
Întrebat joi seara la dezbaterea electorală găzduită de TVR ce părere are despre lipsa contracandidatului său, Nicușor Dan a spus: „Îmi pare rău că nu putem să avem această dezbatere, pentru că mi-aș fi dorit, pe de-o parte, să avem, să lămurim opiniile divergente asupra unor chestiuni în care avem opinii contrare, pe de altă parte, în campania asta s-au rostogolit mai multe dezinformări pe care, dacă contracandidatul meu ar fi aici, mi-aș fi putut să le lămuresc”.
El a spus că a participat în această săptămână la mai multe dezbateri fără George Simion.
„Azi este joi, am avut o dezbatere luni, o dezbatere marți, două dezbateri miercuri, la care domnul Simion inițial confirmase și ulterior n-a mai venit. Asta este situația”, a adăugat candidatul independent.
Nicușor Dan: E nevoie de o reformă a întregului aparat administrativ al statului
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan spune că este necesară o reformă a întregului aparat administrativ al statului: „Românii simt că statul român, la toate nivelurile lui, nu lucrează pentru ei”.
„Cel mai important lucru este ca președintele să reușească să preia principalele probleme ale societății și să acționeze în numele societății în raport cu autoritățile publice. Și aici este foarte mult de lucru, pentru că românii simt că statul român, la toate nivelurile lui, nu lucrează pentru ei. E nevoie de o reformă a întregului aparat administrativ al statului”, a declarat Nicușor Dan, la dezbaterea de la TVR.
El spune că asta trebuie să înceapă cu o reformă a modului în care sunt selectați oamenii care intră în administrația publică, unde crede că sunt două probleme.
„Una, că oamenii ăștia de multe ori vin pe relații publice, de cele mai multe ori. A doua, că și atunci când sunt concursuri, ele sunt departe de realitatea zilelor noastre, în sensul că candidații au de învățat pe de rost niște texte de lege. Nu cred că putem să facem statul să funcționeze în felul acesta. Deci asta ar fi prima atribuție importantă a președintelui. Și a doua, în mod evident, și românii o așteaptă, atribuțiile președintelui în sistemul de justiție. Și aici, pe de o parte, președintele, fiind cel care numește procurorii șefii parchetelor președintele, are datoria să orienteze activitatea parchetelor către zone mari de corupție care au fost ignorate. Marea evaziune fiscală, zona imobiliară, zona defrișărilor de păduri, rețele de trafic de droguri și de persoane”, a mai spus candidatul.

Reducerea deficitului la 7% fără creșterea taxelor în 2025
Candidatul la președinție Nicușor Dan propune măsuri pentru echilibrarea deficitului bugetar fără creșterea taxelor în 2025, într-o încercare de a restabili stabilitatea economică și încrederea investitorilor.
„Pe termen scurt, noi trebuie să echilibrăm deficitul. Guvernul în ianuarie și-a propus un deficit pe 2025 de 7%, dar după primele trei luni, proporțional, el se duce din nou către 9%", a declarat Dan, joi seară, la dezbaterea organizată de TVR.
El a prezentat măsuri concrete: combaterea evaziunii fiscale prin Fondul European pentru Marea Evaziune, limitarea cheltuielilor statului și restructurarea companiilor de stat.
„Va fi parte din discuția cu partidele parlamentare pe formarea unui nou guvern a nu crește taxele în 2025. Să reușim să ajungem la 7% deficit, tăind din cheltuieli și reușind să combatem evaziunea fiscală", a subliniat candidatul.
Referitor la fondurile europene, Dan a făcut distincția între PNRR și fondurile structurale: „Pe PNRR, speranța noastră este ca Comisia să mai prelungească cu un an. Pe fonduri structurale, sunt optimist, deși repetăm ce am făcut în 2014-2020, când mare parte din bani i-am luat în 2021-2023".
Candidatul și-a fundamentat optimismul pe experiența sa la Primăria Capitalei, unde susține că a reușit să echilibreze bugetul „cu mare efort".
România nu își permite alegeri anticipate sau alte forme de referendum
„România nu își permite alegeri anticipate sau alte forme de referendum. Voi lucra cu acest Parlament”, spune Nicușor Dan, candidat independent la Președinția României.
Întrebat la TVR cum ar obține majoritatea pentru susținerea în Parlament a unui Guvern condus de Ilie Bolojan, Nicușor Dan a spus: „În primul rând vreau să fie foarte, foarte clar: România nu-și permite alegere anticipate sau alte forme de referendum. Pentru mine este foarte clar. Avem un parlament care mai are un mandat de trei ani și jumătate și cu acest parlament, în ipoteza în care voi fi președinte, voi lucra inclusiv în ceea ce privește formarea unui nou guvern”.
El susține că dacă va fi ales o să existe o legitimitate într-o direcție pe care cetățenii români o vor da, care înseamnă schimbare și care înseamnă, cumva, o supremație a legii, o responsabilitate a muncii. „Cred că partidele pro-occidentale din Parlament, cele patru, inclusiv PSD-ul, trebuie să meargă în această direcție”.
El spune că nu a promis că Ilie Bolojanva ajunge premier, dar că existe șanse să se întâmple.
„Nu am promis. Nu am promis și ce spun este că nu voi forța. Dar cred că există șanse bune ca, în acest dialog, uitându-ne și la votul pe care oamenii l-au dat, să avem soluția pe care o menționați”, a adăugat Nicușor Dan.