După ce au cerut insistent luni ca Guvernatorul BNR să vină în Parlament pentru a le prezenta starea economiei naţionale în contextul crizei internaţionale, ieri
După ce au cerut insistent luni ca Guvernatorul BNR să vină în Parlament pentru a le prezenta starea economiei naţionale în contextul crizei internaţionale, ieri
Numai aproximativ 80 de aleşi au mai găsit de cuviinţă să stea în sala de plen pentru a-l asculta pe Isărescu. Şi dintre aceştia, numai vreo 3-4 ai PRM, partidul care a avut iniţativa invitării Guvernatorului.
Celor care au făcut efortul de a se prezenta, Mugur Isărescu le-a explicat că analiza făcută de BNR arată că impactul intensificării „turbulenţelor internaţioanle” asupra sistemului bancar românesc „e în continuare limitat”. Pentru a-şi susţine afirmaţia, Guvernatorul BNR a prezentat câteva caracteristici ale sistemului bancar românesc: a fost ferit de „produse toxice de creditare”, există o bună capitalizare a băncilor comerciale, există lichiditate, legătura între băncile româneşti şi cele mamă din strinătate nu este una strânsă şi deci este exclus un efect de domino, portofoliul de credite neperformate nu s-a mărit (cu excepţia acelor credite promovate iresponsabil gen creditul cu buletinul), etc.
Totuşi, a subliniat Isărescu, cum „nu trăim într-o oază”, ar putea exista anumite efecte indirecte:o volatilitate mai mare pe bursă, creşterea costurilor finanţărilor externe care va avea drept efect cert creşterea costurilor creditelor în valută, reducerea intrărilor de capital.
În final, Guvernatorul BNR a atras atenţia că România trebuie „ să se ajusteze”, adică să producă mai mult şi să importe mai puţin, iar această ajustare trebuie făcută calculat, de către clasa politică, înainte de a o face piaţa într-un mod abrupt, cu costuri laterale extrem de mari.
Citește pe Antena3.ro