Nominalizată pentru funcţia de ministru al Justiţiei, Norica Nicolai a răspuns ieri acuzaţiilor preşedintelui Traian Băsescu prezentând presei dosarul hoţilor de cereale arestaţi în 1987. Patru lideri liberali plus premierul şi-au reafirmat şi ei sprijinul pentru Nicolai, Tăriceanu anunţând că mai vrea o întâlnire cu Traian Băsescu pe această temă.
RĂSPUNS - Norica Nicolai a recuperat de la Olteniţa dosarul hoţilor de cereale
Nominalizată pentru funcţia de ministru al Justiţiei, Norica Nicolai a răspuns ieri acuzaţiilor preşedintelui Traian Băsescu prezentând presei dosarul hoţilor de cereale arestaţi în 1987. Patru lideri liberali plus premierul şi-au reafirmat şi ei sprijinul pentru Nicolai, Tăriceanu anunţând că mai vrea o întâlnire cu Traian Băsescu pe această temă.
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a răspuns ieri acuzaţiilor
lansate cu aproape o săptămână în urmă de preşedintele Traian Băsescu privind
două nereguli din activitatea sa ca procuror. Nicolai a recuperat dosarul hoţilor
de cereale, arestaţi de ea în 1987, când era procuror la Judecătoria Olteniţa, în
încercarea de a dovedi că nu a băgat în închisoare ilegal nici o persoană. “Nu am
arestat nelegal nici o persoană, nu am încarcerat nelegal nici o persoană,
pentru că legea prevedea că, după sesizarea Parchetului, în conformitate cu
Art.223 şi 224 din Codul Penal, înceta rolul meu ca titular al acţiunii penale şi
urma rolul activ al instanţelor judecătoreşti”, a declarat Norica Nicolai într-o
conferinţă de presă, făcând referire la recursul pe care l-a făcut în acest caz
atunci când a sesizat neconcordanţe între datele lui Ioniţă Valerică, cel
identificat iniţial de miliţie, şi Ioniţă Valerică, adevăratul făptuitor, care
era recidivist.
Nicolai a declarat că a făcut recurs în cazul acestuia, tocmai pentru că a sesizat faptul că nu era precizată calitatea de recidivist în cazul primului trimis în judecată. “Am verificat cu atenţie actele din acest dosar, din care rezultă că singurul motiv pentru care eu am făcut recurs a fost nereţinerea stării de recidivă pentru una dintre persoanele trimise în judecată. Recursul mi-a fost admis de Tribunalul Călăraşi, care la acea vreme a constatat pedepsele aplicate, fie graţiate, fie amnistiate, pentru că au intervenit două decrete – unul de graţiere, 225/1987, şi unul de amnistie, Decretul 11”, a declarat Nicolai, precizând că din acel moment rolul său în dosar înceta, instanţele judecătoreşti fiind responsabile de respectarea procedurii ulterioare. Această explicaţie este de fapt răspunsul la acuzaţia preşedintelui cum că adevăratul făptuitor nu a beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat.
ÎN LEGALITATE. Nominalizata la Justiţie a susţinut că şi în al doilea caz menţionat de preşedinte, un dosar de adopţie din 1991 în care a reprezentat cu procură un cetăţean străin, s-a aflat în deplină legalitate. “Am procedat legal, pentru că Titlul 4, art.67 şi următoarele, în vigoare la acea dată îmi dădeau dreptul ca în baza unei procuri speciale să reprezint un cetăţean străin”, a declarat Nicolai. Ea a mai precizat că persoana pe care a reprezentat-o în instanţă şi care a înfiat un copil român îi este prietenă. Mai mult, Norica Nicolai spune că a fost invitată de aceasta în SUA pentru a-şi putea face analize medicale, întrucât era bolnavă de tuberculoză renală.
Cât priveşte calitatea de membru PCR, Norica Nicolai a recunoscut-o, spunând că a fost membru de partid începând cu ultimul an de facultate, media sa (9,75) atrăgând “obligativitatea” de a se înscrie în partid.
“Am funcţionat cred că un an şi jumătate ca şi secretar de partid al Parchetului local Olteniţa, după care organizaţiile de partid s-au unificat. În această perioadă am instrumentat numeroase dosare şi se va vedea din dosar că toate calificativele mele erau de foarte bine. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că eram membru al PCR”, a mai spus senatorul PNL, care a şi negat că dacă ar ajunge ministru ar încerca să desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sau Agenţia Naţională de Integritate.
Întâlnire la Cotroceni fără rezultat
Preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu s-au întâlnit aseară a doua oară pentru a discuta despre numirea Noricăi Nicolai la Justiţie. “Am putut discuta amândoi în cunoştinţă de cauză şi cred că a fost bine că, în final, deşi ne-am menţinut punctele de vedere, am concluzionat că trebuie găsită o soluţie”, a anunţat aseară şeful statului la Cotroceni, întâlnirea celor doi fiind confirmată şi de Guvern. “Dincolo de faptul că oameni au stat mai mult sau mai puţin în puşcărie, Nicolai trebuie să înţeleagă că în Traian Băsescu nu are un om ostil. Nu sunt ostil Noricăi Nicolai. Românii au dreptul la un ministru al Justiţiei imaculat, şi acest lucru este incompatibil cu câteva acţiuni ale Noricăi”, a arătat Băsescu, amintind despre incidentul de la Senat cu nepoata, fapt de la care a pornit “curiozitatea” acestuia de a constata “dacă doamna Nicolai are în practică tentativa de a încălca legea”. Şeful statului a aminit şi incidentul din 1987, când Norica Nicolai “a încălcat câteva reguli de deontologie profesională, dacă nu şi legi”, precum şi reprezentarea ilegală într-un proces de adopţie. Totodată, Băsescu i-a criticat pe cei care se referă la mapele profesionale ca fiind “dosare de cadre”. “Nu pot să cred decât că unii sunt rău intenţionaţi, alţii sunt imorali şi alţii nu cunosc legea. Dosarul de cadre al Noricăi Nicolai ca fost preşedinte al unei organizaţii de bază a Partidului Comunist se află probabil în arhivele locale ale fostului PCR sau nu ştiu unde”, a spus Băsescu. (Carmen Vintilă)
Înc-o întâlnire cu Băsescu
La câteva minute după declaraţia senatorului PNL, premierul a anunţat public că, după ce a studiat dosarul nominalizatei sale la Justiţie, îi mai cere o întâlnire preşedintelui Băsescu pentru a lămuri această chestiune. Tăriceanu a spus că în funcţie de rezultatul acestei întâlniri va decide dacă va sesiza sau nu Curtea Constituţională. Oricum, pentru Norica Nicolai “sprijinul politic rămâne cât se poate de valabil”, după cum a declarat vicepreşedintele Crin Antonescu, el adăugând că nu există nimic “relevant” care să-i poată fi reproşat acesteia. Radu Stroe, preşedinte al Comisiei de control al SRI, a declarat şi el că Serviciul a răspuns ieri cererii sale privind existenţa vreunui dosar de ofiţer acoperit al Noricăi Nicolai, acest lucru nefiind confirmat. “În calitate de senator, Norica Nicolai a fost verificată de trei ori şi nu apare cu dosar de informaţii. Norica Nicolai nu a fost niciodată susceptibilă ca vector care să afecteze siguranţa naţională”, a citat Stroe din răspunsul SRI. El a mai spus că aceasta nu a fost inclusă în vreun program operativ de urmărire şi a amintit de răspunsul CNSAS potrivit căruia Nicolai nu a colaborat cu fosta Securitate.