolvent de Harvard si cinci ani directorul unei firme in SUA, nu va ajunge deputat, pentru el negasindu-se loc.
×
Subiecte în articol: basescu politic