x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicu Marcu, chemat la raport în Parlament. El va da explicații pentru scumpirea RCA

Nicu Marcu, chemat la raport în Parlament. El va da explicații pentru scumpirea RCA

07 Feb 2022   •   13:17
Nicu Marcu, chemat la raport în Parlament. El va da explicații pentru scumpirea RCA

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat că președintele ASF, Nicu Marcu, va fi audiat într-o ședință comună a celor două comisii de buget finanțe din Camera Deputaților și Senat, pe tema prețurilor polițelor RCA

UPDATE Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat la cunoștință de anunțul făcut de Partidul Național Liberal de a solicita audierea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară într-o ședință comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor și Senatului, în scopul prezentării situației din piața RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum și soluțiile pe termen lung. 

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitații din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa și la evoluțiile piețelor pe care le supraveghează. 

Totodată, având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement.

Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societățile de asigurare, precizăm că acestea își calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia și a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017.

Stire initiala Președintele ASF, Nicu Marcu, va fi audiat într-o ședință comună a celor două comisii de buget finanțe din Camera Deputaților și Senat, pe tema prețurilor polițelor RCA, anunță purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe.

„Soluțiile pe care ni le dorim în acest moment țin de stoparea creșterii prețurilor polițelor RCA, iar pe de altă parte de anumite măsuri pentru a preîntâmpina anumite posibile practici similare a celor care au dus la falimentul acestei mari mari companii (City Insurance - n.r.) și la generarea tuturor problemelor ulterioare. Vom solicita audierea președintelui ASF (Nicu Marcu - n.r.) într-o ședință comună a celor două comisii de buget finanțe și prezentarea anumitor prezentări privind situația prețurilor RCA și soluții”, spune purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe.

Întrebat despre o eventuală demitere a președintelui ASF, Stroe a afirmat că Parlamentul este forul de decizie: „Concluzii și decizii putem trage, dar după ce avem aceste audieri în Parlament”.

„Nu putem de la bun început ieși cu astfel de solicitări”, a adăugat Ionuț Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat că, la nivelul Guvernului, există în studiu înființarea unei companii de stat în asigurări.

(sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Nicu Marcu RCA asf